İnovasyon zararlısı Trump

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Amerikan başkan adayı Donald Trump’ın ırkçı, ayırımcı, durmadan yalan yanlış konuşan, “seçime hile yapabilirler” diyerek korku ve tedirginlik yaratan tuhaf kampanyasında arka planda kalan bir sorun: Trump’ın ekonomi ve teknolojiye bakışı, acaba inovasyona zararlı mı?

Amerikan teknoloji sektörünün bir kısmı onu bu konuda açıkça eleştiriyor. Sektörün B Takımı sayılan 145 kişi, Trump’ın inovasyona engel olacağını savunan bir mektup yayınladı. İmzacıların en tanınmışı Apple eş-kurucusu Steve Wozniak. Diğer isimler arasında Twitter eş-kurucusu Evan Williams, Tumblr kurucusu David Karp, Slack eş-kurucusu Stewart Butterfield var. Ama Apple, Google, Facebook, Twitter, Tesla gibi büyük şirketlerin “liderleri” yok. PayPal kurucusu Peter Thiel ise Trump’a yandaş olan en önemli teknoloji patronu. Onun aday ilan edildiği kurultayda konuşmacıydı. Facebook’a sermaye yatıran ilk iş adamlarından Thiel’in serveti Forbes’a göre 3 milyar dolara dayanıyor. Daha sonra, ABD yönetimi için çalıştığı söylenen Palantir adlı gizemli şirketin eş kurucusu oldu.

Mektupta özetle deniyor ki: “Katılımcılığı savunan bir ülke, fırsatlara, yaratıcılığa ve eşitlikli bir rekabete kapıyı açar. Ama Donald Trump açmaz. Çünkü o öfke, bağnazlık, yeni fikir ve yeni insanlardan korkma üzerine bir kampanya kurdu. Temel görüşüne göre ABD zayıflamıştır ve çökmektedir. Donald Trump’ı son bir yıldır dinliyoruz ve şunu anladık: Trump, inovasyon için felaket olacaktır. Onun vizyonu, fikirlerin özgürce tartışılmasına karşıdır. İnsanların serbest dolaşımına karşıdır. Oysa ekonomimiz için dış dünya ile yapıcı işbirlikleri kritik önemdedir. Çünkü bu, inovasyon ve büyümeye temel oluşturmaktadır.”

“Buna ek olarak, ırk ayrımcılığı yapıyor. Kadınlara sürekli hakaret ediyor. Göçmenlere karşı tutumu hasmane. Meksika sınırına duvar çekmekten söz ediyor. İstemediği insanları ABD’den göndereceğini söylüyor. İnterneti kapatmayı önerdi. Bütün bunlar, onun, teknolojinin nasıl çalıştığını anlamadığını, bu konuda hatalı fikirler geliştirdiğini göstermektedir.”

Öbür aday Clinton ise, 2007’de Obama’ya rakipken, 9 maddeden oluşan makro bir İnovasyon Planı’yla yetinmişti. Bu sefer işi gayet ciddiye almış. “Teknoloji ve İ novasyon Gündemi”başlıklı 7 bin kelimeyi aşan (17 referansla desteklediği) bir siyaset belgesi yayınladı. Bunun önemli noktalarına başka bir sefere değinmek üzere, şimdilik, Engine ve Tusk Ventures adlı iki kuruluşun ortak çalışması“Adayların Teknoloji Karnesi”ne bakalım; 

Notu 4 konuda verdiler: Özel yaşamın gizliliği, kişisel verilerin güvenliği. Fikri mülkiyet, patent. STEM eğitimi, dijital beceriler, işgücü (buna, göçmenlik politikası dahil). İnternet tarafsızlığı, genişbant erişimi, iletişim altyapısı. 

En başarılı aday Clinton. Değerlendirme ölçütüne göre A alamadı ama B+ aldı. Trump ise F alarak sınıfta kaldı. En bilinen nedenler: Apple, “o” iPhone’un şifresinin kırılması konusunda FBI’la işbirliği yapana kadar Apple’a boykot önerdi. Şifreyi Apple’ın “sakladığını” sanıyordu. Eposta kullanmadığıyla övündü. Terörle savaş amacıyla Bill Gates’in, internetin “bir kısmını” kapatmasını önerecek kadar tekno cahil. Trump’ın komik bir gafı da son söz olsun: Amerikan dedikodu sitesi Gawker, bir “sahte” Mussolini hesabı açmış, ona aitmişgibi “Aslan gibi bir gün yaşamayı, koyun gibi 100 yıl yaşamaya tercih ederim” sözünün sonuna Donald Trump diye imza atmıştı. Trump, bu sözü kendisine aitmiş “sanıp” re-tweet’leyince alay konusu oldu. Gawker bu sefer de, yine Trump’a aitmiş gibi “Bir gün aslan gibi tweet atmak, 100 yıl koyun gibi atmaktan iyidir” diye yazdı. Trump, hatasını üstlenmediği gibi Gawker’a düşman oldu.

Tüm yazılarını göster