İstanbul Sanayi Odası (İSO), her yıl düzenli olarak Türkiye’nin önde gelen sanayi firmalarını, başta üretimden satışlar olmak üzere bir takım kriterlere göre araştırmakta ve bu araştırma sonuçlarını da düzenli olarak kamuoyu ile paylaşmakta. Bu listelerde Türkiye ekonomisinin en önemli firmalarının bir önceki yıla göre satışları, faaliyet kar ve zararları, finansman giderleri gibi bir takım bilanço değerlerini, hepsinden de önemlisi yıllık değişimlerini ve eğilimleri görmek mümkün.
Adana, 2010 yılından bu yana listelerde 12 firma ile temsil edilmekteydi. Bu sene mevcut firmaların yanına listeye ilk defa girme başarısı gösteren iki firmayla birlikte Adana’nın listedeki firma sayısı 14’e yükselmiş oldu. Listedeki Adana firmaları; Sasa 66., Temsa 126., Beyteks 132., Elita Gıda 224., Adana Çimento 228., Bossa 254., Amylum Nişasta 287., İndorama Ventures 319., Akyem 352., Karteks 394., Güney Çelik 406., Özmaya 449., Gürsoy Yem 479. ve 484. sırada yer alan Oğuz Tekstil şeklinde sıralanmakta. Listeye girme başarısı gösteren tüm firmalarımızı kutluyoruz.
Adana firmalarının da Türkiye geneline paralel bir şekilde son 5 yılda üretimden satışlarını yüzde yüzün üzerinde arttırdıklarını görüyoruz. 2009 yılında Adana firmalarının üretimden satışları yaklaşık olarak 2.800 milyon iken 2014 yılı verilerine göre Adana’nın üretimden satışları 6.100 milyon seviyelerine çıkmış bulunmakta. Ancak bu satışların firmalara göre dağılımlarına baktığımızda bazı firmaların son 5 yılda satışlarını yüzde 50 dahi arttıramaz iken bazı firmaların da satışlarını yüzde 300’lere varan oranlarda arttırdıklarını görüyoruz. Bu artışların firmaların yönetsel başarılı kararlarının, faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki gelişmelerden çok daha belirleyici olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Listelerde bir diğer dikkat çeken husus ise bu 14 firmanın satışlarının listenin 8. sırasında bulunan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın satışları kadar dahi olmaması. Adana Türkiye’nin ilk sanayileşen illerinden biri. Sanayisi bu kadar köklü bir kentten haliyle beklentiler de yüksek olmakta.
Adanalı gerek listelerdeki firma sayısının, gerek ise bu firmaların toplam satış rakamlarının çok daha yukarılarda olmasını bekliyor. Kentin başta büyükşehir belediyesi olmak üzere oda ve borsa başkanlarının bu listeleri ilk yayınlandığı yıldan itibaren farklı bir gözle inceleyip buradan dersler çıkartmasına ihtiyaç var.
Başarılı olan firmalarda ve bu firmaların sektörlerinde yıldan yıla ne gibi değişiklikler olmuş, firmalar bunları nasıl yönetmiş, aldıkları kararlar sonrasında firmaların gerek mali durumları gerek ise bu tür listelerdeki sıralaması yukarı mı çıkmış, aşağılara mı inmiş? Yapılacak araştırmalar bu ve buna benzer onlarca sorunun cevabını verecek, kentin göreceli artı ve eksi yönlerini ortaya çıkartarak Adana’nın önüne yepyeni bir vizyon koyacaktır.