İpotekli-kredili konut satışlarında önemli gerileme var

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye genelinde 2014 yılının ilk 4 ayında, yeni ve ikinci el konutlardan 341 bin konut satıldı.Geçen yıl aynı dönemde 369 bin konut satılmıştı.

Toplam konut satışında yüzde 7.5 oranında azalma var.
Toplam konut satışlarının bir bölümü yeni, bir bölümü ikinci el konut satışı.

Satışların bir bölümü ipotekli -kredili satış, bir bölümü peşin satış.

Yılın ilk 4 ayında 2013 yılında yapılan birinci el konut satışı162 bin idi. 2014 yılının ilk 4 ayında 157 bine geriledi. Yeni konut satışında 5 bin azalma var. Bu da yeni konut talebinde önemli bir azalma sayılamaz.

Ülke genelinde yeni konut satışında geçen yıla göre gerilemenin sadece yüzde 3 oranında olduğu anlaşılıyor.

Yılın ilk 4 ayındaki satış eğilimi aynı devam ederse, 2014 yılında toplam 450 bin-500 bin yeni konut satışı gerçekleşecek demektir.2014 yılının ilk 4 ayında yeni satışların toplam satışlardaki payı yüzde 46 oranında. Geçen yıl bu oran yüzde 44 dolayında idi.

Konut piyasasındaki gelişmeyi izleyenler Türkiye genelinde 1 milyon dolayında satış bekleyen yeni konut olduğunu belirtiyorlar. Bu konutların 400 bininin İstanbul’da olduğu söyleniyor.

İnşaat firmalarının ilanlarından anlaşılıyor ki, stoku artıracak yeni konut yapımı hızla devam ediyor.
İstanbul, Ankara ve İzmir konut piyasasının en canlı olduğu şehirlerimiz.

Ancak ülke genelinde toplam konut satışlarındaki gerileme yüzde 7.5 oranında iken, Yılın ilk 4 ayında Ankara’daki toplam konut satışları yüzde 15 oranında, İstanbul ‘da yüzde 12 oranında, İzmir’de yüzde 10 oranında geriledi.

İpotekli –kredili konut  satışlarında   gerileme daha fazla. 

Türkiye genelinde önceki yılın aynı dönemine göre ipotekli kredili konut satışlarındaki gerileme yüzde 33 oranında.

Ankara’da toplam ipotekli satış gerilemesi yüzde 41, İstanbul’da yüzde 32, İzmir’de yüzde 35 oranında.

İpotekli satışlardaki gerilemenin birden fazla nedeni var. En önemli neden konut kredisi faizlerinin artışı.

Konut kredisi faizleri yüzde 9.5’lardan yüzde 12.0’nin üzerine çıkınca bazı alıcılar faiz yüksek olduğu için alımı erteledi. Bazı alıcılar ise faizin gerilemesi bekleyişine girdi.

Bu arada yeni ve eski konutlarda yabancı talebi çok konuşulur oldu. Yılın ilk 4 ayında yabancılara satılan konut sayısı 5.194 olarak açıklandı. Bu sayı ilk 4 aydaki toplam konut satışlarının sadece yüzde 1.5’unu oluşturuyor.

Her şeye rağmen konut sektöründe canlılık devam ediyor. Yatırımcılar talebin tekrar canlanacağı bekleyişinde yeni yeni konutların temelini atıyor.

Tüm yazılarını göster