İstihdam piyasası ve parasal genişleme

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serdar Bayer - Yatırım Finansman

Amerika’ da istihdamın düzelmeye devam etmesi ve ekonomik dataların giderek olumluya dönmesi yatırımcıların dikkatini FED’ den gelecek yeni hamlelere çevirmiş durumda. Parasal genişlemenin sonuna gelindiği konusunda kararlı olan FED’ in bu sürece tam olarak ne zaman başlayacağı ise merakla bekleniyor. Eylül ayı toplantısı bu sürecin ne zaman başlayacağı ve nasıl ilerleyeceği konusunda piyasalara daha net bir bilgi verebilir. Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin yükselen trend hareketini sürdürmesi piyasa oyuncularının beklentileri hakkında bizlere gerekli işareti veriyor.

Amerika’ da ekonominin hızlı toparlanması karşısında Avrupa tarafının toparlanma konusunda zayıf kalması parite üzerinde aşağı yönlü baskıya neden oluyor. Piyasada bulunan bol Dolar’ a karşılık güçlü duran Euro’ nun son gelişmeler sonrasında güç kaybetmeye başladığı görülüyor. 1.3350 hedefine ulaştıktan sonra geri çekilmeye başlayan paritede günlük periyotta yükselen trendin korunması için 1.3150-1.3170 bandının altına sarkma yaşanmaması gerekiyor. Amerikan 10 yıllık faizinin %2.70 seviyesine yaklaşmış olması paritede oluşan aşağı yönlü baskının artmasına neden olabilir. Amerikan 10 yıllık faizinde oluşan ikili tepe görüntüsünün bozulması için bir önceki zirvesi olan %2.75 seviyesinin geçilmesi gerekiyor. Bu seviyenin kırılmasıyla birlikte %2.92-3.00 bandı yatırımcılar tarafından hedef olarak takip edilecektir. %2.50 desteğinin altına inilmesi durumunda ise geri çekilmenin bir süre daha devam etmesi beklenebilir. İlerleyen süreçte faizlerin yönü konusunda Amerika’ dan gelecek istihdam ve işsizlik oranı dataları belirleyici olacaktır.

Yükselen faiz ortamı ve piyasalardan paranın çekilecek olması kıymetli maden tarafında yukarı yönlü atakların sınırlı kalmasına neden oluyor. Hızlı düşüş sonrasında 1180-1200 USD bölgesinden başlayan tepki hareketinin 1350 USD seviyesine kadar etkili olduğu görülüyor. 1287 USD seviyedi önümüzdeki günlerde yön konusunda belirleyici unsur olacaktır. 1287 USD seviyesinin altına inilmesi durumunda devam eden tepki hareketinin sonuna gelindiği görüşü ön plana çıkabilir. Amerika’ da ekonomik dataların iyi olması sonucunda ekonomiye olan güvenin artması, yükselen faiz seviyesi ve parasal daralma senaryosu geri çekilme hareketini hızlandırabilir. Bu öngörüde 1220-1250 USD seviyeleri ilk tutunma noktaları olarak izlenecektir.

Petrol piyasasına baktığımızda daha önce Orta Doğu bölgesinde yaşanan siyasi krizler ve savaş riski oluşması nedeniyle Brent petrol ile Nymex petrolün arasında oluşan fark Amerika’ da ekonomik canlanma beklentisi sonrasında azalmaya devam ediyor. Mısır’ da meydana gelen olayların diğer komşu ülkelere yayılma riskinin fiyatlanması sonucunda Brent petrolün sınırlı şekilde güçlenmesi sonrası yaşanan yukarı yönlü coşkunluğun yerini sakin bir seyre bıraktığı görülüyor. Amerikan ham petrolünde oluşan ikili tepe görüntüsü ve Brent petrolde görülen yeni tepenin göstergeler tarafından desteklenmemesi ilerleyen süreçte dönüş hareketlerine neden olabilir. Ayrıca Çin ekonomisine ilişkin olmusuz beklentilerin ön plana çıkması petrol piyasasına aşağı yönlü etkide bulunacaktır.

Tüm yazılarını göster