İşçi ve işveren kuruluşları asgari ücret artışıyla...

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İşçi ve işveren kuruluşları asgari ücret artışıyla eş zamanlı vergi yükü azaltılmasını talep ediyorlar amma... 

Asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren  1300 lira olması konusunda gelecek hafta  yapılacak 4. toplantıda karar alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hükümet sözcülerinin açıklamaları da işçi-işveren kesiminin söylemleri de bunu ortaya koyuyor. Ama Başbakanın “Asgari ücret artışı nedeniyle işverenin artacak yükünü paylaşacağız” açıklamasına karşılık, bu yükün paylaşılması konusunda bir öneri gündeme gelmiş değil. Asgari ücret Komisyonu üyesi TİSK ve Türk-iş ortak bir açıklama yaparak “Asgari ücret artışının işçi ve işverene maliyeti düşürülsün” önerisini tekrarladılar.

Türk-İş Tisk ortak açıklamasında, işçi kesiminin ücret artışını olumlu karşılandığını, işveren kesiminin temsilcilerinin ise artışın işverene getireceği ilave yükten endişe duyduklarını belirterek, gelecek ilave yükün azaltılmasını talep ettikleri belirtiliyor. İşsizlik sigortası primlerinde ve SGK primlerinde indirimin isabetli olacağı önerisinde bulunuluyor. İşçiye ödenecek net ücretin yılın ilerleyen bölümünde gelir vergisi dilimi artışı nedeniyle azalma  olmamasının sağlanması da önerilerinde yer aldı.. Bunun için asgari geçim indiriminin artan asgari ücret seviyesine getirilmesi ve  gelir vergisi tarifesinde ücretli çalışanlar için iyileştirmeler yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Türk-iş ve Tisk, asgari ücret artışının kayıt dışılığı artırmasına yol açmaması, kayıtlı istihdamın artışının sürmesi, KOBİ’lerin ödeyemeyeceği yüklern altına sokulmamaları, sosyal politikaların olumsuz etkilenmemesi ve çalışma barışının sürdürülmesi için ücret artışından kaynaklanacak vergi ve prim artışlarının önemli ölçüde azaltılması taleplerini devletten beklediklerine de açılamalarında yer verdiler.

Arkadaşımız Canan Sakarya’nın haberine göre, 1 Ocak’ta asgari ücret 1300 liraya çıkarılırken, önceki gün Meclis’e gönderilen bedelli askerliği 1000 Avro’ya indiren torba kanuna asgari ücret artışının yol açtığı işveren yükünü azaltacak destek konusundaki düzenleme de yer alabilirdi. Ancak, Hükümet bu konudaki çalışmalarına nokta koymadığı için beklendiği halde bu torba yasa tasarısında düzenleme yer alamadı. Uzmanlar bu durumda asgari ücret 1300 liraya çıkarken işveren yükünü azaltacak  düzenlemelerin ancak Mart ayında yasal olarak hayata geçebileceğini belirtiyorlar.  SGK işveren priminin düşürülmesi, işsizlik sigortası fonu payında düzenleme gibi konularda yapılacak çalışmaların yasal olarak geriye dönük işlerlik kazanamayacağını  söylüyorlar. Asgari ücret 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girerken, yükü azaltıcı yasal düzenlemelerin yapılamadığı için özellikle KOBİ’lerin olumsuz etkileneceği bir durumun söz konusu olduğunu belirtiyorlar.

İşçi ve İşverenin temsilcileri asgari ücret artarken işveren üzerine binecek yükün eşzamanlı azaltılması için yasal düzenleme yapılması talep etmişlerdi. Buna  karşın 1 Ocak’ta asgari ücret artarken, işverenlerin artan yüklerinde eşzamanlı inebilmesi, bu konuda yasal düzenleme tamamlanmadığı için mümkün olamay acak...

Tüm yazılarını göster