İflas eden Alman milyarder bahçesinde sebze yetiştiriyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Almanya'dan yayın yapan dw radyosunun haberine göre, bir zamanlar Almanya'nın en zenginleri arasında yer alırken şirketleri iflas eden Madeleine Schickedanz, villasının bahçesinde meyve-sebzesini kendisi yetiştirerek zor durumu aşmaya çalışıyor.

Madeleine Schickedanz bünyesinde Quelle ve Karstadt'ı da bulunduran turizm ve perakendecilik devi Arcandor'un büyük hissedarı.

9 Haziran'da Karstadt Warenhaus GmbH, Quelle GmbH ve Primondo GmbH için iflas başvurusunda bulunan Arcandor Holding, toparlanmayı başaramadı. Ardından aralarında Foto Quelle GmbH, teknik müşteri hizmetleri Profectis GmbH gibi şirketlerin de bulunduğu 15 yan kuruluşunun iflasını istedi.

Arcandor mağduru çalışanların sayısı 50 bine yükseldi.

Avrupa seyahat pazarının iki büyük grubundan biri olan Thomas Cook'un da yüzde 52'sine sahip olan Arcandor'un bünyesinde ayrıca Almanya'nın önemli mağazalar zinciri Karstadt ve kargo şirketi Primondo da bulunuyor.

Arcandor, küresel ekonomik krizin etkilerini azaltmak için devlet destekleme fonlarından 650 milyon Euro destek, devlet bankası KfW'den de 200 milyon Euro'nun üzerinde bir kredi almayı planlıyordu. Uzun yıllardan bu yana borç yükü ile çalışan Arcandor, devlet desteği ile iflastan kurtulmayı hedefliyordu.

Arcandor Holding'in borcunun 1,5 milyar Euro düzeyinde . Alman hükümetinden beklediği yardımı da alamaması üzerine iflas ettiği sürülüyor.

Arcandor'un büyük ortağı Madeleine Schickedenz şirketlerinin iflası sonrası yaşadıklarını "Bil dam Sonntag"a şöyle özetlemiş: "Hiçbir güvencem yok. Arcandor'a kurtarma operasyonu başarılı olmazsa evimi, hisselerimi, diğer firmalardaki ortaklıklarımı her şeyimi kaybedeceğim. 66 yaşında, emekli aylığı bile olmadan ortada kalacağım."

Krizde "İnanılmaz büyük mali kayba uğradığını" belirten Madeleine Schickedanz, daha önce 3 milyar Euro'ya ulaşan değerli kağıtlarının bir çırpıda 27 milyon Euro'ya indiğini , ayrıca 2004 yılındaki sermaye artırımından dolayı 170 milyon Euro'luk kayıp yaşadığını , şirketlerini istikrara kavuşturabilmek için kişisel servetinden 100 milyon Euro'nun üzerinde para aktardığını söylüuor.

Schikedanz radikal tasarruf önlemlerini şöyle sıraladı: "Kısabildiğim kadar kısıyorum. Kişisel harcamalarımızdan tutun da gıdaya, kozmetiğe ve giyime kadar… Ayda 500-600 Euro ile geçiniyoruz. En ucuz markete gidiyor, meyve ve sebzemizi kendi bahçemizde yetiştiriyoruz."

Schikedanz, gelinen noktada kişisel hatalarının da rol oynadığına dikkat çekti: "Kontrolü kaybettiğimi çok geç fark ettim. Geleceğin alışveriş merkezleri, değişim ve internet gibi konularla çok daha yakından ilgilenmeliydim. Şimdi suçu kendimde arıyorum."Madeleine Schickedanz, buna karşılık operatif hatalardan ise şirketlerindeki yöneticilerin sorumlu olduğunu kaydetti. 1881 yılında kurulan Karstadt mağazalar zincirini rakibi Kaufhof zincirinin sahibi Metro grubu satın almak istiyor. 1927 yılında kurulan ve halen katalog ve internet yoluyla satış yapan Quelle'nin ve Thomas Cook seyahat acentelerinin ne olacağı belirsiz.

Bizde bu tür haberler medyada yer alamıyor.

Bana göre bu haberden ders alınacak çok şey var:

1) Avrupa'nın eski ve dev kuruluşları da iflas edebiliyor.

2) Şirketler iflas edince büyük ortakları da bütün varlıklarını kaybedebiliyor.

3) İflaslarda sadece krizin etkisi yok. Tüketim alışkanlıklarının değişimi, internet yolu ile alış veriş ve pazarlama eğilimi de etkili oluyor. (Bizde devamlı büyük alış veriş merkezi yatırımı yapanların dikkatine sunulur.)

Tüm yazılarını göster