İşsizlik oranı ocaktan sonra şubatta da yüzde 14.7 düzeyinde geldi. Kuşkusuz bu oran da çok yüksek, ama doğrusu şubatta daha da yüksek bir gerçekleşme tahmin edildiği için yüzde 14.7 hoş bir sürpriz oldu.
Son birkaç gündür yoğun olarak Merkez Bankası'nın yedek akçelerinin Hazine'ye devri konuşuluyor. Böyle bir devir niye mi gündeme geldi, merak edenler nisan ayı bütçe verilerine baksa yeter.
Büyük büyük laflar etmeye gerek yok. Yalın gerçek budur. Şubat ayı itibarıyla son bir yılda 1.377.000 kişi işsiz kaldı. Yani işsizlerin sayısı her gün 3.773 kişi arttı. Her saat için hesaplanan işsiz sayısı artışı ise 157 kişi. Dakika hesabı yaparsanız, işsiz sayısının neredeyse 3 kişi arttığı sonucuna ulaşırsınız.
Fazla söze gerek var mı? Niye oldu, nasıl oldu, kim yol açtı; bunların bir önemi var mı? Şubattan şubata son bir yılda iş gücünde 565 bin kişilik artış olmuş. Bu kadar kişi "Çalışmak istiyorum" diye iş gücü piyasasına girmiş. Bunlara ek olarak geçen yıl şubatta çalışmakta olanlardan 812 bin kişi de son bir yılda işini kaybetmiş.
Bir yandan çalışmak isteyenlerin artması, bir yandan çalışmakta olanlardan işini kaybedenler; toplayın bu iki sayıyı, işte 1 milyon 377 bin kişilik artış...
Üniversiteli işsizler
TÜİK verilerine göre üniversite mezunu işsiz sayısı ilk kez milyon sınırını geçmiş durumda.
Şubat ayı itibarıyla üniversite mezunu işsiz sayısı tam 1 milyon 122 bin kişi. Üniversite mezunlarındaki işsizlik oranı yüzde 14.1 düzeyinde.
Toplam işsiz sayısı şubat ayında 4 milyon 730 bin kişi. Yani her dört işsizden neredeyse biri, yüzde 24'ü üniversite mezunu.
Yüzde 14.7 iyi bile
TÜİK işsizlik oranını şubat ayı için yüzde 14.7 olarak açıkladı. İşsizlik oranı ocak ayında da aynı düzeyde gerçekleşmişti.
İşsizlik oranının şubat ayında daha yüksek gelebileceği ve yüzde 15'lik eşiğin aşılacağı tahmin ediliyordu. Dolayısıyla yüzde 14.7'lik oran bir bakıma hoş bir sürpriz oldu.
İşsizlik oranı daha önce bu yılki düzeylere küresel kriz yılı olan 2009'da çıkmış, söz konusu yılın ocak, şubat ve mart aylarındaki oran yüzde 14.1, yüzde 14.8 ve yüzde 14.7 olmuştu.
Yedek akçelere niye göz dikildiği bu bütçeden belli
Son günlerin en çok tartışılan konularından biri de Merkez Bankası'nın "kefen parası" olarak nitelenen yedek akçelerinin Hazine'ye devrine ilişkin girişim. Konuyu gündeme getiren Reuters oldu.
Bu devir daha önce bir kez uygulanmış, 1955 yılında. Aradan 64 yıl geçti, yedek akçe devri yine gündemde.
Niye peki, diye soranlara dün açıklanan nisan bütçe verilerine bakmalarını öneririz.
Geçen yıl nisanda 2.8 milyar lira olan bütçe açığı bu yıl 18.3 milyar liraya çıktı.
Geçen yıl nisanda 356 milyon lira fazla veren faiz dışı denge bu yıl 13.2 milyar açıkla kapandı.
Geçen yılın ilk dört ayında 23.2 milyar lira olan bütçe açığı bu yıl 54.5 milyar liraya ulaştı.
Yine geçen yılın ocak-nisan döneminde 2.2 milyar lira fazla oluşan faiz dışı dengede bu yıl 16 milyar lira açık verildi.