Isparta'da gül mevsimi

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Dünyada gül çiçeği üretiminde Türkiye ve Bulgaristan tekel konumunda. İki ülke, dünya üretiminin yüzde 90’ını karşılıyor. Son yıllarda Bulgaristan, gül üretimini artırmak için büyük yatırımlar yaptı. Bizde 22 bin dekar olan gül ekim alanı varken, Bulgaristan’ın ekim alanları 40 bin dekara yükseldi. 

Bizde üretilen gülün dörtte üçünden fazlası, yüzde 80’e yakını Isparta’da üretiliyor. Burdur, Afyonkarahisar ve Denizli’de de gül üretimi var. 

2014 yılında Isparta’da 8 bin 400 ton, Burdur ve Afyonkarahisar’da biner ton, Denizli’de 190 ton gül çiçeği üretildi. 
En fazla gül üretilen Isparta’da 20 bin dekarlık alan üzerindeki gül bahçelerinde gül çiçeği hasadı, yaklaşık 50 gün sürüyor. 

Bizde dekar başına ortalama 416 kilogram gül yaprağı elde ediliyor. 

Gülde yetiştirici kadar toplayıcının da büyük emeği var. Gül toplayan kadınlar hasat dönemi olan 50 gün boyunca sabah 4.30’dan 8.30’a kadar gül yaprağı topluyor. Toplama parası kiloda 1 TL. Bir kadın toplayıcı günde 20 ile 50 kilo arasında gül toplayabiliyor. 

Gül yaprağının toplama parası içinde satış fiyatı 3.5- 4 TL dolayında. Yağışlar yeterli olduğunda 2.5- 2.75 ton gül yaprağından 1 kilogram gül yağı elde edilirken, yağış yetersizliğinde 1 kilogram gül yağı için 4-4.5 ton gül yaprağı kullanılıyor. 

Şimdilerde Isparta’da gül yaprağı toplanıyor.

Isparta’da toplanacak gül yapraklarından bu yıl 2 ton gül yağı ve 10 tona yakın katı gül 

yağı, 200 tona yakın da gül suyu üretimi yapılması bekleniyor. Gül yağının yüzde 90’ı, katı gül yağının tamamı ihraç ediliyor. Gül yağının gramı 35 liradan satılıyor. Gül yağı 6 bin 750 eurodan, katı gül yağı ise 780 eurodan ihraç edilebiliyor. 

Üretilen gül yağının yüzde 60’a yakını Fransa’ya ihraç ediliyor. İhracat geliri 11 milyon dolar dolayında. 

Gül üretimi artmıyor ama Isparta’da daha başka tarım ürünleri önemli gelir kaynağı olmaya başladı. Sulanan arazilerde elma, kiraz, erik üretimi artıyor.

Tüm yazılarını göster