İhracatı öne çıkararak İthalatdaki tırmanışı gölgeliyoruz

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İhracatın sahibi var. İthalat öksüz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yöneticileri ve Dış Ticaretden Sorumlu devlet Bakanı ihracatdaki gelişmelere sahip çıkıyor.

Ama 2 konu gözden kaçıyor: (1) İhracat artıyor ama acaba yeterince artıyor mu ? (2) İhracat artışının arkasındaki ithalat faturası nedir ?

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) 2010 yılı büyüme rakamları ile işgili bir araştırmayı yayınladı.

Araştırmaya göre Türkiye 2010 yılında Singapur,Tayvan,Çin ve Arjantin'den sonra en hızla büyüyen ülke.

Kriz öncesine göre üretimde büyüme şampiyonları arasında 9'uncu sırada.

Geliniz görünüz ki kriz öncesine göre ihracatda toparlanmada 33 'üncü sırada yer alıyor.

Bu yılın ilk iki ayında ihracat yüzde 22 arttarken,ithalat yüzde 46 arttı.

İlk 2 ayda dış ticaret açığı (ithalat gideri ile ihracat geliri arasındaki fark) 14.7 milyar dolar oldu. Bu böyle gider ise yıl sonunda dış ticaret açığı 75 milyar doları aşar… Dış ticaret açığı 2010 yılında da 71 milyar dolar idi.

1 Mart'da da TİM'in tepe yöneticileri ve Dış Ticaretden Sorumlu Devlet Bakanı "İhracat Şubat ayında yüzde 24 arttı.Rekor kırdık" diyerek bizi sevindirmişti. Fakat daha sonra TÜİK ithalat rakamını yayınlayınca gördük ki, Şubat ayında ithalat yüzde 48 artmış. Sadece Şubat ayında dış ticaret 7.4 milyar dolar açık vermiş.

Gelelim durum tesbitine… İhracat artışı ithalat artışını yakalıyamıyor. Çünkü ihrac ürünlerinin giderek daha büyük bölümünü ithal girdiler oluşturuyor.

İhracatda önde gelen sektörler motorlu kara taşıtları,demir-çelik,giyim eşyası,kazanlar ve makineler,plastik ve plastikden mamül maddeler gibi sektörler.Motorlu kara taşıt araçlarında 2007 yılında dış ticaret fazlası 3.5 milyar dolar, 2008 yılında 5.5 milyar dolar, 2009 yılında 3.2 milyar dolar idi. 2010 yılında 373 milyon dolara geriledi.

OSD Başkanı Kudret Önen diyor ki,: "Dış ticaret fazlasındaki daralma, azalan ihracata karşı aşırı ölçüde artan ithalattan kaynaklanıyor" Ve bilgi veriyor. "2010 yılında ihracat artışı yüzde 13, ithalat artışı yüzde 51 oranında oldu.."

Demir çelik sanayi 2010 yılında 7 milyar dolar,makine ve teçhizat sektörü 12 milyar dolar, elektrikli makineler sektörü 7 milyar dolar, plastik sektörü 6 milyar dolar döviz açığı verdi.

TÜİK'in 2011 Ocak-Şubat 2 aylık ithalat ve ihracat rakamlarını vereyim Demir çelik ihracat 1.6 milyar dolar,ithalat 3.1 milyar dolar. Açık 1.5 milyar dolar. Kazanlar ve makineler ihracatımız 1.5 milyar dolar. İthalat 3.3 milyar dolar. Açık 1.8 milyar dolar.Elektrikli makinelerde ihracat 1.2 milyar dolar.İthalat 2.4 milyar dolar. Açık 1.2 milyar dolar.

Dış ticaret açığı sonunda cari açığı büyütüyor. Merkez Bankası ve Hükümet cari açık büyümesini engellemek için iç talebi baskı altına almaya çalışıyor..

İç talebi coşturanın ucuz döviz fiyatı olduğu, ucuz dövizin sadece dış ticaret açığını büyütmediği, aynı zamanda içeride üretim yapısını da bozduğu bir türlü gündeme gelmiyor.

Bir yanda ucuz döviz politikasını sürdürürken öte yanda iç talebi aşağıya çekmek, ithalatı firenlemek ,ihracat ile ithalat arasındaki uçurumu kapatmak imkansızdır.

Her ay ihracat rakamlarına dayalı olarak abartılı gösteriler düzenlemek, sorunun temeline inmeyi imkansız kılıyor.

Tüm yazılarını göster