IMF ve Dünya Bankası toplantıları kime ne yarar sağladı?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

1) IMF ve Dünya Bankası toplantıları olağan "genel kurul toplantıları"dır. Her yıl yapılır. Her yıl güncel konular tartışılır.

2) Bu yılın toplantısının özelliği katılımcılar için: Krizden ve G-20 toplantısından sonra yapılan bir toplantı olmasıdır.

Türkiye için: İstanbul'da yapılmış olmasıdır.

3) Biz, Dünya Bankası'nı unuttuk. IMF'den bekleyişlerimiz olduğundan IMF ile yattık-kalktık. Toplantıları IMF ile anlaşma arayışları çerçevesinde yorumladık.

4) Toplantı için özel olarak projelendirilen ve tamamlanan Kongre Vadisi projesi İstanbul için önemli bir kazanımdır. Fakat başka ülkeler için olağan bir projedir. Çünkü bu tür toplantıların yapıldığı her ülkede benzeri vardır.

5) Bu tür toplantılarda lojistik, ulaşım, iaşe ve ibate hizmetleri önemlidir. Anlaşıldığı kadarı ile lojistik ve iletişim hizmetlerinde aksama olmadı.

6) Organizsyonda bizim için önemli olan gelenlere verilecek dokümanlar ile Türkiye'de olan bitenin doğru olarak anlatılması idi. Bu konuda başarılı olamadığımız anlaşılıyor.

7) Toplantı vesilesiyle çok sayıda yerli ve yabancı kuruluş çok sayıda küçük toplantılar düzenledi. Yemekli ve yemeksiz bu toplantılarda dünyanın değişik ülkelerinden gelen ünlü iktisatçılar, finansçılar konuşmacı oldu. Katılımcı oldu. Bu toplantılar Türk konuşmacılar ve katılımcılar için dünyada olan biteni izleme imkanı yarattı.

8) Başbakan Sayın R.T. Erdoğan'ın açılış konuşması uzun idi. Toplantıya katılanların ilgi duymayacakları pek çok konuda bilgi verildi.

9) Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın A. Babacan toplantılara etkin biçimde katıldı. Bazı konuşmaları yanlış anlaşıldı. Ama bütünü ile Türkiye'yi iyi temsil etti.

10) IMF yetkilileri, Türkiye-IMF ilişkilerini genel kurul toplantısı kapsamı dışında tutmaya çalıştılar ise de, medya, Türk kamuoyuna toplantıları devamlı olarak bu pencereden aktardı.

11) Bu yılki toplantılar IMF için yeniden doğuş toplantısı oldu. İşlevi sona erdiği sanılan IMF'nin G-20 toplantılarıyla parlamaya başlayan yıldızı yükseldi. IMF'nin yeni yapılanmasının ne olacağı, neler yapacağı belli olmasa da öneminin ve prestijinin arttığı bir gerçek.

12) Toplantılara katılmak için gelen yabancıların İstanbul'da otellere, lokantalara, mağazalara katkısının ne olduğu henüz belli değil.

13) Toplantılar sonrası IMF ile anlaşma olup olmayacağı tartışmaları devam edecek.

14) Toplantılar için yapılan tesisleri ve toplantı deneyimini iyi değerlendirmeye mecburuz. Bu İstanbul'un kongre turizmi konusunda başarılı pazarlanmasına bağlıdır.

15) Protesto gösterileri her ülkede oluyor. Bizde ölçüsü kaçtı. Cana ve mala zarar geldi. Ama bütünü ile bu önemli toplantıyı kazasız belasız atlattık denilebilir

16) Verilen bilgilere göre 4.902 yabancı toplantılara katılmak için İstanbul'a geldi.

Bunların 3609'u delege, 293'ü delege eşi veya refakatçısı.

17) 182 ülkeden gelen katılımcılar arasında en büyük heyet 84 kişi ile ABD'den gelenler. Daha sonra 83 kişi ile Japonya ikinci sırada yer alıyor.

18) 3609 delegenin 763'ü guvernör veya guvernör yetkisi ile gelenler. 2.244'ü ise danışmanlar.

19) Çırağan, Hilton, Ritz Carlton ve Four Seasons gibi otellerde oda fiyatı 500-600 Euro idi.

20) TUROB Başkanı, 30 bin kişinin katılımı beklendiğini, ancak katılımcı sayısının çok düşük kaldığını söyledi. Oteller beklenen ölçüde dolmadı. 3 bin Euro'luk oda fiyatları gerçekleşmedi.

Tüm yazılarını göster