İMKB 100 nereye?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com
Alper Koç / Yatırım Finansman 
 
2011 yılında USD bazında dünyada en çok kaybettiren borsalar içerisinde yer alan IMKB,  2012 yılında dünyada en iyi getiri sağlayan ikinci borsa oldu ve devamında 2013 yılına da iyi başladı. 2012 yılını 73.058 seviyesinde kapatan IMKB 100 endeksi bu hafta içerisinde 85.719 seviyesini gördü. Geçtiğimiz haftalarda 2013 yılına ilişkin hedef seviyelerini revize eden aracı kurumların tahminleri endeks için 85.000- 93.000 aralığında oluşmuştu. Ancak endeks yıl başından beri yaklaşık % 10 daha değer kazanarak bu hafta içerisinde bu aralığa girdi. Böylece bu aralığın en üst sınırına yaklaşık % 10 potansiyel kalmış durumda. 
 
Makroekonomik ortamın hisse senetleri için daha destekleyici olması, global likidite koşullarının bol olması nedeniyle gelişmekte olan ülkelere para akışının devam ediyor olması, büyük özelleştirmelerin bu yıl devam edecek olması ve Fitch'ten sonra en azından bir derecelendirme kuruluşunun daha ülke notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltme ihtimalinin yüksek görülüyor olması gibi nedenler yıl başından beri piyasaya olan ilgiyi yüksek tutmaya devam ediyor. Nitekim dün itibariyle Moody's, 28 Ocak tarihinde Türkiye ile ilgili telekonferans düzenleyeceğini açıkladı ve bu haber sonrası piyasaya gelen satış baskısı bir kez daha kırıldı. Öte yandan ABD'de risk iştahının önemli göstergelerinden biri olan VIX endeksi 2007 yılından beri en düşük seviyelerine indi. DJI, S&P gibi ABD ana hisse senedi endeksleri her ne kadar hala 2007 zirvelerinin altında seyrediyor olsalar da, global katılımcı kitlesinde devam eden iyimser sentiment, haftalardır bu piyasalarda derin satış bekleyen katılımcıların sinirlerini bozuyor ve boğalarla ayılar arasındaki fikir ayrılıklarını körüklüyor. 
 
Bu konjonktürde "IMKB 100 endeksinin, 2013 yılı ortalama hedef tahminlerine çok yaklaşmış olması dolasıyla getiri potansiyeli de azaldı" fikrinde olanlarla, "yılın henüz çok başında olmamıza rağmen endeks 85.000 seviyelerine geldiyse, yıl içerisinde 90.000 li rakamların da üzerine doğru coşkunlaşan bir yükseliş görmeliyiz" fikrinde olanlar arasında fikir ayrılıklarının önümüzdeki günlerde daha da artmasını bekleyebiliriz.  USD bazında 2007 yılı zirve seviyesi 51.070 olan IMKB 100 endeksi, bugünlerde 48.000 li seviyelerde seyrediyor. Bu yılın ilk çeyreğinde endeksin USD bazında 51.000 li seviyeleri geçtiğini görürsek, yükselişin daha da coşkunlaşarak ilerlemesini bekleyebiliriz. 2000 yılı başında yaşanan coşkunluğa benzer bir coşkunluk 13 yıllık bir döngünün ardından bir kez daha yaşanır mı? Tarihte hiç olmadığı kadar dışarıdan müdahalenin yapıldığı geçmiş dönemlerdeki gibi,  önümüzdeki dönemlerde de yeni müdahalalerin gelmesi durumunda bu sorunun cevabı " evet, 51.000 USD seviyesi geçilirse yükseliş coşkunlaşabilir" olacaktır. 
 
Şimdilik 51.070 USD zirvesi geçilmeden bir coşkunlukla tarihi bir zirve oluşmasını beklemek için henüz çok erken. Nitekim USD bazında piyasayı değerlendiren analistlere göre USD bazındaki zirve seviyesi geçilmeden IMKB 100 endeksinin hala 2009 yılından beri bir geri alış çabası içerinde olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ancak bu zirve geçilirse, kısa sürede yerli-yabancı kurumsal ve bireysel katılımcıları piyasaya çekecek bir coşkunluğun oluşmasını da kimse engelleyemecektir. Bu durumda  2000 yılındaki zirve oluşumuna benzer bir süreci, 13 yıllık bir döngünün ardından bir kez daha yaşayacağız demektir. 
Sonrası mı? Sonrasını 1994, 1998 ve 2000 yılı zirvelerini yaşayanlar iyi bilir.
 
Tüm yazılarını göster