”İlle de vatanım” diyen Kanarya

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Rahatça lider götürdüğü yarışta arka arkaya kaybettiği puanlar yüzünden sıkıntıya giren Fenerbahçe, ligin 23. haftasında başkentin dişli temsilcisi Gençlerbirliği’ni ağırlayacak. Sarı-lacivertli takımda performans anlamında bir düşüş yaşandığı su götürmez bir gerçek ancak ben bu düşüşü fizik etkilerden çok, peşindeki rakiplerin Fenerbahçe üzerinde arttırdığı baskıya ve kadroyu daraltan eksiklere bağlıyorum. Bu tespitime dayanak oluşturabilecek noktalardan biri şu: Ligin ilk yarısında Kadıköy’de oynanan Fenerbahçe–Elazığspor maçında sarı-lacivertliler takım halinde 115.8 kilometre mesafe kaydetmişler ve karşılaşmayı 4-0 kazanmışlardı. Geçtiğimiz hafta oynanan Elazığspor–Fenerbahçe maçında ise mesafe istatistiği 111 kilometre olarak ölçüldü. Sarı-lacivertlilerin -Cristian Baroni’nin 58’de gördüğü kart sebebiyle- yaklaşık 35 dakikayı 10 kişi oynadığı hesaba katılacak olursa fiziksel efor anlamında kayda değer bir değişim yaşanmadığı söylenebilir. Ligin ilk yarısındaki karşılaşmada hat-trick yapan Sow’un bu maçta sakatlığı yüzünden oynamayışı ise yukarıda bahsetmeye çalıştığım kalite çıtasını düşüren eksiklere çarpıcı bir örnek. Peki, bu tespitten ne anlamalıyız? Cumartesi akşamı Fenerbahçe’nin sahaya süreceği on birin bir başka deyişle hangi futbolcuların forma giyebileceğinin son derece önemli olduğunu.

Hafta içi yaptığı antrenmanlarda Sow’un takıma katılması Fenerbahçe açısından moralleri yükselten bir gelişme oldu. Bunun yanında sakatlıkları süren Bruno Alves, Serdar Kesimal ve Pierre Webo’nun tedavilerine devam edildiğini belirtelim. Son karşılaşmada kırmızı kart gören Cristian Baroni de maçta forma giyemeyecek. 22. haftada Torku Konyaspor karşısında çarpıcı bir geri dönüşe imza atan kırmızı-siyahlı takımda ise Oktay Delibalta ve Serkan Kurtuluş çalışmalarına takımdan ayrı olarak devam ettiler. Mervan, Nizamettin ve Gosso’nun tedavileri devam ederken bu futbolcuların forma giyme durumlarıyla ilgili belirsizlik var. Oynadığı 10 dış saha maçında 7 puan toplayan Gençlerbirliği, bu maçlarda kısır bir görüntü vermişti. Bu noktada alınan iki deplasman galibiyetinin de Mehmet Özdilek yönetiminde gerçekleştiğini hatırlatmakta fayda var. Buna karşılık son dört maçında sadece bir beraberlik alabilen başkent temsilcisinin formsuz bir dönemden geçtiği de söylenebilir. Dış sahada yaşadığı sorunlarla dikkat çeken Fenerbahçe ise sahasındaki baskın görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bu haftaya kadar Şükrü Saracoğlu Stadında iki beraberlikle sadece 4 puan kaybeden sarı-lacivertliler, hatırlanacağı gibi bu maçları Trabzonspor ve Beşiktaş’a karşı oynamışlardı. Oluşan psikolojik baskının aşılması anlamında seyirci desteği de çok önemli olacak ki, maç akşamı Fenerbahçeli taraftarların takımlarına gereken desteği vereceklerini düşünüyorum. Takımların bu haftaya kadar çizdikleri iç saha/deplasman grafikleri düşünüldüğünde, Gençlerbirliği’nin dış sahadaki kısır görüntüsünü üzerinden atamadığı takdirde bu maçtan puan almasının zor olduğu görülüyor. Fenerbahçe’nin karşılaşmadan galibiyetle ayrılmasını bekliyorum.

