İmzalar önemli değil, netice önemli

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bir ay içinde iki imza töreni oldu. İkisi de "tarihi" olarak adlandırıldı.

Güney Hattı denilen Rus projesine karşı Amerikalılar'ın geliştirdiği Nabucco projesine imza attık. Bu olayın "tarihi" olduğunu bize söylediler.

Derken Nabucco'nun karşıtı olan Güney Hattı projesine imza attık. Bu imza töreninin de "tarihi" olduğu söylendi.

Tabii ki her işin bir başlangıcı vardır. Ama Nabucco'nun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil. Biz Nabucco'nun aktif oyuncusuyuz. Amerikalılar'ın karşı olduğu Güney Hattı bizim ülkemizden geçmiyor ama, bu projeyi destekleme vaadi ile geçen hafta Ruslar'a imza verdik.

Geçen hafta Putin'in Ankara'ya yaptığı bir günlük ziyaret "Tarihi buluşma/Tarihi anlaşma" olarak adlandırıldı.

İki ülke arasında 12, iki ülkenin şirketleri arasında 8 protokol imzalandı… Anlaşma değil, protokol, niyet mektubu imzalandı.

Çünkü anlaşma ciddi bir bağlantı gerektirir. Tarafları belli yükler altına sokar.

Medyaya yansıdığı kadarı ile Putin'in ziyaretinde gündeme gelen konular üzerinde taraflar iyi niyetlerini belirtti ama ortada kesinleşmiş bir sonuç yok.

Bizim için iki konu öne çıkıyordu (1) Nükleer santral işi/Anlaşıldığı kadarı ile müzakerelerin devamı konusunda uzlaşıldı. (2) Samsun-Ceyhan petrol boru hattı/Anlaşıldığı kadarı ile Ruslar Boğaz'ları kullanmak yerine petrolü Samsun'dan boruya yüklemek konusunda henüz karar vermemiş durumdalar. Bu konuyu düşünecekler.

İhracatçılarımızın önem verdiği konu, Rus gümrüklerinde Türk ihraç ürünlerine kolaylık sağlanması idi. Bu konuda bir protokol yapıldı. Atılan imzaların işe yarayıp yaramadığını zaman gösterecek.

Karadeniz altından ikinci Mavi Akım boru hattının geçişi konusunda temenni var. Netice belli değil.

Uygulamaya dönük imza Gazprom'un Ankara ve İstanbul'da gaz dağıtım işini alması gibi görünüyor.

Bütün bunlar Putin'in ziyaretinin küçümsenmesini gerektirmez. Putin'in ziyareti önemlidir. Niyet imzaları atılsa da enerji konusundaki protokollerin tartışma gündemine gelmesi önemlidir.

Unutulmamalıdır ki gündeme gelen konular dünyanın dev güçleri arasında ciddi çekişmelere neden olan projelerdir.

1) Türkiye'nin bu kadar önemli projelerle, ucundan da olsa ilişki içinde olması önemlidir.

2) Başlamadan hiçbir şey sonuçlanmaz. Başlanan her iş bitmez ama, bakarsınız bazılarında maya tutar.

Kısa dönemde bizim için önemli olan halen Rusya'dan gelen doğalgaz konusunda alınan güvencedir. Rusya'nın gaz depolama tesisleri konusundaki ilgisidir. Putin'in ziyareti diğer konularda netice veremese de hiç olmazsa bu konuda bir kazanıma imkan verecektir. Ayrıca siyasi bakımdan iki ülke arasındaki yakınlaşama (buzlar tamamen çözülmese de) önemli bir kazanımdır.

Tüm yazılarını göster