İtalya'daki batmış firmaları alacak yerde mallarını alıyoruz

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türk giyim sanayii önemli bir çizgiye geldi. Giyim sanayiinin Türk ekonomisi için önemi büyük. Krizden olumsuz etkilense de giyim sanayii yaşayacak.

Önemli olan yaşaması değil, büyüyerek ve güçlenerek yaşaması.

Giyim sanayiinin büyümesi ihracata, katma değeri yüksek ürünleri ihraç etmesine ve markalaşmasına bağlı.

Kriz rüzgarı Avrupa'yı kasıp kavururken Avrupa'nın önemli markaları bu rüzgar karşısında ayakta duramaz hale geldi.

İşte bu bizim giyim sanayicilerimiz için bile "kriz fırsatı"dır.

Avrupa ülkelerinde durumu bozulan giyim sanayii kuruluşlarını satın almak, onlara ortak olmak veya markalarını ele geçirmek için bundan iyi bir fırsat bulunamaz.

İtalya Sanayi Bakanlığı'nın açıklamalarına göre tekstil ve giyim sanayiinde 30 bin şirket var. Bunlarda 800 bin kişi çalışıyor. Bu firmaların bir bölümü kriz nedeniyle satışa çıkarıldı.

Medyaya yansıyan haberlere göre, Gianfranco Fere markasını 2002 yılında 185 milyon Euro'ya satın alan IT Holding şimdilerde güç durumda. Holding 2008 yılının 9 ayında 468 milyon Euro satışa karşın 10 milyon Euro zarar etti. Bu firma Roberto Cavalli ve Donatella Versace gibi ünlülerin koleksiyonlarını satıyor.

Şimdilerde İtalyan hükümeti 3 yönetici atayarak IT Holding'i ayakta tutmaya çalışıyor.

IT Holding'in durumu bir örnek. Anlaşıldığı kadarı ile İtalya'da ve diğer Avrupa ülkelerinde benzer çok sayıda giyim firması ve güç durumda olan giyim markası var.

Bizim giyim sanayicilerimiz tek başlarına veya bir araya gelerek bu firmalara veya markalara yatırım yapmak ve böylece AB pazarına doğrudan girmek şansını kaçırmamalıdır.

Bu gerçekten krizin fırsata dönüştürülebilmesi imkanıdır.

Buna rağmen bizde ters yaklaşımlar dikkati çekiyor. 1 Mart 2009 tarihinde Vatan Ekonomi'de bir yanda Ferre'nin iflas haberi yer alırken öte yanda bir Türk sermaye grubunun Ferre2 markalı ürünleri Türkiye'ye getirmek için anlaşma yaptığı, ilk Ferre mağazasının City's'de açıldığı belirtiliyordu.

Açık anlatımla biz fırsat bu fırsat diyerek Ferre'yi alacak yerde, iflas halindeki Ferre'nin mallarına para ödeyerek o malları Türk pazarında satmaya çalışıyoruz.

Tüm yazılarını göster