İki önemli yasa tasarısı TBMM'de

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

TBMM gündemine 2 önemli yasa tasarısı giriyor:

1- Vergi affı yasa tasarısı

2- Yeniden yapılandırma adını taşıyan "Torba" tasarı

Bu iki tasarı da iş alemini, özellikle Anadolu girişimcisini çok hem de çok ilgilendiriyor.

Bu nedenle zorunlu ve gönüllü meslek kuruluşlarının, odaların, borsaların, derneklerin bu tasarıları çok iyi incelemeleri gerekir.

1) Hükümet tarafından hazırlanan taslakların içeriği önemlidir.

2) Bunlarda TBMM komisyonlarında yapılacak değişiklikler, ekleme ve çıkartmalar önemlidir.

3) TBMM'de müzakere sırasında yapılacak değişlikler sonucu ortaya çıkacak kanun metni önemlidir.

İki tasarının ortak özelliği çok konuyu kapsamalarıdır.

1) Af yasası çok yaygın bir yasadır. Bu farklı konularda, farklı oranlarda indirimler getirmektedir.

Bir yanda af ve indirim getirilirken öte yanda vergi mükellefiyetini zamanında yerine getirenlere, vergi denetimi dışında kalabilmeleri için ek yükler söz konusudur.

2) Torba kanunda özelleştirme işlemlerini yargı dışı bırakmaktan, denizcilere KDV istisnasına, bankaların İstanbul'a taşınmasından evlat edinenlere ücretsiz izin hakkı verilmesine kadar farklı konularda düzenlemeler yapılmaktadır.

Kanunlar ülkede yaşayanlar için yapılır. Halkın kanunda yazılanları bilmesi, ona göre davranışlarını ayarlaması beklenir.

Kanunların başlığı önemlidir. Kanun metinlerinin basitliği önemlidir.

Sadece avukatların, uzmanların, muhasebecilerin anlayabileceği, ne olduğunu çözebileceği kanunlar işe yaramaz. Yarar da, bunlar ancak belli kişilere yarar sağlar.

Son yıllarda torba kanun modası yayıldı. Hangi konuda hukuki bir sorun çıkar ise, alt alta bir liste yapılarak kanun çıkarılıyor. Hukuki sorunlar çözülüyor.

Bir başka konu daha var. Kanun tasarılarını, kanun değişikliklerini halk nasıl izleyecek? Bu konuda halka bilgi verilmiyor.

Halkın bilgisi medyada, gazetelerde yer alan haberlerle sınırlı kalıyor.

Halk ve işadamları her sabah Resmi Gazete'yi baştan sona okuyarak acaba bu gün hangi kanun değişmiş, sorumluluklarımda değişiklik var mı diye izleyemez. Herkesin, her iş adamının bunları izleyecek danışmanı, uzmanı olamaz.

Kanunlar uygulanmak için, yarar sağlamaları için yapılır. Aceleye getirilmiş, çok maddeli kanun tasarıları, torba kanun tasarıları TBMM'nin komisyonlarından ve genel kurulundan kısa sürede iyice anlaşılmadan, tartışılmadan geçer ise, ne için çıkarıldığı ve ne işe yaradığı belli olmayan kanunlar ormanında insanlar kaybolur.

Bize ne? Biz ne yapalım? demeye imkan yok. Sonunda bu kanunlar bizim için çıkarılıyor. Azı bize yarar sağlayacak, çoğu yeni yükümlülükler getirecek.

Tüm yazılarını göster