İş kazası üç iş gününde SGK'ya bildirilmeli

İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

İş kazası, sigortalının işverenin otoritesi altında bulunduğu bir sırada gördüğü iş veya işin gereği dolayısıyla aniden ve dıştan meydana gelen bir etkenle sigortalıyı bedence ya da ruhça zarara uğratan bir olay olarak tanımlanmaktadır.

. İş kazasına uğrayan personele derhal gerekli sağlık yardımları yapılır.

. İşyeri kaza raporu düzenlenir. Şahitlerin ifadesi alınır.

. Kaza o yer yetkili kolluk kuvvetlerine (Jandarma veya polise) derhal bildirilir.

. Kaza, ilgili SGK sigorta/sosyal güvenlik merkezi müdürlüğüne dilekçe ekindeki İş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi veya e-sigorta ile en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde bildirilir. (5510 sayılı kanun)

. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne İşyeri Kaza ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu ile en geç iki iş günü içinde haber verilir. (4857 sayılı kanun)

İş kazasının, en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde işveren tarafından kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, kurumca işverenden tahsil edilmektedir.

İstanbul SGK'dan gurbetçilere bilgilendirme

Gurbetçi işçilerin sosyal güvenlik hakları en çok merak edilen ve pek bilinmeyen konuların başında gelir. SGK'da zaman zaman gurbetçilere yönelik bilgilendirme toplantıları ile bu boşluğu doldurmaya çalışıyor.

01.11.1965 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'ne göre, Almanya'da çalışan vatandaşlarımız kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin soysal güvenlik haklarını Türkiye'de de kullanmak hakkına sahiptirler. Bu haklardan işçilerimizin Almanya'da ve Türkiye'de bulunan aile fertleri de yararlanabilmektedir.

Bu kapsamda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Almanya Sigorta Kurumu (DEUTSCHE RENTENVERSICHERUNG) arasında İstanbul, Yalova, Kocaeli, Tekirdağ, Edirne, Sakarya ve Kırklareli illerinde ikamet eden Türk ve Alman vatandaşlarını bilgilendirmeye yönelik olmak üzere 17-19 Kasım 2009 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Kurumu Beşiktaş Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nde Türk-Alman Danışma Günleri düzenlemiştir.

Danışma günlerinde Almanya'da bulunan Türk vatandaşlarından emekli olanlarla emekli olmadan Türkiye'ye döndükten sonra söz konusu illerde ikamet edenler ve bunların aile bireyleri yararlanabileceklerdir.

Danışma hizmeti, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'nin öngördüğü sosyal güvenlik haklarına (emeklilik, malullük, ölüm ve hastalık halinde sağlanan yardımlar) ve yurtdışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin soruların Türk ve Alman uzmanlarla birebir yapılacak görüşmelerde cevaplandırılması ile gerçekleştirilecektir.

Danışma hizmeti ücretsiz olarak Türkçe ve Almanca olarak verilecektir.

Danışma hizmetinden yararlanmak isteyenler önceden 0312 229 60 42 veya 0312 229 27 91 numaralı telefondan randevu almaları ve danışma gününe mutlaka kimliği, Türk sigorta sicil numarası, tahsis numarası, Almanya'da bulunduğu sırada ikamet ve çalışma yerlerine ait belgelerle gelmeleri gereklidir.

Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Danışma Günleri'ne ait bilgiler aşağıda belirtilmiştir.

Danışma günleri:

17/11/2009 Salı 10:30-17:00

18/11/2009 Çarşamba 09:30-17:00

19/11/2009 Perşembe 09:30-17:00

Tüm yazılarını göster