İlham kaynağımız daima toprak ana…

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www.dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

✔ Dünya Zeytin Günü’nde “Zeytinşehir”de

Türkiye’de sofralık zeytin üretiminin yüzde 30’unu sağlaması nedeniyle “zeytinin başkenti” olarak nitelendirilen “zeytinşehir” Akhisar’daydık Dünya Zeytin Günü kutlamaları için… Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Akhisar Belediyesi işbirliğinde düzenlenen etkinlik, Sindelli Köyü’ndeki yaşlarının binin üzerinde olduğu tahmin edilen zeytin ağaçlarının altında gerçekleştirildi.

Ağaçlar, Manisa’ya özgü bir zeytin türü olan Uslu yüklüydü. Olmuşu, dalındayken bile yenilebilecek durumda olan bu mor-siyah arası renkli, meyvemsi tatları yüksek zeytinden bir sepet dolusu topladım; döner dönmez de kurduk.

Akhisar’a gidip yerel lezzetlerini tatmamak olmazdı; sura, keşkek, kapama, köfte, katmer, susamlı - tahinli helva, ev yapımı baklavalar, tabii ki taze sıkım zeytinyağı, yörede yetişen Edremit, Domat, Trilye zeytinleri; çeşitli peynirler, ilçedeki iki günümü, gastronomik yönden de zenginleştirdi. Thyateira antik kentinin, geçmiş kadim medeniyetlerin en güzel şehirlerinden birinin üzerinde olan Akhisar, toprakananın armağanı 12 milyon zeytin ağacı ile bir “deniz” kenti! Sanki zeytin denizinin içinde yüzüyor… Akhisar’ı konuşmaya, www.dunya. com/ehlikeyf adresinde devam ediyorum, lütfen geçermisiniz?!

✔ Sirha İstanbul, sektör profesyonellerini bir araya getirdi

İstanbul Kongre Merkezi’nde 24- 26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen restoran, otel işletmeleri ve yiyecek içecek alanlarının uluslararası etkinliği Sirha İstanbul, bu yıl da sektörün buluşma noktasıydı. Fuarda ziyaretçiler, Anadolu’dan Peru’ya uzanan bir gastronomi şölenine tanık oldu. Cuma günü gazeteniz DÜNYA’da, Odak köşesinde (http://www.dunya.com/ kose-yazisi/gastronomi-sektorunun- renkli-bulusmasi/339310) anlatmaya başladığı etkinliğin diğer ayrıntıları, ehlikeyf’te…

✔ Gastronometro’da tat eşleşmeleri, yeni lezzet deneyimleri

Sirha İstanbul’daki Gastronometro platformunda koku uzmanı Vedat Ozan, gündelik yaşamda karşılaştığımız kokuların hayatımıza etkilerini paylaşırken yemek ve koku arasındaki bağlantıyı lezzet sunumlarıyla anlattı. Yemek kültürü araştırmacısı Nilhan Aras ve Gastronometro’nun eğitmen şefi Vedat Demir; Anadolu mutfağı ürünlerinin başrolde olduğu tat eşleşmeleri ile fuar ziyaretçilerine toprakanadan ilham alan farklı lezzetler sundular. Londra’nın Soho House bünyesinde hizmet veren gece kulübü Nightjar ekibinden Antonio Pescatori Londra’dan dünyaya yayılan miksoloji trendlerini aktarırken izleyicilere demo kokteyller tattırdı. Dünyaca ünlü tat eşleşmesi uzmanı İngiliz şef Paul Da Costa-Greaves ise mikro filizlerle hazırladığı sunumlarla katılımcılara deneysel tadımlar yaşattı.

✔ Farklı dünyalar, ortak lezzetler

Omnivore, dünyanın önde gelen avangard ve alternatif mutfaklar festivali, Sirha kapsamında dördüncü kez misafir olduğu İstanbul’da uluslararası ve yerli şeflerin master-classlarına ev sahipliği yaptı. Konuk Rus şef Ivan Shishkin ve Maksut Aşkar’ın Neolokal’deki akşam yemeği sunumunda ilginç lezzetler deneyimledik.

✔ Mardin bulguru için el ele verdiler…

Mardin bulguru üreticilerinden İpek Bulgur, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Kızıltepe Ticaret Borsası ve Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin bulguru için el ele verdi. Sirha İstanbul’daki İpek Bulgur standında gerçekleştirilen tanıtımlarda Şef Ebru Baybara Demir’in sunumuyla Mardin bulgurundan yapılmış özel ikramlar da yapıldı.

✔ BTA, “Yeşil Nesil Restoran” diploması aldı

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ve Unilever Food Solutions desteğiyle hayata geçirilen “Yeşil Nesil Restorancılık” projesine katılan TAV Havalimanları’nın iştiraki BTA’nın yöresel tatlar sunan konsepti Tadında Anadolu, gıda ve ambalaj atıklarını azaltma, enerji verimliliği, kaynak kullanımı konusunda önemli iyileştirmeler gerçekleştirerek diploma almaya hak kazandı.

✔ “World Tourism Forum” 16-18 Şubat’ta İstanbul’da

2017’de üçüncüsü düzenlenecek World Tourism Forum Global Meeting dünyanın çeşitli ülkelerinden sonra çok sayıda sektör yöneticisini, yatırımcısını ve siyasi otoriteyi İstanbul’da bir araya getirecek.

✔ Park Şamdan 35. yılını Boğaz’da kutluyor

1981 yılından bu yana Nişantaşı’nda bulunan Park Şamdan, 35’inci yaşında Nişantaşı’na veda ediyor. Park Şamdan, artık sadece Boğaz’da, Hotel Les Ottomans’ın içerisinde konuklarını ağırlamaya devam edecek.

Tüm yazılarını göster