İngiltere'de yeni moda Türkiye'ye politik turlar

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"Tura katılanlar, bölgesel olaylardan etkilenen toplumlarla tanışıyorlar; bölgenin siyasetçi ve yorumcularına soru sorabiliyorlar. Twitter ve blogların hakim olduğu; basın organlarının ise baskı altında bulunduğu bir dünyada, aykırı bir konumdayız" diyen Political Tours kurucusu Nicolas Wood, "Kuzey Kore'den sonra, en fazla talebi Türkiye için alıyoruz" diyor.

Nicholas Wood eski bir New York Times çalışanı. Uzun seneler boyunca dış haberler muhabiri olarak Balkanlar başta olmak üzere, dünyayı dolaşan Woods, daha sonra, "insanların, dünyanın en kritik bölgelerine yönelik ilk elden bilgiye ulaşmaları için" Political Tours'u kurmuş. Political Tours, uluslararası gelişmelerde kilit rol oynayan bölgelere odaklanıyor. Kuzey Kore, Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar bu bölgelerin başında geliyor. Fiyatları 2 bin 500 ile 3 bin 500 pound arasında değişen turlara katılanlar, bölgesel olaylardan etkilenen toplumlarla tanışma; bölgenin siyasetçi ve yorumcularına soru sorma fırsatına sahip oluyorlar. "Twitter ve blogların hakim olduğu; ciddi basın organlarının ise baskı altında olduğu bir dünyada, aykırı bir konumdayız aslında" diyen Wood, "İnsan hayatının yönünü değiştirebilecek deneyimlere öncelik veren yeni bir seyahat trendini de destekliyoruz" yorumlarında bulunuyor.

Ekonomik trendleri anlamak isteyen işadamları da ilgileniyor

Şehirde yaşayıp, savaş bölgelerinde neler olup bittiğini öğrenmek isteyen çocuklardan, yeni bölgeler hakkında bilgi edinmek isteyen haber editörleri ve siyasetçilere kadar geniş bir müşteri yelpazesine sahip olan Political Tours, aynı zamanda, yeni pazarlardaki temel siyasi ve ekonomik trendleri anlamak isteyen iş dünyasının da ilgisini çekiyor. DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Nicolas Wood'un öncelikli olarak altını çizdiği konu ise Political Tours'un tamamen bağımsız bir kuruluş olduğu ve hiçbir konuda taraf olmadığı.

Savaş olmadığı sürece her ülkeye gideriz

"Bir ülkenin neden dikkat çekmeye başladığını veya özel bir sorunun ardında yatan temel unsurların neler olduğunu merak ediyoruz. Güzargahları belirlemede de bu merak büyük rol oynuyor" diyen Wood, savaş olmadığı sürece her ülkeye tur düzenleyebiliriz diyor. Political Tours Ekim ayında Kuzey Kore'ye gidiyor. Kasım'da ise Türkiye'ye. "İngiltere'deki ayaklanmaları anlatan turlar düzenlemek istiyoruz. Bir diğer düşüncemiz de Libya ve İran'a tur düzenlemek" bilgilerini veren Wood, şöyle devam ediyor: "Bu ülkelerde her yere ulaşabilmenin mümkün olmadığının farkındayız, fakat ülkelere gitmeden önce uzmanlarımız müşterilerimizi gerekli olan tüm konularda bilgilendiriyorlar. Kuzey Kore veya İran'a vardığımız da ise, önceliğimiz insanların günlük yaşamlarını ne şekilde sürdürdüklerini yakından izlemek oluyor. Tur başlıklarımızı belirlerken ise herhangi bir sınırlamamız yok, fakat belli bir süre geçmeden savaş, deprem veya açlık gibi konuları seçmiyoruz. Temel hedefimiz, dünyayı ilgilendiren temel konulara ulaşmak ve insanların yaşananları birinci elden görebilmelerini sağlamak. Katılımcılar, yerel yöneticilerle bir araya geliyorlar. Bölge halkı ile tanışıyorlar; aileleri ile aynı ortamlarda bulunuyorlar. Tur sırasında aynı zamanda analistler, diplomatlar ve gazetecilerle bir araya geliyorlar. Bu kişilere istedikleri soruları yöneltebiliyorlar. "

Kuzey Kore'den sonra en fazla talep Türkiye'ye

Türkiye, Kuzey Kore'den sonra en fazla talep alan ikinci güzergah. Political Tours'un Türkiye için belirlediği iki ayrı tur başlığı var. Bunlardan birisi "Erdoğan ve Anadolu Kaplanları". Diğeri ise "Türkiye ve Kürtler".  Wood, Türkiye'yi tur güzergahları arasına neden dahil ettiklerini ise şöyle anlatıyor: "Türkiye yükselen bir güç. Müslüman muhafazakar bir parti tarafından yönetilen demokratik bir pazar ekonomisi dinamiği gerçekten etkileyici bir karışım. Türkiye'nin geleceği AB, Akdeniz ve Ortadoğu üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacak.  Kuzey Kore'den sonra, en fazla talebi Türkiye için alıyoruz. Tüm güzergahları seçmemizin amacı, bir ülkede yaşanan gelişmelerin temellerine inebilmek. Amacımız sadece siyasetçiler veya analistlerle bir araya gelmek değil, fakat insanların bu gelişmelerden nasıl etkilendiklerini görmek." 

