İlk işim girişim…

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçtiğimiz günlerde mezunu olmaktan onur duyduğum Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ile, Çalık Holding ile ortaklaşa gerçekleştirilen “İlk İşim Girişim” proje yarışmasını konuşma olanağını buldum. Hocam konuşmasına; “1911 yılında ‘Kondüktör Mektebi’ olarak kurulan Yıldız Teknik Üniversitesi, Osmanlı’nın sayılı mühendislik okullarından biri olarak başlayıp, günümüz Türkiye’sinin önde gelen teknik üniversiteleri arasında yer alarak; ülkemizde çağdaş bilimin ve teknolojilerin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 103 yıllık birikimi, 25 bin öğrenci ve 2 bin öğretim görevlisi ve yetiştirdiği 50 binin üzerinde mezunu ile Türkiye’nin kalkınmasında önemli görev yapan, çağdaş bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerlemektedir” sözleriyle başladı ve şöyle devam etti:

“Teknoloji Bölgesinden de kısaca söz ederek yarışman ın amacını, gençlerimize yeni ufuklar açmasındaki katkılarını anlatmak isterim. Teknoloji bölgemiz Üniversite-Sanayi ile işbirliği içinde ülkenin Ar- Ge faaliyetlerine katkıda bulunan 21. yüzyılın girişimci üniversite modeli doğrultusunda Teknopark kurulması çalışmalarına başlamış Bakanlar Kurulu’nun 22/3/2003 tarih ve 5390 sayılı kararı ile Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmuştur. Bu yapı içinde oluşturduğumuz Teknoloji Transfer Ofisi; akademi-sanayi koordinasyonunu verimli kılmayı şiar edinmiş, araştırma çalışmalarını ticari ve danışmalık kapsamında destekleyen; bilgilendirme, eğitim, proje destekleri, işbirliği, fikri sınai mülkiyet hakları, girişimcilik ve şirketleşme üzerine faaliyetler icra eden dinamik bir oluşum olup TÜBİTAK desteği almaya hak kazanmış ilk 10 Teknoloji Transfer Ofisi arasındadır.”

Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek yarışmanın amaçlarını ise,

“- Girişimcilerce ortaya çıkarılan inovatif ürünleri ve ortaya konan iş planlarını uygulanabilir kılmak, 

- Uygulanan iş fikri sayesinde meydana gelen inovatif ürünü/hizmeti toplum faydasına dönüştürmek ve ülke verimliliğine katkı sağlamak,

- Ülkemizin 2023 hedefl eri dâhilinde hedefl enen ekonomik büyüme ve ihracat rakamları doğrultusunda, ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni iş alanlarının oluşmasını sağlamak,

- Bilgi birikimini artırarak ülkemizi uluslararası piyasalarda temsil edecek markaların yaratılmasına katkıda bulunmak,

- Ülkemizde Girişimcilik konularında yaşanan mevzuat düzenlemelerini ve girişimcilere etkilerinin tartışılmasını sağlamak” olarak sıraladı.

Yarışma çağrılarını, “Projenize, iş fikrinize güveniyorsanız;’ Kendi işimin patronu olur, şirket yönetirim diyorsanız; öğrenci, akademisyen, yeni mezun veya profesyonel olun hiç fark etmez yaklaşımıyla ‘İlk İşim Girişim ve Endüstriyel Rekabetçilik Proje Pazarı’ temalı” yaptıklarını belirten Sayın İsmail Yüksek, 18 ilden, 29 farklı üniversiteden 225 projenin yarıştığı etkinlikte 10 projenin ise finale kaldığını belirtti. Finalini YTÜ’nün Davutpaşa Yerleşkesi’nde bulunan Otağ-ı Hümayun binasında gerçekleştirilen yarışmada, heyecanla geçen 10 sunumun ardından, 10 finaliste plaket ve iPAD hediye edildi. Yarışmada ilk 3’e giren projeler ise şöyle belirlendi:

1. Damar Görüntüleme Spreyi: Prof. Dr. İbrahim Işıldak, Arş. Gör. Vildan Erci, Arş. Gör. İsmail Ağır, Arş. Gör. Rıdvan Yıldırım, Doktora Öğrencisi Özlem Tavukçuoğlu, Arş. Gör. Mustafa Niğde, Prof. Dr. Mustafa Cemek, Uzman İlkay Şenel

2. Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri: Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin

3. Şeker Otu Üretimi: Ayhan Parlar

Çalık Holding’den 1 milyon TL finansman desteği ve ortak yatırım yapma olanağını kazandıklarına dikkat çeken Sayın Yüksek, yarışmada projesi en çok beğenilen girişimci adayına da Teknoloji Transfer Ofisi’nde bir yıl boyunca ücretsiz ofis, altyapı, genel giderler ve mentorluk desteği gibi fırsatlar sunacaklarını da açıkladı. 

Sayın İsmail Yüksek konuşmasını, “Bir ülkede kalkınma programları ne kadar isabetli olursa olsun, eğer belirlenen politikaları uygulayacak girişimciler mevcut değilse, yeni yatırımların gerçekleştirilmesi imkansızlaşır. Girişimcilik, işsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi ekonomik büyümenin de önemli bir bileşenidir” sözleriyle bitirdi. Ülkemizde kendi işlerini kurmak isteyen gençlerimizi, akademisyenlerimizi teşvik eden bu tür düzenlemelerin çoğalması dileğiyle, bu yarışmada emeği geçen, katkı sunan herkesi kutlamak gerekiyor.

Tüm yazılarını göster