İşte Avrupalı rakiplerimiz

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonlar Ligi'ndeki temsilcilerimiz Galatasaray'ın ve Fenerbahçe'nin 3. ön eleme turunda oynayacağı ekiplerle UEFA Kupası'ndaki ülkemizi temsil edecek Beşiktaş'ın rakibi belli oldu. Buna göre Galatasaray, Romanya temsilcisi Steaua Bükreş ile, 2-0'ın rövanşında MTK Budapeşte'yi elemesi halinde Fenerbahçe ise İnter Bakü/Partizan eşleşmesinde turu geçen takımla oynayacak. UEFA Kupası'nda mücadele eden temsilcimiz Beşiktaş'ın 2. ön eleme turundaki rakibi ise Siroki Brijeg takımı oldu. Bosna Hersek ekibiyle eşleşen Beşiktaş, 2. ön eleme turundaki ilk maçını 14 Ağustos'ta deplasmanda rövanşı ise 28 Ağustos'ta İstanbul'da oynayacak. Siyah-beyazlıların eşleştiği Bosna Hersek'in Siroki Brijek takımı ilk eleme turunda Arnavutluk'un Partizan Tiran takımını 0-0 ve 1-3'lük skorlarla eleyerek 2. ön eleme turuna çıkmıştı. Fenerbahçe, ilk maçta 2-0 yendiği Macaristan'ın MTK Budapeşte takımını elemesi halinde, bir üst turda FC İnter Bakü (Azerbaycan)-Partizan Belgrad (Sırbistan) eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak. Sarı-lacivertli takım, ilk maçını deplasmanda oynayacak. Galatasaray, 2. torbada yer aldığı kura çekiminde, Romanya'nın Steaua Bükreş takımıyla eşleşti. Sarı-kırmızılılar, ilk maçını Ali Sami Yen Stadı'nda yapacak. 3. ön eleme turunda, ilk maçlar 12-13 Ağustos tarihlerinde, rövanş mücadeleleri ise 26-27 Ağustos tarihlerinde oynanacak.

Partizan (Sırbistan)

Geçen sezon Sırbistan Ligi'nde şampiyon olan Partizan, bugüne kadar ülkesinde 20 lig şampiyonluğu elde ederken, 10 kez de ulusal kupanın sahibi oldu. 1966'da Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda final oynayan ancak ikinci olan Partizan, 1964'de aynı kupada çeyrek finale kadar geldi. 1989'da aynı başarıyı gösteren Sırp temsilcisi, dört kez UEFA Kupası'nda son 16'ya kalma başarısı gösterdi.

Kaleciler:

Darko Bozovic, Mladen Bozovic, Aleksandar Radosavljevic.

Savunma:

Ivan Stevanovic, Nenad Djordjevic, Alexis Ngambi, Marko Jovanovic, Vladimir Brankovic, Milovan Sikimic, Srdan Knezevic, Aleksandar Miljkovic, Ivan Obradovic.

Orta alan:

Ljubomir Fejsa, Liliano Roberto Antonello, Almani Moreira, Zoran Tosic, Djordje Lazic, Radosav Petrovic, Adem Ljajic, Kamel Zaiem.

Forvet:

Milan Peric, Veljko Paunovic, Milos Bogunovic, Diarra Lamina, Nenad Marinkovic, Dragan Cadikovski.

Inter Bakü (Azerbaycan)

Kuruluşu çok eskilere dayanmayan kulüp, 1997 yılında kuruldu. Avrupa kupalarında toplam 7 maçı bulunan Inter Bakü, 3'er galibiyet ve beraberlik 1 de yenilgi aldı. Rakip filelere 8 gol atan Azerbaycan temsilcisi kendi kalesinde 6 gol gördü. Teknik direktör Valentyn Khodukin'in çalıştırdığı Inter Bakü, maçlarını 15 bin kapasiteli Shafa Stadı'nda oynuyor.

Kaleciler:

Wilson Junior, Elkhan Hasanov, Svilen Simeonov.

Savunma:

Shahriyar Rahimov, Accioly, Milan Zagorac, Aliyar Ismailov, Samir Abbasov, Khayal Mustafaev, Volodimir Levin, Marko Petrovic.

