Son yayınlamış olduğum yazılarda, siyasi ve ticari konularda değişen dünyamızda, gerek kişisel olarak global birer yönetici veya girişimci olmak, gerekse iş dünyasındaki işletmelerin her anlamda başarılı olabilmeleri, sadece ülke içi değil, dünya pazarlarında ve dünya şirketleri ile rekabet edebilmeleri için yapılması veya geliştirilmesi gerekenlerle ilgili düşüncelerimi ve önerilerimi kaleme almıştım.
Geçen yazımda özel şirketlerin, başta küçük ve orta ölçekli aile işletmeleri olmak üzere, üretim ve pazarlama konularını ele almıştım. Bu yazımda ise, bence ülkemiz için asla vazgeçilmeyecek ve mutlaka her işletmenin üzerinde düşünmesi ve geliştirmesi gereken “İhracat” konusunu yazacağım.
Ülkemizin özellikle de son yıllarda ihracat yapmaya çok ihtiyacı bulunmaktadır. Mal veya hizmet üreten ve fatura kesen her işletmenin ihracat da yapabileceğine inanıyorum. Yurtdışından müşteri bulmak ve müşterinin ihtiyacı olduğu kalitede ve özelliklerde ürün üretmek, tabii ki ilk olması gerekenlerdir. Bunun yanında mutlaka bir ihracat departmanı oluşturmak gerekmektedir. İlk defa ihracat yapacak işletmelerin hemen ihracat departanı oluşturmaları, ilk etapta biraz lüks bir girişim olabilir, ama bir ihracat elemanı istihdam ederek, işe başlanabilir.
Peki, neler yapılmalıdır? İhracat departmanı veya elemanının görevleri neler olmalıdır?
İhracat departmanı, dünya piyasalarını iyi takip eden, fırsatları önceden fark eden, sürekli kendi üretim konuları ile ilgili rakip şirketlerin faaliyetlerini analiz eden, dış pazarların ve ülkenin ekonomik konjonktürünü yakından izleyen, dış ticaret mevzuatındaki değişiklikleri her an takip eden, finas ve bankacılık düzenlemelerine hakim, işletmenin bütçe ve finans ihtiyaçlarına hakim, işletmenn hedef ve stratejilerine uygun hareket eden bir bölümdür. Bu bölümün iş sürecini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Şirket politikalarına uygun ihracat stratejileri geliştirmek ve uygulamak,
- İhracat bölümünün iş planlarını düzenlemek ve gözetmek,
- İhracat faaliyetleri kapsamında satış stratejisi hazırlamak ve uygulamak, (Fason üretim, bitmiş ürün ihracatı, franchising, bayilik vermek, “Corner” açmak, mağazalaşma, dağıtım stratejisi…vs.)
- Ürün özelliklerine yönelik satış ve pazarlama koşulları belirlemek ve sürekli gözden geçirmek,
- Pazar ve müşteri bazında fiyat stratejileri oluşturmak,
- Yeni pazarlar ve bu pazarlara uygun ürünlerin geliştirilmesi, oluşturulmasını ve gerekirse mevcut ürünlerde değişimi sağlamak,
- Müşteri ile iletişimi güçlü tutmak ve müşterilere yönelik göstergeleri izlemek,
- Müşterilerden gelen şikayet ve olumsuzluk durumlarında düzeltici çalışmalar başlatmak,
- İş süreçlerine yönelik performans hedefleri belirlemek ve izlemek,
- Çalışanların eğitim ihtiyaçlarını tespit etmek ve gidermek,
- Yönetimin gözden geçirme toplantılarını koordine etmek,
- Dış ticaret bünyesinde birçok farklı bilgiye ve pratiğe hakim olmak,
- Uluslararası pazarlama bilgisine sahip olmak veya bu bilgiyi edinmek için çaba sarfetmek,
- İhracat, ithalat ve gümrük mevzuatına hakim olmak veya bu konunun uzmanları ike çalışmak,
- İhracatta online pazarlama, direkt iletişim, halkla ilişkiler ve reklamın da dinamiklerini bilmek ve uygulamalar için, girişimlerde bulunmak.
Yukarıda saydığım başlıca görevler için ihracat departmanı veya çalışanının bu denli geniş bir bilgi ve tecrübe sahasına hakim olması beklenmeyebilir, çoğu zaman da değişen mevzuat ve yönetmelikler karşısında, takip güçlüğü de kaçınılmazdır. Hele bazı sektörlerde neredeyse her ay değişen regülasyonlar karşısında, hata yapmamak için her gün ve her an gelişmelerin takip edilmesi gerçekten çok zordur. Bu nedenle uygulama kısmında nitelikli bir gümrük müşavirinden hizmet alınabilir.
Gelecek yazımda ihracatta müşteri bulmak için bazı önerilerle devam edeceğim.