İndirilemeyen yatırım indirimi tutarları: Dava fırtınası mı?

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Günün sözü:

"Yönetmek zorunda olan duymalı ve sağır olmalı, görmeli ve kör olmalıdır."

Değerli DÜNYA okurları, bildiğiniz üzere yatırım indirimine ilişkin kanun hükümleri (01.01.2006'dan geçerli olmak üzere) iptal edilirken geçici bir madde (Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 69. maddesi) ile mevcut ve sonrasında yapılacak ve kanunda belirtilen şartları taşıyan yatırım indirimine tabi harcamaların 2008 yılı sonuna kadar kazançlardan indirilebileceği düzenlenmiştir.

Bu düzenleme ile birlikte de yapılan bu düzenlemenin Anayasa'ya uygun olup olmadığı tartışılmaya başlanmıştı.

Konu Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüştü

Basından yasanın kabulünden hemen sonra, yasal süre içinde bu maddenin anayasaya aykırılığı iddiasının Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü öğrenmiştik. Ancak henüz bu konuda bir karar yayınlanmadı.

Tek tek dava açmalı mı?

Fon payı konusundaki Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında Maliye Bakanlığı yayınladığı bir sirkülerle fon payı konusunda dava açan açmayan herkese iade yapacağını duyurdu. Ancak daha sonra bir iç genelge ile bu iade süreci istenen belgeler nedeniyle oldukça zor hale getirilmişti. Mali idarenin bu oldukça liberal ve geçmişte benzeri durumlarda yaşananlardan farklı olan yaklaşımı dikkate alındığında, bu tavır devam edecekse dava açmak gerekmeyebilir.

Ancak, hukuken Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ilkesi dikkate alındığında, idare isterse, Anayasa Mahkemesi olumlu karar verse bile dava açmamış kişilere iade yapmakta direnebilir.

Bu olasılık nedeniyle biz ihtirazi kayıtla beyanda bulunup 30 gün içerisinde dava açılması gerektiğini düşünüyoruz.

Geçici vergi beyanlarının ihtirazi kayıtla beyanı

İhtirazi kayıtla beyana ilk geçici vergi (Ocak-Mart 2009) döneminden itibaren başlanabilir. Mayıs ayında verilecek ilk geçici vergi beyanı ihtirazi kayıtla yapılıp, tahakkuktan itibaren de 30 gün içinde dava açılabilir.

Özel hesap dönemliler ne yapacak?

Özel hesap dönemi 2009 yılında bitecek olan şirketler de herhangi bir geçici vergi beyanlarını ihtirazi kayıtla verip dava açabilecektir.

Sadece yıllık beyanda dava açsak olur mu?

2009 takvim yılına ilişkin geçici vergi beyanları için ihtirazi kayıtla beyanda bulunulup dava açılmasa bile yıllık beyan için dava açılabilir ve bu yeterli olacaktır.

Sadece geçici vergi beyanına dava açılsa olur mu?

Sadece 2009 takvim yılına ilişkin geçici vergi beyanlarına dava açmanın yetmeyeceği, yıllık beyannamenin de ihtirazi kayıtla verilip dava konusu yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Ödeme ne olacak?

Ne yazık ki ihtirazi kayıtla beyan üzerine açılan davalar yürütmeyi durdurmuyor. Dolayısıyla ödeme yapmak gerekiyor.

Yürütmeyi durdurma talepleri

Açılacak dava yürütmeyi durdurma talebi ile açılabilir. Mahkeme haklı bulursa bu yönde karar verebilir. Bu takdirde o ana kadar ödenmemiş tutarlar ödenmez.

Yürütmeyi durdurma talebi kabul edilirse iade alınabilir mi?

Bize göre vergi mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verilirse daha önce ödenmiş olan tutarların mükellefe iadesi gerekmektedir. Yürütmeyi durdurma müessesesi "eski hale getirme", "işlem öncesi hale dönme" durumudur. Dolayısıyla daha önce ödenmiş tutarlarla ilgili iade talebi içeren bir davada yürütmenin durdurulmasının anlamı vergi idaresince tahsil edilen tutarların mükellefe iadesiyle mümkün olabilecektir. Ancak vergi idaresi farklı düşünmektedir. Bu durumda da ya beklemek ya da iade etmeyen idareyi bu sefer de bu nedenle dava etmek gerekecektir.

Yasal düzenleme yapılmalı

Bizce gereksiz yere davalar açılmasının da önüne geçmek ve yapılan haksızlığı düzeltmek için bir an önce yasal bir düzenleme yapılmalıdır. Yatırım indirimi konusunun yeniden tartışıldığı kanunlaşma sürecinde bu sorunun da çözülmesini bekliyoruz.

Küpeli, kuyruklu, boynuzlular

Zekeriyaköy'de oturmaya başlayalı eve gidip gelirken muhtarın mandaları, yılkı atı sürüsü ve küpeli köpeklerle (ki bu kısmı İstanbul için genel) hemen hemen her gün karşılaşmak çok değişik duygular yaratıyor. Ben mandayı bu kadar yakından, gece yarısı zifiri karanlıkta ilk defa gördüm. Yılkı atlarını bir romanda okumuştum. Görmek bugüne nasip oldu.

Velhasıl hayvanlarla iç içe ilginç bir bölge burası.

Tüm yazılarını göster