Orta alan:

Makhmud Gurbonov, Valentin Belkevich, Emin Imamaliev, Asif Mammadov, Bronislav Cervenka, Petar Zlatinov, Elvin Mammadov, Goran Arnaut, Oleg Sischin, Javid Huseynov.

Forvet:

Roman Cuello Arizmendi, Khagani Mamedov, Walter Guglielmone.

Steaua Bükreş (Romanya)

Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Galatasaray'ın rakibi olan Steaua Bükreş, Romanya futbolunun en köklü ve en başarılı kulüplerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Kuruluş yılı 1947 olan Steaua Bükreş, Romanya'da 23 kez lig, 20 kez kupa ve 5 kez de süper kupayı kazanırken, 61 yıllık geçmişinde çıktığı 211 Avrupa Kupası maçında 79 galibiyet, 58 beraberlik ve 74 de yenilgi aldı. Steaua Bükreş, daha önce Türk takımlarına karşı yaptığı karşılaşmalarda oldukça başarılı bir grafik çizdi.

Kaleciler:

Robinson Zapata, Cornel Cernea, Cosmin Andrei Vatca.

Savunma:

Dorin Goian, Pawel Golanski, Ionut Rada, Mirel Radoi, Ifeanyi Emeghara, Mihai Nesu, Eugen Baciu, Petre Marin, Sorin Ghionea.

Orta alan:

Ianos Joszef Szekely, Ovidiu Petre, Moreno Galindo, Banel Nicolita, Florin Lovin, Razvan Iulian Ochirosi, Mhaita Plasen, Figueiras Gomes, Robert Gabriel Neagoe.

Forvet:

Valentin Badea, Arşur Henrique Bernhardt, Adrian Neaga, Bogdan Sorin Stancu, Pantelis Kapetanos, Romeo Surdu.

Siroki Brijeg (Bosna Hersek)

 Beşiktaş'ın UEFA Kupası 2. ön eleme turunda rakibi olan Bosna-Hersek'in Siroki Brijeg takımı 1. ön elemede Arnavutluk'un Partizan Tiran takımını eledi. Geçen sezon ligi 2. sırada bitiren Siroki Brijeg, şu ana kadar Avrupa kupalarında 22 maç yaptı. Boşnak takımı, Avrupa'da 11 galibiyet alırken, 2 beraberlik ve 9 da yenilgi elde etti. Siroki Brijeg ekibi, Avrupa kupalarında 27 gol atarken, kalesinde 31 gol gördü. 1948 yılında kurulan kulüp, maçlarını 10 bin kişilik Pecara Stadı'nda yapıyor. 4 kez Bosna-Hersek 1. Ligi'nde şampiyonluk kazanan Siroki Brijeg, son yıllarda Premier Lig adı altında düzenlenen ligde de 2004, 2006 ve 2007'de mutlu sona ulaştı, ayrıca 2007'de Bosna-Hersek Kupası'nın da sahibi oldu.

Kaleciler:

Dezah Bandovic, Antonio Soldo, Vladimir Vasilj.

Savunma:

Dane Kozul, Dalibor Kozul, Tomislav Bozic, Josip Barisic, Josip Topic, Bruno Prlic, Ivan Kvesic, Jurica Granic.

Orta alan:

Marko Juric, Marko Zelenika, Dalibor Silic, Alexandre Ala do Carmo, Wagner Lago, Igo Julio Aguena Soares, Franjo Sakic, Marcijano Jose Do Nascemento.

Forvet:

Stanko Bubalo, Vagner Cruz de Souza, Ivan Ragu, Emerson Da Silva Santos, Ivan Zovko.

Kulüp00  Kadro değeri

Fenerbahçe  116.550.000 Euro

Galatasaray  112.000.000 Euro 

Beşiktaş    78.700.000 Euro

Partizan    29.025.000 Euro

Steaua Bükreş   27.225.000 Euro

Siroki Brijeg      3.500.000 Euro

Inter Bakü      2.270.000 Euro

Kulüp  IFFHS sırası

Fenerbahçe   21

Beşiktaş   47

Galatasaray   48

Steaua Bükreş  71

Partizan   124

Siroki Brijeg    -*

Inter Bakü    -*

(*) Bu kulüpler IFFHS sıralamasında ilk 350 içinde yer almamaktadır.

Tüm yazılarını göster