BU MAÇ KAÇMAZ!
Bu hafta izleyenlere seyir zevki vereceğini düşündüğümüz maç, Konya Atatürk Stadı’nda oynanacak Torku Konyaspor – Trabzonspor karşılaşması. Son iki haftada yalnızca bir puan kazanmış olsa da Konyaspor’un bilhassa devre arasından sonra ortaya koyduğu futbol anlayışı izleyenlerin takdirini topluyor. Gerek mağlup oldukları Elazığspor maçında, gerekse de beraberlikle tamamladıkları Gençlerbirliği karşılaşmasında galibiyete uzanacak etkinliği gösterdikleri söylenebilir. Yeri geldikçe değinmeye çalıştığımız şekliyle; Hleb, Gekas, Hasan Kabze ve Djalma’dan oluşan hücum hattı beraberce forma giydikleri maçlarda rakip savunmaları oldukça zor durumlarda bırakabiliyorlar. Yeşil-beyazlıların iç saha puan durumunda yedinci sırada bulunmaları da bence sürpriz sayılmamalı. 
Maç öncesi takımların son durumları ise şöyle: Ev sahibinde kaburgasında kırık tespit edilen Gekas’ın tedavisine devam ediliyor. Yunan golcü geçtiğimiz hafta da bu sebepten forma giymemişti. Durumu nispeten iyi olan Hasan Kabze’nin ise maça yetişmesi bekleniyor. Ali Turan’ın uzun süreli sakatlığı da devam ediyor. Hami Mandıralı yönetiminde çok daha cesur bir futbol oynayan ve gereği halinde risk almaktan çekinmeyen Trabzonspor’da ise Florent Malouda’nın takımla çalışmalara başlamasıyla birlikte tek eksik Sol Bamba olarak görünüyor. Hafif sakatlıkları bulunan bazı futbolcuların maç gününe kadar forma giyebilecek düzeye gelmeleri bekleniyor. Avrupa Ligi’ndeki Juventus rövanşından lige dönecek bordo-mavili ekibin tempo anlamında etkilenebileceğini düşünüyorum. Geçmiş maçlarda dikkat çeken savunma arazları nüksedecek olursa Trabzonspor’un zor bir maç oynaması ihtimali var çünkü yukarıda da değinmeye çalıştığımız gibi Konyaspor ofansif açıdan tehlikeli bir takım haline geldi. Galibiyet için risk almaktan çekinmeyen Mandıralı’nın yine risk alması durumunda bol pozisyonlu ve gollü bir maç izleyebiliriz. Kâğıt üzerinde Konyaspor’un puan/puanlar alma ihtimali yüksek.

Çaykur Rizespor – Galatasaray
Şampiyonlar Ligindeki Chelsea mücadelesi sonrası lige dönüş yapan Galatasaray, zirve takibini sürdürebilmek için yoluna kayıpsız devam etmek zorunda. Sarı-kırmızılı takımda Eray İşcan, Aydın Yılmaz ve Salih Dursun’un sakatlıkları var. Salih’in durumu nispeten iyi. Ev sahibinde Engin Baytar’ın oynama şansı yok. LuaLua’yı maça yetiştirmek için yoğun çaba var. Cernat ve Hurşut’un durumları belirsiz. Bulunduğu konum itibariyle puana şiddetle ihtiyaç duyan Rizespor, bilhassa LuaLua’yı maça yetiştirebilirse Galatasaray’a çok zorluk çıkarır. Yine de galibiyet açısından ibre Galatasaray’dan yana.

Beşiktaş – MP Antalyaspor
Derbiyi kaybeden Beşiktaş, zirvenin 6 puan gerisine düştü. Siyah-beyazlılarda hafif sakatlıkları dolayısıyla randımanlı çalışamayan birçok futbolcu oldu. Bu durum tempo anlamında etki yapacak mı maçta göreceğiz. Ersan Gülüm’ün cezası da sürüyor. Antalyaspor’da Insa cezası dolayısıyla forma giyemeyecek. Tita ve Boum da devam eden sakatlıkları yüzünden büyük ihtimalle forma giyemeyecekler. Takım yapısı ve oyun anlayışı bakımından Antalyaspor Beşiktaş’a çok ters gelebilecek bir ekip. Maçın gollü ve çekişmeli geçmesini bekliyorum. Beşiktaş yarışın içinde kalmak istiyorsa ne yapıp ne edip kazanmak zorunda.

