İşsizlik…

Ferit Barış PARLAK AYRINTI ferit.parlak@dunya.com
 
 
İşsizlik oranı yüzde 9.1'e ulaştı.
Gerçek işsiz sayısı mı?
İş başı yapmaya hazır olup, umudunu yitirdiği için iş kanallarından birini kullanmamış işsizlerle birlikte 4.5 milyon kişiyi, yani yüzde 15'i aştı.
* * *
İngilizce dersleri başlayınca, babaannemin ilaçlarının üzerindeki kelimeleri anlayabileceğim diye 'çocuk aklımla' sevinmiştim.
Son yıllarda sıkça rastlıyorum böyle anlamsız sevinçlere…
Maden mühendisliği okumaya başlayan 2-3 bin gencin en az yarısının, "Dört yıl sonra altın, petrol bulabileceğim." düşüncesinde olduğunu görüyorum.
İktisat okuyan 40-50 bin gencin büyük bölümünün, "2 büyük şirketin yeminli mali müşaviri olsam yeter bana. O olmazsa banka müdürü olurum!" deyip, en verimli 4-5 yıllık dönemini heba ettiğini biliyorum.
* * * 
Mesleki eğitimin gerekliliğini çok yazdık…
Üniversite sisteminde ki bozukluğu ve pratik eksikliğini de…
* * *
Uluslararası bir şirketin CEO'sunun 90'lı yılların başında söylediği sözler, tam olarak katılmasam da manidar…
Şöyle diyor:
"İşsizlik sorunu zor bir konu.
Bugün aynı sayıda insanla 3-4 kat daha fazla otomobil yapabiliyoruz.
İşsizlik sorununa çözüm olarak nüfusun eğitim seviyesini yükseltmekten bahsedildiği zaman, hep Almanya'da gerçekleşenlerin beni endişelendirdiğini söylüyorum:
Orada işsizliğe karşı eğitim kampanyası yapıldı ve isyana itilen yüzbinlerce genç çıkarıldı.
Bunu söylemek kolay değil, ama kendi kendime soruyorum, acaba işsizlere açık davranılsaydı ve gençlerin büyük bölümü emek ağırlıklı işlere yönlendirilseydi, daha iyi olmaz mıydı?"
* * *
Almanya için, "AB krizinden, diğer AB ülkeleri kadar etkilenmedi." diyoruz.
Neden olarak da yüksek teknolojisini, yüksek kalitesini, kalifiye işgücünü, bağlı pazarları ve yüksek ihracatını sıralıyoruz.
Handikap olarak da işsizlik maaşı alanların sayısındaki ve sosyal yardımlardaki artışı gösteriyoruz.
Hatta bir adım daha ileri giderek, eğitimli göçmenlerin, kanuni açıklardan faydalanıp, dört-beş bölgeden işsizlik maaşı almasını yükselen bütçe açığının en büyük nedeni olarak vurguluyoruz.
* * *
4.5 milyon işsizimizin yanı sıra kamu dairelerinde 'bankamatik' olarak nitelendirilen çalışan sayısı rekora gidiyor.
Bu sorunlu gidişe çözüm üretilemez ve küçük yaşta mesleki yönlendirmeler yapılmazsa, 4.5 milyon olan işsiz sayımızda kısa sürede geometrik artışlar yaşanacağını, bazı AB ülkeleri gibi 'somut örnekler' gösteriyor.   
 
Tüm yazılarını göster