İstihdamda sanayiden hizmetlere yönelme var

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2012 Yılı Eylül ayı işgücü göstergeleri, işsizlik oranının yüzde 9.1'e yükseldiğini gösteriyor.

İşsizlik oranı 2011 Eylül'ünde yüzde 8.8 idi. 2012 Ağustos ayında da yüzde 8.8 olarak gerçekleşmişti.

Ne oldu da işsizlik oranı Eylül'de birden yükselişe geçti.
Acaba ekonominin yavaşlaması sonucu firmalar işçi çıkarmaya mı başladı?
Hayır. Ekonominin yavaşlamasına rağmen yavaşlamanın istihdamdaki olumsuz etkisi korkulan boyutta olmadı. Belirgin bir işçi çıkarma furyası yok.

İşsizlik oranının artmasının nedeni, işgücü piyasasına her ay, her yıl çok sayıda insanın akın etmesi,  yaratılan iş imkânlarının piyasaya eklenenlerin sayısından az olması.

Batı dünyasında şimdilerde ekonomilerin sağlığı her ay yaratılan iş imkânına bakılarak değerlendiriliyor. Her ay ne kadar istihdam yaratılıyor? Tarım dışı çalışan sayısı nasıl artıyor? Ücretli çalışanların sayıları nasıl değişiyor?

Eylül ayı İşgücü İstatistikleri'nde dikkati çeken,  sanayi ve tarım istihdamındaki olumsuz gelişmedir.

.2011 Eylül ayından sonraki 12 ayda sanayide 28 bin ek iş imkânı yaratıldı. Ama 2012 Ağustos'undan Eylül ayına sanayide iş imkânında 10 bin gerileme oldu.
.Tarımda bir yılda istihdam artışı 27 bin iken, bir ayda istihdam daralması 62 bine ulaştı.

.Bu olumsuz gelişmeleri örten hizmetlerdeki istihdam artışı oldu. Hizmetlerde 1 yıldaki istihdam artışı 659 bin. Ağustos'tan, Eylül ayına artış 172 bin.

Gelelim, istihdamdaki olumlu gelişmelere. Ekonomi daralırken, istihdamın nasıl geliştiğine:

Çünkü ekonomi yavaşlıyor ama nüfus artışı ve piyasaya iş aramak için çıkanların sayısı azalmıyor. Artıyor.

.2011 Eylül ayından 2012 Eylül ayına, çalışmak için piyasaya çıkanların sayısı 864 bin arttı. Bunların 723 bini iş imkânına kavuştu. 141 bini işsizler ordusuna eklendi.
.2012 Ağustos ayından 2012 Eylül ayına çalışmak için piyasaya çıkanların sayısı 199 bin arttı. Bir ay içinde bunların 105 binine iş bulundu. 94 bini işsizler ordusuna eklendi. Görülüyor ki,

-Ekonomi yavaşladığı için toplam iş imkânlarında azalma olmadı
Sorun piyasaya akın akın insanın akması. Ekonominin daralmasına rağmen iş arayanların çoğuna iş imkanı bulunuyor ama, tamamına iş bulunamadığından işsizlik oranı artıyor.

.2011 Eylül ayından 2012 Eylül ayına çalışan sayısında 723 bin artış oldu. Ama ücret ve yevmiye ile çalışanların sayısındaki artış 790 bin. Buna karşılık işverenlerin, kendi hesabına çalışanların, ücretsiz aile işçilerinin sayıları azaldı.

-Ne var ki bu 1 yıllık dönemde istihdamdaki 723 bin artışın sadece 28 bini sanayiden kaynaklandı. Hizmetler sektöründe 659 bin istihdam artışı var. Tarımda istihdam artışı 27 bin, inşaatta 8 bin oldu.

.Ağustos'tan Eylül'e istihdam 105 bin artarken ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısı 181 bin arttı.

.Ağustos'tan sonraki 1 ayda istihdamdaki 105 bin net artış hizmetlerdeki 172 binlik artışa dayandı. Son bir ayda sanayide 10 bin, tarımda 62 bin iş kaybı oldu.
Sağlıklı bir istihdam artışı, ancak ve ancak imalat sanayinde yatırımlar ve üretim artarsa gerçekleşir. Sürdürülebilir olur. Ekonominin yavaşlaması imalat sanayinde yatırımların ve üretimin yavaşlamasına, ekonomik faaliyetin inşaat ve hizmetler kesimine kaymasına yol açtı.

İnşaat ve hizmetler sektörü eğer imalat sanayinde yaratılacak gelir ile beslenemez ise, bu kesimlerin gelişmelerinin devam etmesi mümkün olamaz. Ekonomide sorunlar tartışılırken görülüyor ki dönülüyor, dolaşılıyor imalat sanayinde yatırımların ve üretimin geliştirilmesi konusu gündeme geliyor.

Tüm yazılarını göster