Akhisar Bld. Spor – Bursaspor
Son maçlarında istikrarsız bir görüntü veren Akhisar, Bilal Kısa dışında tam kadro halinde bu maça hazırlandı. Kenan’ın cezası devam ediyor. Son olarak Kazım’ı kadro dışı bırakan Bursaspor’da ise Volkan Şen, Ozan İpek ve Sestak’ın sakatlıkları bulunuyor. İç sahada oynadığı 10 maçın sadece 3’ünde puan kaybeden Ege temsilcisi, iki haftadır ara verdiği galibiyetlere dönüş yapmak istiyor. Bursaspor’da Christoph Daum’un yıldızı taraftarlarla bir türlü barışmadı. Alman teknik adamın üzerinde baskı var. Bu maçın kısır bir skorla bitmesi olası görünüyor. Beraberliğe yakın tempoda oynanacak maçta ev sahibini galibiyet için daha şanslı görüyorum.

KDÇ Karabükspor – Gaziantepspor
Geçtiğimiz haftayı ummadığı bir mağlubiyetle kapatan Karabükspor, evindeki bu karşılaşmaya telafi gözüyle bakıyor. Karadeniz temsilcisinde Hakan Özmert sakat. Mabiala maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Son yedi haftada sadece bir galibiyet alabilen Gaziantepspor ise sakatlardan yana epey dertli. Takımda Orhan Gülle, Muhammet Demir, Bekir Ozan Has, Turgut Doğan Şahin, Kemal Tokak ve Erman Bulucu’nun çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Dış sahada zorlandığını gördüğümüz Gaziantepspor, puan almak için form sıçraması yapmak durumunda. Evinde yalnızca bir kez kaybeden Karabükspor’u galibiyete daha yakın görüyorum.

Eskişehirspor – Kasımpaşa
Evinde oynadığı 10 karşılaşmada 1 kez mağlup olan Eskişehirspor, son iki maçından beraberlikle ayrılmıştı. Kırmızı-siyahlı ekipte Diego, Dede ve Okan’ın sakatlıkları bulunuyor. Geçtiğimiz hafta sahasında patlama yapan Kasımpaşa ise deplasman tablosunda üçüncü sırada bulunuyor. Lacivert-beyazlılarda Orhan Şam ve Fritzler’in tedavilerine devam ediliyor. Bu karşılaşmada beraberlik ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Teknik adamlar önce gol yememeyi düşünebilirler. Bu sebeple gol sayısı üçün altında kalabilir. Kasımpaşa, Sivasspor’a altı gol attı ama Eskişehirspor aynı anlayışla açık futbol oynayan bir takım değil.

Sivasspor – SB Elazığspor
Yara sarma amacındaki Sivasspor, sahasında ikinci devrenin flaş takımı Elazığspor’u ağırlıyor. Kırmızı-beyazlılar, iç sahada ligin başarılı takımlarından bir tanesi. Roberto Carlos’un ekibinde John Utaka ve Ziya Erdal’ın sakatlıkları var. Manuel Da Costa cezalı. Ligin ikinci yarısında 10 puan toplayarak dikkatleri üzerine çeken Elazığspor’da İbrahim Kaş’ın tedavisine devam ediliyor. Ev sahibi geçtiğimiz hafta aldığı kötü sonuca rağmen hücuma yönelik oyun anlayışı değiştirmeyecektir çünkü takım yapısı buna uygun. Elazığspor da etkili hücumlar yapabilen bir takım. Gollü bir maç izlemek beni şaşırtmayacak.

Kayserispor – K.Erciyesspor
Ligin dibindeki iki Kayseri takımı seyircisiz maçta karşı karşıya geliyorlar. İki takım için de karşılaşma iç saha maçı sayılabilir. Cezalı futbolcuların takıma dönmesiyle Kayserispor’un biraz rahatladığını söylemek gerek. Simic ve Sefa’nın sakatlıkları ise devam ediyor. Erciyesspor’da maçı öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Açıkçası şiddetle puana ihtiyacı olan bu iki ekibin randevusundan bir beraberlik çıkması beklenebilir. Form durumu bakımından Erciyesspor biraz daha önde bu yüzden “Erciyesspor yenilmez” öngörüsü de yapılabilir. Karşılıklı gol izleme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum. 

Tüm yazılarını göster