Yılın en yüksek işsizlik oranı genellikle aralık, ocak ve şubat aylarının ortalamasını gösteren ocak ayında oluşur. Kış mevsiminin tüm şiddetiyle hüküm sürdüğü, bu yüzden tarım ve başta turizm olmak üzere hizmetler sektöründe istihdamın en düşük düzeye indiği dönemdir bu dönem.
İşte TÜİK tarafından dün açıklanan ocak ayı verisine göre işsizlik oranı yüzde 10.8 oldu. Bu oran, 2014 yılındaki yüzde 10.3’ten sonraki en düşük gerçekleşmeye işaret ediyor. Tabii ki bu karşılaştırmayı yaparken geçen yılların ocak aylarına bakıyoruz. Ocak ayını önceki yılların ocak dışındaki aylarıyla kıyaslamak yanlış olur çünkü.
Ocak ayındaki işsizlik 2014’te yüzde 10.3 olmuş, sonrasında artarak 2015’te yüzde 11.3’e çıkmış, 2016 yüzde 11.1 ile geçilmiş, geçen yıl ise yüzde 13 gibi rekor sayılabilecek bir gerçekleşme yaşanmıştı.
Ocak ayında yüzde 10.8 düzeyinde oluşan işsizliğin, bu yılın en yüksek oranı olacağı beklenebilir. Bir başka ifadeyle işsizlik oranı ocaktan sonraki dönemde düşecektir.
Yıla iyi sayılabilecek bir başlangıç yapılması, 2018 ortalamasında yüzde 10.5 olarak öngörülen işsizlik oranının yakalanabileceğini de gösteriyor.
Hele hele seçimlere doğru istihdamı desteklemek adına yeni önlemler devreye alınırsa yüzde 10.5’i tutturmak çok daha kolay hale gelecektir.
Ne var ki istihdam artışı sağlamak ve işsizliği aşağı çekmek amacıyla alınan önlemleri sürekli hale getirmek de pek mümkün değildir. Dolayısıyla bu destekler tümüyle devreden çıktığında, işsizliğin hızla arttığını görürsek şaşmayalım.
Sanayi üretimi şubatta da iyi geldi
Takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretimi ocak ayında geçen yıla göre yüzde 12.9 gibi çok yüksek bir artış göstermişti. Şubat ayındaki üretim de ocaktaki kadar değilse de yine de yüksek geldi.
Toplam sanayi üretimi şubat ayında geçen yılın şubatına göre yüzde 9.9 oranında arttı.
Böylece iki ay toplamındaki sanayi üretimi artışı yüzde 11.4 oldu.
İki aylık üretim geçen yıl 2016’ya göre yüzde 3.5, 2016’nın ilk iki ayındaki üretim ise 2015’e göre yüzde 9.5 artmıştı.
Büyüme yüksek gelebilir
Sanayi üretiminin ilk iki ay toplamında yüzde 11.4 artış göstermesi, ilk çeyreğe ilişkin büyümenin yüksek gelebileceğine dönük beklentileri artırdı. Her ne kadar sanayi üretimi ile GSYH büyümesi arasında bire bir paralellik kurmak pek mümkün değilse de yine de sanayi üretimindeki artış iyi kötü bir ön gösterge niteliğinde.
Sanayi üretiminde mart gerçekleşmesini, dolayısıyla ilk çeyrek oranını bir ay sonra öğreneceğiz. Ancak yine de ilk iki ayın yüzde 11.4’lük artışı bize ilk çeyrek için en azından geçen yıldan daha yüksek bir gerçekleşme olacağını gösteriyor.
Mart ayındaki sanayi üretimi artışı sıfır olsa bile ilk çeyrekteki oran yüzde 7’nin üstünde gerçekleşecek. Dolayısıyla ilk çeyrek büyüme hızı büyük olasılıkla geçen yılın üstünde gelecek.
Geçen yıl ilk çeyrekte sanayi üretimi yüzde 4.3 artmış, GSYH kapsamındaki sanayi sektöründeki büyüme yüzde 6.7 olmuş, GSYH büyümesi de yüzde 5.4 olarak gerçekleşmişti.