Kış iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Uzun yıllar sonra ilk kez özellikle başta İstanbul olmak üzere birçok şehrimiz yeni yıla karlar altında girdi. Kötü hava şartları nedeniyle okulların tatil edilmesi sadece çocuklarımıza yaradı diyebiliriz. Bir de barajlarımız dolduğu için seviniyoruz o kadar…
Sektörün önemli isimlerinden JLT Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO'su Servet Gürkan bir sohbetimizde, "Türkiye'de sigorta şirketlerinin özellikle yeni ürünlere yönelmesi gerekir, beklenmedik iklim değişimleri ile ilgili koruma sağlayacak ürünler çeşitlendirilmeli" demişti. Doğada ne zaman ne olacağı hiç belli olmuyor. İşte konu tam sigortalık bir konu. Çünkü sigorta da beklenmedik olaylar neticesinde doğan mağduriyetleri önlemek için değil mi? Ülkemizde bir kar bastırdı, bir yerden bir yere gidilemedi. Seralar dondu. Kazalar arttı. Ve son yıllarda iklim değişimleri çok daha fazla yaşanmaya başladı.
Uzun yıllar sigorta sektöründe çalışmış sonra da RS Servis Genel Müdür Yardımcılığı'na transfer olan Abdullah Özcan’ın geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir paylaşımı dikkatimi çekti. Gerçekten kutlarım kendisini. Demiş ki Sayın Özcan, "Yangın poliçeniz varsa tamam ama yine de kontrol edin, çünkü ‘kar ağırlığı’ teminatı ek teminat, isteyene veriliyor. Bu teminatınız yoksa konutunuzun, işyerinizin çatısı çöktüğünde sigorta zararınızı karşılamaz".
Bu çok önemli bir uyarı. Aslında sigortalılara, danışmanlık hizmeti vermekle yükümlü acente veya brokerin bu konuda uyarı yapması gerekiyor. Ucuz olsun diye atlanmamış olmasını umut ediyorum. Hemen altında da bir acente özetle şöyle bir yorumda bulunmuş: "Şirketler acenteleri trafik ve kaskoya kasıtlı olarak kilitlediler. Bunlar acentelere anlatılmış ise acenteler de sigortalılara anlatırlar" diyerek biraz da alaylı bir üslup kullanmış.
Hadi bunları geçtim de sigorta şirketleri ajanslara ihale ettikleri sosyal medya hesaplarında, papatya çayının faydaları veya ünlü düşünürlerin söylemlerinden vakit bulurlarsa, bence bu konulara da eğilmeliler derim! Geçtiğimiz yazılarımda da bahsetmiştim. Bir fabrikaya yeni atanan bir genel müdüre çatının sağlam olmadığı söylenmiş, “kar ağırlığı ile çökebilir" denilmiş. Genel müdür de bunu duyunca çatıyı güçlendireceğine, daha ucuz olduğu için sigorta yaptırmayı tercih etmiş. Çatı çökünce de gelen ekspere aynen böyle itiraf etmiş. Araştırılınca gerçek ortaya çıkmış ve tazminat ödenmemiş. Sigorta acenteleri özellikle bu tip yangın ve mühendislik sigortaları yapmadan önce ciddi bir risk analizi yapıp sonra da bu ek teminatları sigortalıların tercihine sunulmalılar mutlaka.