Irak’ın ırak olmayan fırsatları...

Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Irak iş dünyası ile bir araya gelip işbirliklerini artırma amacıyla Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (AKİB)  davetlisi olarak Irak’a giden bir grup işadamıyla birlikte 18-20 Kasım tarihlerinde 2 günü Erbil’de geçirdik.

Adana’dan direkt uçuşla 1 saat 20 dakikada vardığımız Erbil uluslararası Hava Limanı’na iner inmez dikkatimizi çeken en önemli 2 şeyden birincisi Kürdistan’a Hoş geldiniz yazan dev panoların bizleri karşılaması; diğeri ise havaalanı çalışanlarının Asya kökenli olmaları oldu. Şehirde Asya kökenli insanlara Suriye’deki savaştan kaçanların da eklendiğini ve günlük ve düşük getirisi olan işlerin bu insanlar tarafından yapıldığını gözlemledik.

İlk gün otelde Erbil başta olmak üzere Kuzey Irak’ın değişik kentlerinden gelen Kuzey Irak iş dünyası ile Adana, Mersin, Kayseri gibi bir çok ilden giden sanayicilerimiz ikili görüşme yapma imkanı buldu. İşadamlarına bir konuşma yapan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit’in verdiği bilgilere göre Irak, en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke.Tarım ürünleri ihracatında ise birinci sırayı almakta. 2012 yılında 10,7 milyar dolar ihracat yaptığımız Irak’a bu yılın ilk 9 ayında 8,4 milyar dolar ihracat yapmışız. Tarım ürünleri ihracatımız ise  2,5 milyar dolar olmuş.

Yetkililerin verdiği bilgilere göre Türkiye’nin milli katılımını AKİB’in yaptığı Erbil’de düzenlenen Irak Agro Food Expo 2013 Fuarı’ndaki en büyük alan Türk firmalarına ait. Fuarda firma sayımız ve alanımız her geçen yıl artmakta. Türkiye’den sonraki en büyük alanın İran firmalarına ait olduğunu da belirtmekte fayda var. Fuara katılan firma yetkilileri Erbil’de Türkiye’nin ve Türk ürünlerinin imajının oldukça yüksek olduğunu vurguluyor.

Erbil’de, şehrin herhangi bir caddesinde sabit durduğunuzda 5 ya da 4 yıldızlı en az 2 otel görebiliyorsunuz. Caddelerde her 3 araçtan biri lüks arazi aracı. Şehrin her yerinde yeni ve çok katlı binalar yükseliyor.. Erbil hızla zenginleşiyor. Bu kadar çok otel olmasına rağmen, Irak’ın sunduğu imkanlardan etkilenen ve pazarı daha yakından incelemek için programlarını uzatmak isteyen iş adamlarımızın otellerde yer bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarına şahit olduk.

Ziyaret ettiğimiz Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin her geçen iyiye gittiğini açıklayarak, Erbil’in hızla gelişen bir şehir olduğuna ve büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çekiyor. Bölgenin Türk iş dünyasına iyi anlatılması gerektiğini söyleyen İnam, yatırımlarda yerelde sağlam ortaklıklar kurulması halinde başarının daha fazla kalıcı hale geleceğini vurguluyor. 

Erbil, hizmet sektörü başta olmak üzere tüm alanlarda sayısız iş fırsatları sunmakta Türk iş dünyasına. Irak pazarının sunduğu bu fırsatları yerinde görme ve inceleme imkanı yaratan başta Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz olmak üzere tüm birlik yöneticilerini ve çalışanlarını kutluyor, bu ziyaretlerin karşılıklı ve sürekli hale getirilmesini diliyoruz.

Tüm yazılarını göster