İsviçre Çifte Vergileme Anlaşması yürürlükte, Almanya Anlaşması'nda

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Türkiye Cumhuriyeti ile İsviçre Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve eki protokolün yürürlüğe girdiği tarihin tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 03.05.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Bakanlar Kurulu kararına göre anlaşma, 08.02.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Anlaşmanın 27'inci maddesine göre anlaşma, yürürlüğe girdiği yılı izleyen 2013 yılı Ocak ayının birinci günü veya daha sonra başlayan her vergilendirme yılına ilişkin vergiler için uygulanacaktır.
Aşağıda anlaşma ile ilgili özet bilgilere ve açıklamalara yer verilmiştir.
1. Tarihçe
Türkiye - İsviçre anlaşma görüşmeleri sürecine bakıldığında, sürecin diğer anlaşmalara göre çok daha uzun ve farklı geliştiği görülmektedir. Özetle;
- Görüşmeler 21.10.1986 tarihinde başlamış,
- Anlaşma 22.05.2008 tarihinde ilk olarak imzalanmış,
- Anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı 27.08.2008 tarihinde TBMM'ye sevk edilmiş,
- Tasarı daha sonra TBMM'den geri çekilerek anlaşma tekrar müzakereye açılmış,
- Yeniden yapılan görüşmeler sonucunda revize anlaşma 04.11.2009 tarihinde parafe edilmiş,
- Revize anlaşma 18.06.2010 tarihinde imzalanmış,
- Anlaşmanın uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı 27.09.2010 tarihinde Bakanlar Kurulunca kabul edilerek TBMM'ye gönderilmiş,
- Anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin Kanun TBMM'de 19.10.2010 tarihinde kabul edilmiş,
- Kanun 22.10.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış,
- Anlaşmanın onaylanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 12.01.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış,
- Anlaşmanın yürürlüğünün tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 03.05.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
2. Anlaşmayla ilgili özet açıklamalar
a) Bilgi değişimi

Bizce bu anlaşmanın en önemli maddesi bilgi değişimine imkan veren 25'inci maddesidir. İsviçre bankalarında Türk vatandaşlarına ait önemli miktarda mevduat bulunduğu tahmin edilmektedir.
Yeni düzenleme İsviçre üzerinden yürütülmekte olan nakdi hareketleri izleyebilme imkanı verebilecektir.
Anlaşma'nın bilgi değişimine ilişkin 25'inci maddesine göre; her iki devletin yetkili makamları, Anlaşma kapsamına giren vergilere ilişkin bilgileri, anlaşmayla kapsanan kişilerle sınırlı olmaksızın değişecekler ve aldıkları bilgileri gizli tutacaklardır.
Anlaşmanın 25'inci maddesi OECD Model Vergi Anlaşması'na uygun olarak düzenlenmiş olup, maddede özetle;
- Bir akit devletçe talep etmesi durumunda, diğer akit devletin, kendi vergi amaçları yönünden bu bilgilere ihtiyacı olmasa da, talep edilen bilgiyi sağlamak için kendi bilgi toplama yöntemlerini kullanacağı; 25'inci maddenin 3'üncü fıkrasında yer alan sınırlamaların, taraflara sadece ulusal menfaati olmadığı gerekçesiyle bilgi sağlamayı reddetme hakkı verecek şekilde yorumlanamayacağı,
- Bilgi değişimini sınırlayan 25'inci maddenin 3'üncü fıkrasının taraflara, bilginin bir banka, diğer finansal kurum, temsilci veya bir acente ya da yediemin gibi hareket eden bir kişide bulunması veya bir kişinin sermaye payları ile ilgili olması nedeniyle bu bilgiyi sağlamayı reddetme hakkı verecek şekilde yorumlanamayacağı, öngörülmüştür.
b) Ön fiyat anlaşması imkanı
Her ne kadar ön fiyat anlaşması Kurumlar Vergisi Kanunu'nda düzenlenmiş olsa da, ilgili tebliğ gereği Maliye Bakanlığı sadece Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması yaptığı ülkelerle çok taraflı anlaşma yapılabileceğini kabul etmekteydi. Dolayısıyla artık İsviçre de iki ve/veya çok taraflı ön fiyat anlaşmalarına taraf olabilecektir.
c) Anlaşmanın diğer hükümleri
Değerli DÜNYA okurları, 01.01.2013'den sonraki dönemleri ilgilendiren İsviçre taraflı anlaşma ve ödemelerde artık İsviçre ile Türkiye arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın dikkate alınması gerekecektir.
Yapılacak ödemenin mahiyetine, ödeme yapılan şirketin mukimlik durumunu, stopaj gerekip gerekmediğini belirlerken bu anlaşma hükümlerinin irdelenmesi gerekecektir.
d) Uyarılar
Değerli DÜNYA okurları, daha önce sizlerle paylaştığım 18.04.2012 tarihli DÜNYA Gazetesi'nde yayınlanan "Yabancı Şirketlere Yapılan Hizmet Ödemelerinin Vergilendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar" başlıklı yazımı İsviçre Anlaşması'nı da dikkate alarak tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. Bu yazıma www.vergiportali.com adresindeki makaleler bölümünden erişebilirsiniz.

Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'ndan haber bekliyoruz
Değerli DÜNYA okurları, bildiğiniz üzere Almanya-Türkiye Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, Almanya tarafından 2010 sonu itibariyle iptal edildi.
Anlaşma üzerinde yeniden mutabakat sağlandı ve 01.01.2011'den itibaren yürürlüğe girecek şekilde Türk tarafı her türlü işlemi bitirdi. Ancak Almanya tarafından henüz haber yok. Şayet Almanya tarafında bir aksama olursa çok sayıda şirketin bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir.

Tüm yazılarını göster