İhracatta ileri teknoloji

Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Türkiye ihracatının, birim fiyatındaki düşük seviyeden şikâyet etmeyen ve bunun değiştirilmesi gerektiğini savunmayan yok gibi. "İhracatta İleri Teknoloji" ürünlerinin payının arttırılması da üzerinde fikir birliği sağladığımız bir konu.

Eleştiri yapanlara yönelttiğim bir sorum vardır, "Eleştirdiğin olumsuzluğu, olumlu yönde değiştirmek için sen ne yapıyorsun?" Hemen hemen her platformda dile getirdiğim bu görüşümü, Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi'nden Sayın Ali Samet Arslan ile paylaştıktan sonra Hacettepe TTM'de toplandığımızda TTGV'den Sayın Deniz Bayhan'dan bazı olumlu değişim çabaları hakkında bilgi aldım.

"Teknoloji Transferini Hızlandırma (TTH-Türkiye) Projesi, "konsorsiyum liderliği Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından yapılan bir çalışma. Projenin ana fikri, ilgili Türk ve AB kurumlarının işbirliğinde, fikri mülkiyet temelli projelere, start-up'lara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere ve KOBİ'lere öz sermaye ortaklığı karşılığında fikri mülkiyet varlıklarına yatırım yapılması.

TTH projesi çerçevesinde, üniversitelerin Teknoloji Transfer Merkezleri (TTM) ile çalışmalar yapılmış. TTM'lerin etki alanları içerisinde bulunan girişimcilerin, özellikle ileri teknoloji üretenlerin ürünlerinin, ticarileştirilmesi üzerine, bu kurumlar aracılığı ile yatırımcı desteği sağlanmaya çalışılmış. Girişimcilerin ve KOBİ'lerin finansmana erişimde çektikleri güçlükler yadsınamayacak kadar büyük. Hele bir de genç girişimci iseniz ve ürününüz de masanın üstünde duran türden değil ise işiniz bir o kadar daha zor. İşimiz ihracat olunca, bu çalışmanın Türkiye ihracatına ve döviz kazanımına faydalarını tartıştık. İleri teknoloji üreticisi ve sahibi işletmelerden bazılarının yaptıklarını öğrenmek bizleri mutlu etti.

"Otifleks" dünyanın ilk ve tek ayarlanabilir kulak tıkacını üretmiş ve halen 40'ın üzerinde kulak sağlığı ürünü üretip ihraç ediyor. "App Samurai" mobil reklam platformu Techstars Berlin 2017 sınıfına seçilmiş ve ilk yatırımını almış. Bu şirket 50 ülkeye hizmet veriyor ve gelirinin yarısından fazlasını yurtdışından sağlıyor. "Mavi Alp" nesnelerin interneti üzerine çalışıyor ve yurt dışından yatırımını almış. E-ticaret şirketlerine, kolay ve güvenli ödeme yönetim platformu sunan "İyzico" 126 ülkenin kredi kartları ile ödeme alabiliyor.

ODTÜ Teknokent'ten "Evreka" Akıllı Atık Toplama Sistemi üzerine çalışıyor. Marmara Üniversitesi teknoparkından "Positive Enerji" ticari binalarda %45'e varan enerji tasarrufu sağlıyor. "Cloudnesil" Pamukkale Üniversitesi TGM'de, büyük veri, buluta taşıma, veri kurtarma üzerine çalışıyor. Ulaşım sektörüne çalışan Zet Grup Almanya, Japonya ve Kanada ile işbirliği yapıyor. "Monument" dünyanın ilk "Yapay Zeka" ile güçlendirilmiş fotoğraf depolama ve yönetim cihazını yapmış ve ihraç ediyor.

TTH Türkiye Projesi iyi işlerin peşinde. Görünen o ki sadece eleştiri yapanların yanı sıra eleştirdiklerinin çözümüne çabalayanlar da artışta.

Tüm yazılarını göster