İsteğe bağlı sigortalıya SGK zulmü

İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Özellikle bir işyerinde çalışmamasına rağmen emeklilik ve sağlık primlerinin ödenmesi suretiyle sigortalılığın isteğe bağlı olarak devam ettirilmesi önemli bir haktır.

Çünkü çalışmaya ara vermiş veya iş bulup çalışamayanlar için isteğe bağlı sigorta bir çıkış yoludur.

Ancak, sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"ndan en fazla etkilenen kesimlerden birisi de isteğe bağlı sigortalılar oldu. 5510 sayılı Kanun uyarınca 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren SSK isteğe bağlı sigortasına (4-1/a) prim ödeyen sigortalılar, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 4-1/b statüsüne (Bağ-Kur) geçtiler. Yapılan düzenleme ile 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ödenen primler SSK hizmeti olarak değerlendirilmeyip, sanki Bağ-Kur'luymuş gibi dikkate alınmıştır.

3.5 yıla dikkat!

İsteğe bağlı SSK'ya prim ödeyen kişilerin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 3,5 yıl ve daha fazla süreyle 4-1/b (Bağ-Kur) kapsamında isteğe bağlı sigorta primi ödemesi halinde emeklilik hesaplamaları Bağ-Kur koşullarına göre belirlenmektedir.

Bu durumda da, 5000 günü doldurarak emekli olacak bir sigortalının 9000 gün prim ödeyerek emekli olabilmesi sonucu doğacak.

Bu nedenle isteğe bağlı sigorta primi ödeyen okurlarımızın her zaman son 3,5 yıla dikkat etmelerini istedik.

5510 sayılı Kanun'dan önce isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin eşleri veya anne-babaları ya da çocukları üzerinden sağlık yardımı almaları mümkündü.

1080 gün kalktı

Yeni dönemde isteğe bağlı sigortaya devam etmek için 1080 gün prim koşulu kaldırılmış olmakla birlikte, sağlık primi ödeme zorunluluğu da getirilmiştir.

Bu yeni düzenleme sonucunda 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki isteğe bağlı sigortalı ödemelerinin 4-1/a SSK sigortalı hizmet dökümünde değil de 4-1/b Bağ-Kur Sigortalı Hizmet Listesi'nde görünmesi gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı başvurusu yapanlara 10 haneli sosyal güvenlik numarası (Bağ-No) vermiş, sigortalılar ödemelerini bu numaralar üzerinden yapmıştır.

Ancak bu tarihten önce isteğe bağlı SSK sigortalısı olup bunu devam ettirenler isteğe bağlı ödemelerini 13 haneli SSK sicil numarası üzerinden yapmaya devam etmiştir. SGK bir sene devam eden bu uygulamaya sigortalıları uyarma ihtiyacı duymadan geçtiğimiz hafta son verdi.

SGK, eski SSK sicil numarası ile prim ödeyen tüm isteğe bağlı sigortalılara 10 haneli Bağ-Kur numarası vermeye başlamış, ödediği primlerin aktarımını başlatmış ancak bu işlem maalesef sigortalıların sıkıntı yaşamalarına sebebiyet vermiştir.

Bankalara ödeme yapılamıyor

İsteğe bağlı sigortalılar vatandaşlık numarası üzerinden bankalara ödemeleri gereken primleri ödeyemiyorlar. Yeni verilen Bağ-Kur numarasına ulaşamadıkları için ödeme yapamıyorlar. Hatta kuruma borcu isteğe bağlı sigortalılarına numara da verilmediğinden durumları hepten vahimdir. Ne SSK müdürlükleri ne Bağ-Kur müdürlükleri ne de bankalar vatandaşa cevap veremiyor.

İsteğe bağlı sigorta primlerini ödemek isteyen ve 10 haneli Bağ-Kur numarası olmayan tüm sigortalılar bankaya gitmeden önce SGK sayfasından yeni verilen Bağ-Kur numaralarını öğrenmeleri

gereklidir. Ayrıca, bu kişiler bu ay hem eylül hem de ekim ayı primi ödeyeceklerine dikkat etmelidir.

Anlayamadığım, herkes için TC kimlik numarasının sosyal güvenlik numarası olarak kullanılacağı ilan edilmesine rağmen neden halen Bağ-Kur numarası kullandırılıyor. Vatandaşın işini kolaylaştırmak çok mu zor?

Tüm yazılarını göster