İş Bankası'ndan fırsat eşitliğine büyük katkı

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Türk edebiyatının seçkin örnekleri, okulların tatile girmesiyle birlikte, ücretsiz olarak ilköğretim öğrencilerine ulaştırılacak. İnsanların, ilköğretim yaşlarında okuduklarının etkisi altında kaldıklarını, beğenilerinin, okuma zevklerinin ve edebiyat duygularının o yıllarda gelişmeye başladığını dikkate alan Türkiye İş Bankası, geçen yıl ilkini gerçekleştirdiği ve büyük ilgi ile karşılanan"Karneni Göster Kitabını Al" kampanyasını bu yıl da sürdürüyor.

Yayın dünyasının çok zor günler yaşadığı; ekonomik güçlüklerin yanısıra büyük kentler dışında kitap satın alınacak kitapçı sayısının çok az olduğu ülkemizde, özellikle kitaba ulaşamayan çocukları hedefleyen bu kampanya kapsamında, öğretim yılının sona erdiği 12 Haziran'dan itibaren karnesini İş Bankası şubelerine getiren bir milyon ilköğretim öğrencisine bir milyon kitap armağan edilecek.

"Yazarlarlarımızdan Masallar ve Öyküler" isimli hediye kitap, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından hazırlanmış. Doğan Hızlan'ın "Sunuş" yazısını kaleme aldığı kitapta; Ömer Seyfettin, Eflatun Cem Güney, Yaşar Kemal, Sait Faik Abasıyanık, Nâzım Hikmet, Necati Tosuner, Yalvaç Ural, Aziz Nesin, Nezihe Meriç, Tahsin Yücel, Tarık Dursun K. ve Muharrem Buhara'nın öyküleri ile masalları yer alıyor. Kitabın "Sonsöz"ünü ise Sunay Akın kaleme almış.

Kitabın bir antoloji olması, çocukların değişik lezzetlerde ürünler okumaları ve daha sonra satın alacakları kitapların türleri konusunda beğenilerini geliştirmeleri için de bir fırsat. Kitabı okuyarak Türk edebiyatını tanıma fırsatı bulacak olan çocuklar, Türk dilini, hakkını vererek kullanan bu seçilmiş yazarların lezzetiyle hayal dünyalarında yeni ufuklara yelken açacaklar.

Geçtiğimiz yıl, dünyanın en prestijli iletişim ödüllerinden "Avrupa Mükemmeliyet Ödülü"nü kazanan projeyi sürdüren İş Bankası'nın bu kampanyasında Türkiye ve KKTC'deki herhangi bir İş Bankası şubesine karnesini getiren ilköğretim öğrencilerine, karnelerindeki notlara bakılmaksızın kitapları armağan edilecek.

Kampanya için yapılan basın toplantısına İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Doğan Hızlan, Yaşar Kemal, Necati Tosuner, Yalvaç Ural, Tahsin Yücel ve  Muharrem Buhara da katıldı.

Yaşar Kemal konuşmasında, Çehov'un 1800'lerin sonuna doğru getirdiği bir tartışmaya dikkat çekerek aslında çocuk kitabı diye bir tür olmadığı söyledi. Bir ilacın, nasıl çocuklar tarafından kullanılan daha düşük dozları varsa, çocuk edebiyatının da böyle olduğunu, ayrım yapılmaması gerektiğini kaydetti. Bu nedenle, çocuk kitaplarını büyüklerin, büyük kitaplarını da büyüklerin okuyabileceklerini belirtti.

Benim de katıldığım bu görüşler, Türkiye İş Bankası'nın hazırladığı kitabın önemini daha da artırıyor. Çünkü, söz konusu antoloji, bütün aile bireylerinin birlikte okuyabileceği nitelikte. Bu arada, karnesini, hüviyeti gibi gösterip antolojiyi alan çocuğun, onu, ihtiyacı olan başka birisine vermesiyle kitapların dağılımı daha da geniş kitlelere ulaşacak.

Toplantıda konuşan Ersin Özince ise "Karneni Göster Kitabını Al" kampanyası ile bu yıl ikinci milyon kitabın tamamının mutlaka çocuklara ulaştırılacağını, İş Bankası şubesi olmayan noktalara da gönderilmesinin sağlanmasına çalışıldığını belirtti.

Son senelerde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nca çocuklar için hazırlanan kitaplara özel bir önem veriliyor. Geçtiğimiz üç yıl içerisinde, her yaş grubuna uygun dil, üslûp ve içeriğin yanı sıra kâğıt ve baskı kalitesine özen gösterilen 300'ü aşkın kitap yayımlandı. Önümüzdeki yıllarda dört yüz kitabın daha basılması ve çocuklara ulaştırılması planlanıyor.

Yıllardır yazdığımız gibi ezberci eğitim nedeniyle okuyan ve sorgulayan gençlerin sayısının ne yazık ki çok az olduğu ülkemizde, bir kitabın bir milyon çocuğa ulaşması, düşünen ve sentez yapan insanların sayısının artması için önemli bir kaynak... Ersin Özince'nin de belirttiği gibi öğrencilerimiz için fırsat eşitliğinin oluşmasına da tabii ki ciddi bir katkı.

Tüm yazılarını göster