İşsizliğe karşı bir plan da bizden!

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

İstihdam yaratmaya dönük olarak hemen her gün yeni bir plan ortaya konuluyor. Katkıda bulunmak gerekir… İşsizliği azaltacak bir plan üzerinde kafa yorduk ve bulduk sonuçta. Hem de, uygulanması çok kolay bir plan… Hani işsizlik oranını yüzde 10'un altına çekme planı vardı ya, bunun için öyle çok fazla uğraşmak gerekmediğini "keşfediverdik"… İşsizliği yüzde 10'a çekemiyorsak da, yüzde 11'e, en fazla yüzde 12'ye indiriverdik bir anda.

Peki, bunun için ne mi yapılması gerekiyor; öyle kolay ki… Beklemek…

Türkiye İstatistik Kurumu bugün hangi ayın oranlarını açıklayacak; mart ayının değil mi. Mart ayı oranları demek; şubat, mart ve nisanın ortalaması demek. İstihdamla ilgili veriler üç ayın ortalamasını gösteriyor ve ortadaki ayın verisi olarak açıklanıyor.

Bugün, yani haziran ayının ortasında mart verilerini öğreneceğiz. Şu durumda temmuz ayında nisan, ağustos ayında mayıs rakamları açıklanacak.

Peki, Türkiye'de işsizlik oranının en düşük düzeye hangi dönemde indiğini hiç irdelediniz mi? Tahmin edileceği gibi yaza doğru. Mayıs ayında da en düşük oran görülüyor genellikle.

Yeni nüfus projeksiyonuna göre 2005 ve sonrası için oluşturulan seride mayıs ayındaki işsizlik, yalnızca geçen yıl en düşük düzeye inmemiş. Geçen yılın da kendine özgü koşulları olduğunu kabul etmek gerekiyor. Önceki dört yılda mayıs ayı işsizlik oranı, yılın en düşük oranı olarak karşımızda duruyor.

Yılın en düşük oranı mayısta gerçekleşirken, en yüksek oran da genellikle şubatta ortaya çıkıyor. Bunun istisnasını da 2008'de yaşamışız, yıl sonuna doğru küresel krizin etkisiyle işsizlik almış başını gitmiş. Bir istisna da bu yıl ortaya çıktı. Şubat ayındaki işsizlik oranı, ocak ayına göre artmadığı gibi çok az da olsa geriledi. Ocak ayında yüzde 14.5 olan işsizlik oranı, şubatta yüzde 14.4'e indi.

2005-2009 döneminde, yani son beş yılda şubat ayındaki işsizlik oranı ile mayıs ayındaki oran arasında 2.3 puan ile 3 puan arasında gerileme görüldü. Bu yıl da 2.5 puan dolayında bir gerileme görülse, alın size mayısta yüzde 11.9'luk bir işsizlik oranı!

İşsizlik oranını yüzde 10'un altına çekmeye dönük çabalardan, girişimlerden geçilmiyor…

"Herkes bir kişiyi istihdam etse" türü, gerçekleştiğinde Nobel ekonomi ödülü getirecek yaklaşımlar sergileniyor…

"Onlar yan çiziyor, ama bakın biz istihdam yaratıyoruz"cular zaman zaman boy gösteriyor…

Bir taraftan euro düşüyor diye yakınan ve yeni destekler isteyen, öbür taraftan hangi tesisinde istihdam sağlayacağı çok merak uyandıran ihracatçılardan gelen "250 bin kişiye istihdam yaratacağız" türü vaatler dillendiriliyor…

Biz de diyoruz ki, bu kadar çabaya, uğraşa gerek yok; şunun şurasında ağustos ayı geldiğinde mayıs rakamlarını göreceğiz ve işsizlik oranının yüzde 11'li bir düzeye gerilediğini zaten göreceğiz.

Sakın, işsizliği yüzde 10'lara düşürmeye dönük programlarla da aslında zamana oynanıyor olmasın!

Birkaç küçük önlem de alırsınız, en azından açıklarsınız, sonra da yüzde 11'li oranlar ortaya çıktığında, bundan pekala pay çıkarabilirsiniz.

Türkiye'de işsizliğin çanak eğrisi çizdiğini bilmeyen mi var… Önemli olan, o çanağın çukurunu azaltabilmek; yani sanayinin istihdamdaki payını artırmak…

İşsizliğin zirve ve dip yaptığı aylar (Yüzde)
          May.-Şub.
  Şubat Mayıs Haziran Temmuz (Puan)
2005 11,9 9,6 9,6 9,6 -2,3
2006 12,2 9,2 9,2 9,3 -3,0
2007 11,7 9,2 9,2 9,3 -2,5
2008 11,9 9,2 9,4 9,9 -2,7
2009 16,1 13,6 13,0 12,8 -2,5
2010 14,4        
Tüm yazılarını göster