İran ile ilişkileri sınırlamanın faturası büyük olacak

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye, ABD'nin ambargo kararına katılıyor. İran'dan alınan petrolde yüzde 20 kısıntıya gidiliyor. Bu miktar petrolü başka kaynaklardan satın almaya çalışacağız.
Ocak ayında Türkiye'nin ithal ettiği petrolün yüzde 43'ü İran'dan geldi. Irak petrolünün payı yüzde 9, Suudi petrolünün yüzde 7, İtalyan petrolünün yüzde 7, Suudi petrolünün payı yüzde 7 oranında. Bakan, İran'dan alınamayan petrolü Libya'dan alacağımızı söylüyor.
ABD hükümeti 31 Aralık 2011'de nükleer silah geliştirdiği gerekçesi ile İran için yeni yaptırımları yürürlüğe koydu.
24 Ocak 2012'de AB ülkeleri ABD'nin kararına uyarak 1 Temmuz'dan itibaren ambargo uygulamasına katılacaklarını açıkladılar.
AB ülkeleri İran'dan petrol satın almayacaklar.
ABD bu arada İran'dan petrol alımlarını azaltan ülkeler için,finansal yaptırımlar için muafiyet listesi açıkladı. Japonya için ise petrol alım yasağında muafiyet tanındı.
28 Mart'ta ABD Hazine Bakanı petrol alımının kısıtlanması nedeniyle Türkiye gibi bazı ülkelerin zarar görebileceklerini, bu konuda çalışmalar yapıldığını açıkladı.
Sonuç: Enerji Bakanı'nın açıklamasına göre, şimdilik alımlarda yüzde 20 kısıntıya gidildi.
Başbakan, İran'ı ziyaret ederken Ankara'daki ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin petrol ambargosuna uyması gerektiği konusunda beyanat  vermişti.
Başbakan, İran'dan dönerken gazetecilere "İsrail, İran'ı vurur Ortadoğu yer ile yeksan olur" demişti.
Sonuçta görülüyor ki, ucundan da olsa Türkiye ambargoya uyuyor.
Petrol sektörü temsilcileri, 1 milyon ton petrolün Libya'dan ve bir kısmının da Suudi Arabistan spot piyasasından alınmasının, petrol fiyatlarına yeni zammı gündeme getirebileceğini belirtiyorlar. "İran'dan büyük miktarda alım gerçekleştirdiğimiz için daha makul fiyata petrol alıyorduk. Şimdi fiyat yükselebilir" diyorlar.
Milliyet'ten Nevin Donat ile söyleşi yapan Necdet Pamir, "Petrolün yüzde 51'ini İran, yüzde 12'sini Rusya'dan alıyoruz, toplamda yüzde 63 ediyor. Gaz ithalatının da yüzde 63'ünü Rusya, yüzde 18'in İran'dan yapıyoruz, ikisinin toplamı yüzde 75 ediyor. Gaz ve petrolde İran ve Rusya'ya bu kadar bağlı olmamız ciddi sıkıntılara yol açacak" diyor.
Enerji Bakanı, İran'dan azaltılan petrol alımının yeni Libya yönetiminden telafi edileceğini söylüyor. Bakanın açıklamalarına göre, "Bunu özel sektör TÜPRAŞ kanalı ile alacağız. Bu yıl Libya'dan ham petrol alımını başlatmış bulunuyoruz. Libya'nın normalleşmesi adına ve ticaret hacmimizin iki taraflı artması adına da bu kararımızın doğru olduğuna inanıyoruz. İran'dan ham petrol alımı dolayısıyla bir miktar düşmüş olacak."
Petrol faturamız zaten ağır. Siyasi gelişmelerin rüzgarı her ay petrole ve doğalgaza yaptığımız ödemeyi artırıyor.
Yaz aylarını şöyle veya böyle geçiririz de, gelecek kış aylarında enerji faturasının ciddi sorun haline geleceği şimdiden görülüyor.
Halbuki enerji sanayileşmenin ve üretimin temel gereği. Maliyet artışı ürün maliyetini etkileyerek rekabet şansını yok ediyor.

Tüm yazılarını göster