İhracattaki gerileme kalıcı olma riski taşıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Mayıs ayında ihracat  geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 19 oranında geriledi.

Geçen yılın mayıs ayında 13 milyar 360 milyon dolarlık ihracat yapmıştık. Bu yıl mayıs ayında ihracat geliri 10 milyar 800 milyon dolar oldu.

Sadece 1 ayda, sadece mayıs ayında ihracat gelirimiz 2.5 milyar dolar azaldı
İhracat yılbaşından bu yana kötü gidiyordu ama...Mayıs ayında beklenmedik bir tablo ortaya çıktı. 

İhracat ocakta yüzde 0.8 oranında, şubatta  6.5 oranında,  martta yüzde 14.6 oranında azaldıktan sonra   nisanda ihracat geliri yüzde 0.2 artınca, gerilemenin durduğunu kabul ederek sevindik. Derken, Mayıs’ta beklenmedik oranda yüzde 19 oranında bir gerileme ortaya çıktı.

Yılın ilk 5 ayındaki ocak-mayıs dönemindeki ihracat geliri geçen yıl 66.8 milyar dolar iken, bu yılın aynı döneminde 61.2 milyar dolara geriledi. İlk 5 ayda kayıp yüzde 8.3 oranında. Toplam 5.6 milyar dolar daha az ihracat geliri elde edebildik.

Mayıs ayında ihracattaki bu kadar büyük gerilemenin arkasında ne var?
İlk akla gelen otomotiv sektöründe üretimin durması. Otomotiv ana sanayi ve yan sanayi ihracatta önde koşan sektörler.

Evet . Mayıs ayında otomotomotiv sanayi ve yan sanayi ihracatında yüzde 27.4 gibi çok büyük oranda bir gerileme oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ihracat gelirinde 559 milyon dolar azalma var ama… Diğer ihracat kalemleri de benzer şekilde olumsuz gelişme içinde.

Otomotiv ana sanayi ve yan sanayinin mayıs ayı ihracatında ağırlığı (toplamdaki payı) yüzde 13.7 oranında. Otomotivi yüzde 12.7 ağırlıkla kimya sanayi, yüzde 12.5 ağırlıkla hazır giyim sanayi izliyor.

Hazır giyim ve tekstil, bizim önemli üretim kollarımız. Tekstil ihracatı mayısta yüzde 14.9 oranında, hazır giyim ihracatı yüzde 18.4 oranında gerileme var. 

Mayıs ayında demir çelik ihracatında 471 milyon dolar, demir ve demir dışı metaller ihracatında 330 milyon dolar, elektrikli makine ve elektronik eşya ihracatında 259 milyon dolar azalma oldu.

İhraç ürünlerimizde rakiplerimiz çoğaldı. Rakiplerimiz bizim pazarlara daha ucuz, daha kaliteli ürün ile girmeye başladı.

Biz sanayisi yeni yeni gelişen ülkelerin ihraç ettikleri ürünlerle dış piyasaya çıkma arayışındayız. Farklılaşmaya gidemiyoruz.

Bu nedenle pazar kaybediyoruz. Gelişmeleri iyi değerlendirmek zorundayız. İhracattaki gerileme geçici olmaktan çıkıyor. Devamlı hale geliyor. Bu ekonomimiz için çok önemli bir tehlikedir.

Türk ekonomisinin önümüzdeki yıllarda tek şansı ihracat talebine dayalı büyümedir. Talep olmadan üretim yapılamaz. İç talep yetersiz. İç talebe dayalı büyüme imkanı sınırlı. İhracat talebi olacak, ihracat talebi devamlı artacak ki, bu talebi karşılamak için yeni yatırımlar yapılsın, üretim artırılsın.
İhracattaki gerileme ekonomiye durgunluk olarak yansır. Büyüme imkanı ortadan kalkar.
 

Tüm yazılarını göster