İtalya

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Geçen hafta İtalya'da yaşanan siyasi gelişmelerin önemli olduğunu düşünüyoruz. 2013 bütçesinin mecliste onaylanmasının ardından İtalya Başbakanı Mario Monti istifa edeceğini ifade etti. Bunun üzerine eski başbakan Berlusconi tekrar aday olacağını açıkladı. İtalya'nın önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde erken seçime gitme ihtimali arttı diyebiliriz. Anketlere göre İtalya'daki parçalı siyasi yapının devam etmesi seçimle ilgili belirsizlikleri arttıran bir unsur. Buradaki siyasi gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

Çin'de hafta sonu açıklanan ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi son günlerde güçlü performans gösteren Çin borsasını olumlu etkiliyor. Çin'de açıklanan verilerin stabilizasyon sinyali verdiğini söylemek mümkün. Bu doğrultuda küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde bir toparlanma sürecine girip girmeyeceğinin sorgulandığı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Bu anlamda, ekonomik verilerden gelecek sinyalleri izlemeye devam ediyoruz. Geçen hafta ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam rakamı beklentilerden iyi geldiyse de detaylar istihdam piyasasına yönelik net sinyal vermedi. Ayrıca aynı gün açıklanan Michigan tüketici güven endeksi de beklentilerin gerisinde kaldı.

Bununla birlikte hafta sonu ayrıca ABD başkanı Obama ile Cumhuriyetçi parti sözcüsü Boehner Beyaz Saray'da görüştü.

Büyük resimde ise ana konu ABD'deki mali uçurum endişeleri... Bu konudaki tartışmalar devam ederken Obama - Boehner görüşmesi ilerleme umutlarını arttırdı. Biz ise konuya ihtiyatlı yaklaşmaya devam edip somut gelişmeleri görmeyi tercih ediyoruz.

Bilindiği gibi mali uçurum konusu, 2012 yılı sonunda bitmesi planlanan vergi indirimlerinin 2013 yılında devam edip etmeyeceği ve daha önce kabul edilen; Ocak ayında devreye girecek kamu harcamaları kesintileri ile ilgili görüş ayrılıkları içeriyor. Bu konularda uzlaşıya varılamaması, otomatik vergi artırımları ile birlikte kamu harcamaları kesintilerinin aynı anda devreye girmesine yol açacak. Bu da 2013 yılına yönelik belirsizliklere, resesyon endişelerine neden oluyor.
Yurtiçinde ise dün iki ekonomik veri açıklandı: 3. çeyrek GSH ve Ekim sanayi üretimi. Her ikisi de beklentilerin gerisinde kaldı.

Tüm yazılarını göster