İhracatta KDV iadesi duracak mı?

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Değerli Dünya okurları, biliyorsunuz Maliye Bakanlığı'nca tüm bilgilerin elektronik ortamda alınıp kontrol edileceği, bu kontrollerin 24 saatte yapılıp, teminat almaya gerek kalmaksızın iadenin yapılacağı ilan edilmiş ve hep birlikte sevinmiştik.

Yeni sistem 2010 Ocak ayı içinde uygulanacak

Gelir İdaresi 53 sıra sayılı KDV sirküleri ile yürürlüğe konulan yeni uygulamada " iade talebinin " elektronik ortamda verilecek beyanname ile yapılacağı ve talebin karşılanabilmesi için;

- İndirilecek Katma Değer Vergisi listesi ile

- Yüklenilen Katma Değer Vergisi listesinin talebe ekleneceği ifade etti.

Bu uygulama ile Gelir İdaresi öncelikle KDV iadesi alan firmaların işlemlerinin gerçekliğin kontrol etmeyi, aynı zamanda Türkiye'nin kayıt altında olan ve ciddi büyüklükteki firmaların alımlarını kontrol ederek ciddi miktarda tedarikçiyi ve onların alt tedarikçilerini disipline etmeyi amaçlamaktadır.

İndirilecek KDV listesi ile ilgili sorunlar

İndirilecek Katma Değer Vergisi listesinde, miktarına bakılmaksızın tüm fatura ve perakende satış fişlerinin gösterilmesi, satın alınan mal veya hizmetin miktarının yazılması, satın alınan mal ithal edilmişse bu ithalata ait gümrük beyannamesinin bilgilerinin yazılması istenmiştir.

Listede yer alacak mal alış faturaları genellikle birden fazla malı ihtiva etmesi durumunda daha önce bilgisayar sistemine satır bazında girilmediklerinden sistemden bu faturanın miktarının elektronik olarak listelenmesi mümkün olamamaktadır.

Ayrıca gerek iş avanslarının gerekse personel avanslarının faturaları bir çok fatura ve fiş ten oluşması nedeni ile avanstan mahsup yolu ile kaydedilmekte bu kayıtta da toplam değerin mahsubu sağlanmaktadır. Bu nedenle daha önce işleme alınmış faturaların bilgisayar sisteminden alınması mümkün olmamaktadır.

Bazı giderlere ait faturalar da ya stoklu malzemelerden oluştuğu için veya bir aydan fazla bir dönemi ihtiva ettiği için stok veya geçici hesaptan ilgili dönem gider hesabına yansıtma yolu ile giderleştirildiğinden fatura bilgileri ile sistem bağı kopmuş olmaktadır.

Bu bilgiler, sözü edilen ayrıntıdaki fatura bilgilerinin sisteme girilmiş olması halinde bilgisayar sisteminden alınabilmekte dolayısı ile öncelikle bilgi girişlerinin bu yolla yapılmış olması gerekmektedir. Bunun için ise bilgisayar sistemimizin giriş prosedürlerini değiştirecek ilave yazılımlara veya düzenlemelere ihtiyaç olacaktır.

Yüklenilen KDV listeleri ile ilgili sorunlar

Yüklenilen Katma Değer Vergisi'nin fatura listesi olarak istenmesi maliyet muhasebesi işlemlerinde çok karmaşık ve Türkiye de kurulu sistemlerim işlem potansiyelini en az iki katına çıkaracak yazılım değişikliğine ihtiyaç göstermektedir.

Bilindiği üzere maliyet bilgileri fifo, ortalama maliyet veya lifo gibi değerleme esaslarına göre organize edilmektedirler. Genelde kullanılan yazılım programı ortalama maliyet değerleme esasına dayandırılmaktadır. Bu sistemde faturalar ile girişi yapılan hammadde ve malzemeler üretime çıktıklarında ilgili fatura bilgileri ile değil, ortalama maliyet birim fiyatları ile çıkmakta, üretim sonunda elde edilen mamuller de hammadde, malzeme ve genel üretim giderlerinin çeşitli anahtarlara göre dağıtılması ile bulunan birim fiyatları ile stoklar hesabına alınmaktadırlar. Bu sistemin sonucu olarak satılan malım maliyeti fatura bilgileri ile irtibatlandırılmaksızın birim değerlere göre hesaplanmaktadır. Böyle bir maliyet sisteminden (fifo) ilk giren ilk çıkar sistemine geçilmesi bilgisayar yazılımında ve tanımlamalarında çok köklü değişikliğe neden olmaktadır. Bu değişiklik ise aylarla ifade edilecek bir süreye ihtiyaç gösterir.

Aracılı ihracat zorunlu mu olacak?

Şayet yüklenilen KDV listesinin bu şekilde istenmesinde diretilirse, tüm şirketler ihracat için ikinci bir şirket kurmaya zorlanacaktır. Ya da ihracatları aracı şirketler, dış ticaret sermaye şirketleri üzerinden geçirilmek zorunda kalacaktır.

Çünkü araya bir başka şirket konulması halinde ihracatla ilgili yüklenilen KDV listesi oluşturmak oldukça kolay bir işlem olacaktır.

Mevcut sistem yılların uygulamasına dayanıyor

Halihazırdaki KDV iade sistemi, yüklenilen KDV iadesi hesabı ve bunun raporlanması mevcut tebliğlere ve bakanlığın gerek inceleme elemanları gerekse vergi daireleri ile yaptığı yönlendirmelere dayanıyor.

Mevcut düzenlemelerde yüklenilen KDV hesabının şirketlerin maliyet muhasebesi uygulamalarına paralel yürütülebileceği ifade edilmektedir. Oysa şimdi 33 seri nolu sirkülerle ilk beyandan başlanarak oldukça zor hatta imkansız bir şey isteniyor.

"Bu bir nevi "tarife dışı engel" yaratma çabası mı?" sorusunu da akla getirmiyor değil.

Önerilerimiz:

· İndirilecek KDV bilgileri için de bir alt limit belirlenebilir

· Firmalara bir geçiş süreci tanınabilir

· İndirilecek KDV listeleri zaten detaylı olarak verildiğinden ayrıca yüklenilen KDV için liste oluşturmak gerekli olmayacaktır

Tüm yazılarını göster