İki olumlu gösterge iki olumlu gelişme

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Geçen cuma günü yayınlanan 2 gösterge ekonomide olumlu gelişmeler olduğunu ortaya koydu. Göstergelere göre,

- Ocak-haziran döneminde 6 ayda merkezi hükümet bütçemiz 2.9 milyar TL. fazla verdi.

- Nisan ayında işsizlik oranı yüzde 9.9 oldu.

Bütçe ülkenin gelir gider trafiğini gösterir. Bütçe açık verince ülke borçlanarak açığı kapatır.

Borçlandıkça borcu büyür.

Bütçenin fazla vermesi önemlidir. Sevinilecek bir gelişmedir.

Çünkü bütçe fazla verince hükümet borçlanmaya gitmez.

Ancak yılın yılın ilk 6 ayında ortaya çıkan bütçe fazlalığı geçici bir durumdur..

Bütçenin fazla vermesinde en büyük etken, "Vergi borçlarında yeniden yapılandırma isteyenlerin Haziran sonu itibariyle, Hazine'ye ödedikleri 8 milyar TL'lik, olağan dışı ödemedir.

Ucuz döviz nedeniyle artan ithalattan alınan KDV ve de ucuz ithalatın piyasada yarattığı canlılık sonucu dahilde alınan KDV ve de ÖTV tahsilatındaki artış da bütçe gelirlerini yükselterek,bütçesin fazla vermesine katkı sağlamıştır.

Yılın ikinci yarısında KDV ve ÖTV gelirlerindeki artış azalarak da olsa devam eder ama "Yeniden Yapılanma"dan ek katkı gelmez. Bu nedenle yıl sonunda 2011 bütçesi açık ile kapanır ama bu açık

çok küçük bir açık olur.

Açığın küçüklüğü büyüklüğü açık rakamının ülkenin milli gelir rakamı ile oranlanması ile ölçülür. ABD'nin bütçe açığı milli gelirinin yüzde 10.9'u, İngiltere'nin yüzde 10.4'ü, Fransa'nın yüzde 7'si Almanya'nın yüzde 3.3'ü oranında AB ülkeleri ortalama borç oranı yüzde 6.0 oranındadır.

Bizim bütçe açığımız 2010 yılında milli gelirimizin yüzde 3.6'si oranında idi, bu yıl yüzde 2.8'ini aşmaması bekleniyor.

İlk 6 aylık bütçe rakamlarında üzerinde durulması gereken en önemli rakam, faiz dışı fazla rakamıdır. Faiz dışı fazla, bütçenin toplam geliri ile, faiz dışı harcamalar toplamı arasındaki farktır. Bir ülke bütçesinde faiz dışı fazla var ise o ülke borçlarını rahatlıkla ödüyor, azaltıyor demektir.

Günümüzde dünya üzerinde bizden başka, "bulduğunu harcamayarak bir bölümü ile eski borçlarını ödeyen" ülke ender bulunur.

Bu yılın ilk 6 ayında bütçede faiz dışı fazla rakamı 25.4 milyar TL'ye ulaştı. Bütçe gideri 143.2 milyar TL. Demek ki giderin yüzde 18'i kadar faiz dışı fazla yaratılmış.

 ***

Gelelim istihdam konusundaki olumlu gelişmeye,

nisan ayı işgücü göstergeleri bir yılda ülkede 1 milyon 454 bin kişiye iş imkanı yaratıldığını gösteriyor.

İstihdam imkanı bulanların , bir işi olanların sayısı 2010 Nisan ayında 22.5 milyon idi, 2011 Nisan ayında 23.9 milyona çıktı.

Bir yılda çalışan sayısında yüzde 6.5 artış önemlidir.

Son bir yılda tarım dışı, ücretli ve sigortalı işçi sayısı 854 bin arttı. İşte "sağlam gösterge" budur. Toplam ücretle çalışanların sayısındaki artış 1 milyon 60 bin ama bunların bir kısmı kayıt dışı ve azı da tarım işçisi.

Bir yılda yaratılan 1.4 milyon iş imkanının 1.0 milyonu ile iş piyasasına yeni girenlere iş imkanı yaratılırken, 434 bini ile de işsiz olup iş arayanlara iş bulunduğu için, toplam işsiz sayısı 3.0 milyondan 2.6 milyona indi.

İşsiz sayısı,toplam işgücü sayısına bölününce işsizlik oranı bulunuyor. 2010 Nisan ayında yüzde 12.0 olan işsizlik oranı yüzde 9.9'a geriledi. Bu önemlidir ama bununda ötesinde önemli olan, tarım dışında işsizlik oranının yüzde 14.9’dan yüzde 12.5’a, genç işsizlerin oranının yüzde 21.2’den yüzde 17.9’a inmesidir.

Kara mizah

Devlet devlete rüşvet veriyor

Denizli Valiliği'nin makam otomobili, (1) Rüşvet olarak verilen bir otomobil imiş. (2) Denizli'deki devlet temsilcisine rüşveti bir devlet bankası vermiş.(3) Verilen rüşvet araç yurda kaçak olarak getirilen bir araçmış. Devlet bankası aracı kaçakçıdan almış.

Valiler illerde hükümeti değil devleti temsil eder. Valilik makamı çok önemlidir. Valinin aracını devlet verir.

Ama son yıllarda kötü bir gelişme oldu. Valiliklerin,kaymakamlıkların önünde araç filoları birikmeye başladı. Devlet gene valiye ve kaymakama araç veriyor. Fakat valiler ve kaymakamlar bunlarla yetinmiyor. Değişik kuruluşların bağışladıkları, fonlardan sağlanan paralarla satın lüks araçlara biniyor..

Denizli Valiliği'ne S 350 L tipi otomobili kaçakçıdan satın alarak bağışlayan bir devlet ban kası. Bu bağışın karşılığı vali devlet paralarını o devlet bankasında tutma vaadinde bulunuyor.

Vali el kesesinden hovardalık yapıyor. Başkalarının parası ile makamına menfaat sağlıyor.

Sayın okuyucularım Denizli 'de olay kaçakçılık nedeniyle patlak verdi. Maalesef bir çok kamu kuruluşunda benzer çarpık ilişkiler var. Vakıf paralarıyla lojmanlar alınıyor,döşeniyor.Araçlar alınıyor. Fon paraları benzer şekilde değerlendiriliyor. Devlet kuruluşları birbirine fon aktarıyor.

Unutmayalım, bir süre önce bir devlet bakanının kaza yapan aracının da benzer şekilde rüşvet olarak alınmış bir araç olduğunu gazetelerde okumuştuk.

Tüm yazılarını göster