İşsizlik sorunu kemikleşti

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

TÜİK her ay istihdam rakamlarını yayınlıyor da bu sayede işsizlik sorunu gündemde kalabiliyor.

İşsizlik sorunu gündemde kalıyor ama, sorunun çözümü için ciddi adımlar atılamıyor. Sorunun çözümü ancak uzun vadeli bir büyüme stratejisi ile mümkün olabilir. Büyüme olmadan istihdam sorunu çözülemez.

Her ay TÜİK'in yayınladığı rakamlar sorunun giderek ciddiyet kazandığını gösteriyor.

Dün 2010 Ocak ayına ait istihdam göstergeleri yayınlandı.

Çalışma çağındaki nufus 1 yılda 827 bin kişi arttı. Buna karşılık işgücünde 1 yıldaki artış 1 milyon 230 bin kişi. Bir yılda çalışan sayısı 1 milyon 289 bin artmış. İşsiz sayısında 59 bin azalma olmuş. İşsizlik oranı yüzde 14.5.

Fakat gençlerde iş arayan her 100 gencin 25.9'u işsiz.

Geçen yılın Ocak ayı ile bu yılın ocak ayı rakamlarını karşılaştırmak önemli ama daha da önemlisi son aylardaki gelişmeler Aralık'tan Ocak ayına çalışan sayısında, sigortalı çalışanların sayısında azalma, işsiz sayısında artma var.

İşsizlik oranı yüzde 14.5 gibi yüksek bir oran.

Bu durumda bekleyişimiz, tarım mevsimi ile tarımda istihdamın artmaya başlaması ve işsizlerin bir bölümünün tarımda çalışması.

Ne yazık ki göç ve yanlış tarın politikaları tarımda beklenen ölçüde istihdama imkan vermiyor. Halbuki günümüzde tarım ürünlerine talep canlı. Tarım krizde talebi düşmeyen tek sektör.

Tarım ürünlerine talep var ama tarımda arz yok. Çünkü tarım üretimi yapanlar mutsuz. O zaman iş imkanı yaratabilecek en önemli sektörün imkanlarını değerlendirememiş oluyoruz.

Tüm yazılarını göster