İkitelli'de Adell

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde Adell Armatür ve Vana Sanayi fabrikasını gezdik.

DÜNYA Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve Başyazarı Osman Arolat ile birlikte gezdiğimiz tesislere ve de fabrikayı kuran büyüten genç müteşebbis gruba hayran kaldım.

Recep Ali Topçu, Ercan Topçu ve Ergun Topçu kardeşler Ardahan'ın Posof ilçesinden. Babaları nalburiye dükkanı sahibi imiş. Ardahan'dan Bursa'ya göç ettiğinde de nalburiye işine devam etmiş. Baba ve çocukları nalburiye işi nedeniyle armatür ve vana konusuna ilgi duyarlarmış. Daha sonra İstanbul'a gelmişler. Samandra'da küçük bir vana tesisine ortak olmuşlar. Ve oradan şimdiki büyük Adell tesisi ve markası çıkmış.

İkitelli'deki üretim tesisinin binası, özellikle armatür ve vana üretimi amacıyla inşa edilmiş.

Binanın içinde pırıl pırıl 30 milyon dolarlık makine ve teçhizat var. Dökümhaneden sıcak pres atölyelerine, polisaj tesislerinden kromaj tesislerine kadar geniş yelpazede her türlü armatür ve vana üretiliyor.

Türkiye'de önde gelen armatür ve vana üretim tesislerinin ilk 4'ü arasında yer aldıklarını, fakat kalitede baştaki üreticilerle rekabet içinde olduklarını söylüyorlar.

Fabrikanın ürünlerinin teşhir edildiği bölümde ürünlerin çeşitliği ve de ürün kaliteleri insanı etkiliyor.

Adell markası ile iç pazar yanında dış pazarda da iddialı olduklarını söylüyorlar. Ürünlerine belli süre için kalite garantisi veriyorlar.

İkitelli Organize Bölgesi'ndeki tesisleri gösteren broşürlerde Adell benzeri çok sayıda fabrikanın farklı alanlarda gelişme içinde olduğu anlaşılıyor. Ben geçen hafta sonu bunlardan birini, Adell'i gezerek etkilendim.

Unutmayınız bunlar birinci kuşak sanayicilerimiz. Yepyeni bir sektörde, sermaye bularak, tesis kurarak, teknolojiden yararlanarak dünya pazarı için dünya kalitesi ve fiyatında üretim yapma başarısını elde etmek çok önemli.

Tüm yazılarını göster