Erdoğan ve Anadolu Kaplanları

Political Tours'un "Erdoğan ve Anadolu Kaplanları" başlıklı turu kapsamında, düşünce kuruluşu ESI (Avrupa İstikrar Girişimi) analistlerinden Ekrem Eddy Güzeldere ve Polonya'nın en fazla satan haber dergisi Polityka'nın Türkiye muhabiri ve ESI editörü Piotr Zalewski Türkiye'deki ekonomik büyümenin ve siyasi gelişmelerin bölge için önemini değerlendiriyorlar. 12-20 Kasım için planlanan tur, İstanbul, Ankara ve Gaziantep'i kapsıyor. Fiyatı 2 bin 500 pound olarak belirlenen turun, içeriği şöyle:

1. Gün: Geliş

Boğaz kenarında yemek.

2. Gün: Türk Siyasetine Giriş

Galata Kulesi'nde gerçekleşecek toplantıda, önce gelen bir siyaset bilimcisi tarafından İstanbul'un kültürel ve dini mozaiğine yönelik brifing.

Galata turu (Sinagoglar, balık pazarı vs.) Osmanlı tarihi rehberi eşliğinde Aya Sofya, Mavi Cami, Kapalıçarşı, Yeni Cami ziyaretleri.

Eski Avrupa Parlamenteri, Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Joost Lagendijk ve

Bahçeşehir Üniversitesi Profesörü Cengiz Aktar'dan günümüz Türkiye siyasetine yönelik bilgilendirme: AKP'nin yükselişi; Yükselen bir güç olarak Türkiye; Anadolu Kaplanları; 2011'de Türkiye ve AB ilişkileri.

3. Gün: Değişen Türkiye: Ekonomik güç; artan şehirleşme; büyüyen gelir uçurumu

Tarlabaşı'ndaki kentsel projeler; inşaat sektörünün yükselişi; bölgedeki küçük esnaf ziyaretleri.

Nevizade İmroz restoranda gerçekleşecek öğle yemeğinde, Türkiye'de konumlanan Suriyeli aktivistlerle buluşma. Türkiye modeli ve Ortadoğu'da siyasi İslam'ın gelişimi. Hamam ziyareti ve akşam yemeğinde, Türkiye'de kimlik politikası üzerine tartışma.

4. Gün: Takım elbise ve Üniforma: Laiklik, din, ordu ile declet arasında çatışma

Taraf Gazetesi'ne ziyaret. Ergenekon ve sivil-askeri ilişkiler uzmanı Gareth Jenkins'den Ergenekon brifingi. 

Kadın hakları uzmanı Nigar Göksel ile tesettür giyim şirketi Tekbir'in ziyareti.

Mustafa Akyol ve Şahin Alpay'ın katılımı ile gerçekleşecek "Türkiye'de Demokrasi ve İslam" tartışması.

5. Gün: Ankara

AKP'den bir milletvekili eşliğinde parlamento ziyareti.

Tanıl Bora eşliğinde Anıtkabir ziyareti.

Ankara Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi'nden Kerem Altıparmak ve İnsan Hakları Gündemi Derneği Kurucusu Avukat Orhan Kemal Cengiz ile "Türkiye'de İnsan Hakları".

6. Gün: Azınlıklar ve Avrupa ile Entegrasyon

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ziyareti.

Alevi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ile "Türkiye'de Aleviler".

Türkiye'deki Kürt sorununa yönelik Kürt politikacılar ve aktivistlerle toplantı.

Türkiye futbal ligi: Sporun siyasetteki rolü.

7. Gün: Gaziantep

Political Tours, Gaziantep'i "Beton, tekstil, deri, metal ve makine fabrikaları ile ülkenin önde gelen sanayi ve ticaret merkezlerinden biri"  olarak tanımlıyor. "İhracatının yarısından fazlası Ortadoğu'ya; sadece dörtte biri Avrupa'ya gidiyor. Bugün ise şehir, Suriye'deki olayların etkilerini hissediyor. Türkiye'nin bu gelişmelerde rolü ne olacak?" sorusuna cevap aranacak tur kapsamında, şehirdeki sanayi ve dini bölgeler ziyaret edilecek. Tartışma başlıkları ise; Türkiye'nin ekonomik mucizesi; Ortadoğu'nun yükselen bölgesi.

8. Gün: Gaziantep

Gaziantep ekonomisi; kültürü ve ticareti konusunda bilgi paylaşımında bulunacak yerel araştırmacılarla buluşma. Bölgenin önde gelen işadamları ve yerel yöneticileri ile akşam yemeği.

Baklava sanatına yönelik bilgilendirme.

9. Gün: İstanbul'a dönüş.

Türkiye & Kürtler: "Çatışma sona mı eriyor yoksa kızışıyor mu?"

Political Tours'un Türkiye ve Kürtler başlıklı turu kapsamında da, yine Ekrem Eddy Güzeldere ve Piotr Zalewski Türkiye'de Kürtlerin statüsünü değerlendiriyorlar. Sonbaharda gerçekleştirilmesi planlanan tur için öngörülen fiyat 2 bin 800 pound. Tur, İstanbul Kürt Enstitüsü uzmanları ile görüşmeler; Kürt Kültür Vakfı Kürt- Kav'a ziyaret ve Fehim Işık ile tanışma; farklı Kürt STK'ları ile toplantıları kapsıyor. 

Tüm yazılarını göster