İhracat çabalarına ağırlık vererek, küresel köyün pazarında kendilerine yer kapmak veya kaptıkları pazarları çoğaltmak isteyen birçok ihracatçı dostumuzun en önem verdiği konulardan birisi de uygun internet sitelerinde yer alarak daha görünür ve hızla bulunabilir olmaktır.
Adına genel olarak B2B siteleri dediğimiz ve perakende alış veriş yapılmayan ancak işletmelerin birbirleriyle daha kolay temas etmelerine olanak tanıyan bu tür internet sitelerine üyelik gerçekten önem taşıyor. İnternet sitelerinin ilk günlerinde, bu sitelerin görünümü eski köy panayırlarını andırsa da daha sonraki yıllarda fuarlarda gördüğümüz değişimler burada da görüldü. Perakende satış yapanlar farklı yapılanmalara girdi. İşletmelerin doğrudan birbirleriyle iletişim kurmalarına olanak sağlayan siteler oluştu. Sitelerin bazıları sektörel ağırlıklı olmaya başladı. Ancak genel ticaret siteleri hala önde gitmeyi sürdürüyor.
Bu arada bu sitelere olan üyelik taleplerinin artması da fiyat artışlarını beraberinde getirince, ihracata verilen devlet destekleri arasına, bu sitelere ödenen üyelik ücretlerinin bir kısmının, B2B sitelerine üye olan ihracatçılara devlet tarafından iade edilmesi kolaylığı sağlandı. Önceleri bu sitelere yapılan üyelikler, işletmeler temelinde ve bireysel üyelikler olarak destekleniyordu.
Daha sonra bu üyeliklerin, işbirliği kuruluşları tarafın toplu olarak yapılması koşulu getirildi. Üyelik desteği de işbirliği kuruluşunun, 250 firmayı bir araya getirip B2B sitelerine üye yapması şartına bağlandı. İşbirliği kuruluşlarınca yapılacak toplu üyeliklerde verilen destek miktarı da başvuruda yer alan her bir şirket için, e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2.000 ABD Doları tutarı olarak belirlendi.
Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) bir sirküler yayınladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yürütülen “E-ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Projesi” kapsamında Alibaba.com, Kompass.com ve Turkishexporter.net sitelerine verilen yüzde 80 desteğe ek destek vereceklerini duyurdu. İMMİB olarak, TİM desteği dışında kalan yüzde 20’lik kısmının İMMİB tarafından ödeneceği bildirildi. Böylece İİMİB üyesi ihracatçılarımızın, adı geçen B2B sitelerinden birine tamamen ücretsiz olarak üye olma olanağı doğdu.
Bazı ihracatçı dostlarımızın bu sitelere üyelik konusuna halâ pek de olumlu bakmadığını görmek beni şaşırtıyor. Bu tür sitelere üye olduğu halde, buralardan kaynaklanan ihracat müşterisi bulamamış firmaların örneklerini anlatıyorlar. Olabilir ve olacaktır da. Çünkü bu sitelerde, her üyenin mutlaka olumlu bir bağlantı yapacağı garantisi yoktur. Bu dostlarımıza hep sorduğum soru şudur; “Bu siteler neden doğdu, neden iyi olanları halâ ayakta, neden yeni ve farklı siteler yayınlanıyor?” Bu sitelerin birinci görevi, işini uluslararası ortamda yürütmek isteyen firmaların, birbirlerini hızla ve kolayca bulabilmelerini sağlamaktır. Bundan olumlu sonuç yakalamak ise firmalara aittir. İnternette site kurup bulunabilmek ile bu tür sitelerde yer alıp görünülebilmek arasında ciddi fark vardır.