Türkiye katılımını Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (AKİB) gerçekleştirdiği “Irak Agrofood 2013” fuarı vesilesiyle 18-21 Kasım tarihlerinde düzenlenen iş heyeti gezisiyle AKİB’indavetlisi olarak Erbil’e gitmiştik. AKİB, bir yandan ülke genelinde katılımı sağlarken diğer yandan da tüm üyelerini fuara katılmaya davet etmiş ve sonuç olarak Türkiye’nin dört bir yanından fuara katılan firmalarımız fuarın en büyük stand alanını Türkiye’nin almasını sağlamıştı.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz’ın öncülüğünde organize edilen ziyarette Adana Şakir Paşa Havalimanı’nda bir araya geldiğimiz katılımcılarda dikkatimizi çeken ilk unsur, Kayseri, Mersin gibi illerden ziyarete ilginin Adana’ya göre daha yoğun olduğuydu.
Gezi boyunca sohbet etme imkanı bulduğumuz Alican Yamanyılmaz, Irak pazarının büyüklüğünün, Adana iş dünyası tarafından yeterince değerlendirilemediğini, fuar dönemine denk getirdikleri bu gezinin amacının; bir yandan fuara dikkat çekerken, diğer yandan Irak pazarının bölge iş dünyası için ne tür imkanlar sunabileceğinin yerinde görülüp karşılıklı görüşmeler yapılmasını sağlamak olduğunu hem de Adana - Erbil arasında tüm bölgeyi kucaklayan direk uçuşa dikkat çekmek olduğunu belirtmişti.
Ancak Adana iş dünyasının yeterince ilgisini uyandırmayan bu süreç sonrasında haftada üç gün olarak başlatılan seferler bu günlerde haftada ikiye düşürülmüş durumda.
Yeterli doluluğun sağlanamaması halinde seferlerin kaldırılmasının dahi gündemde olabileceğinin söylendiği bu günlerde Adana iş dünyasının Irak ile ilgili olarak yoğun bir çalışma içine girdiğini görüyoruz. Geç de olsa Irak pazarının Adana ve bölge için başta ihracat olmak üzere yepyeni fırsatlar sunduğu konusunda hemfikir olan; Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Organize Sanayi Bölgesi, Erbil’e iş gezileri düzenlemekten, ofis açmaya kadar varan projeleri gündemlerine almış durumdalar.
Irak pazarı için kendi içinde birlik olan Adana iş dünyası, Adana ve Bölge ekonomisi için en büyük engel olarak gördükleri “havaalanında vize” uygulaması için Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarına başvurdu. Antalya, İstanbul ve Ankara havaalanlarında aylardır yapılan bu uygulamanın Adana’da da yapılması gerektiğini belirten oda başkanları, Irak’ın Adana’nın en fazla ihracat yaptığı il olduğunu, Iraklı hastaların en fazla hizmet aldığı ilin de Adana olduğunu belirtiyorlar. Bu rakamların çok daha yukarılara çıkma potansiyeli taşıdığını açıklayan oda ve borsa başkanları, vize uygulamasından dolayı, Adana ve bölgeye gelebilecek insanların gelemediğini söylerken, “ havaalanında vize” uygulamasının biran önce başlatılmasını talep ediyorlar.
“Adana ve bölge iş dünyasının Irak pazarına dikkatini çekmek için süreci başlatan, daha fazla ihracat için sadece Irak’la değil daha fazla ülkeyle irtibat halinde olmalıyız” diyen Alican Yamanyılmaz, Irak pazarı konusunda geç de olsa amacına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor olmalı. Adana’nın başlatmış olduğu “havaalanında vize” uygulamasının sonuçlanması sadece Adana’nın değil tüm bölgenin yararına olacaktır.