Hükümetin Eylem Planı’nı dinlerken...

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 2016 Yılı Eylem Planı açıklamalarını dinlerken üç, altı ve bir yıllık takvime bağlı konulardaki açıklamaları, beni son bir ayda Anadolu’da Trabzon, Mersin, Uşak, Ankara’da iş dünyası temsilcileriyle yaptığım sohbetlerde dinlediklerime götürdü. 

O sohbetlerin özetinde iki konu yer alıyordu. Bunlardan biri, “Seçimsiz dört yıllık dönemi sorunların çözümüne dönük ve reformlar içeren bir dönem olarak geçirmemiz gerekir. Reformlar toplumsal diyalog içersinde en geniş katılımcı yöntemlerle hazırlanmalıdır” diye özetlenilebilir. İkincisi, “Verilen sözler, reformlar takvime bağlı sürekli izlenen açıklıkta ortaya konulmalıdır” şeklindeydi. 

Dün Başbakan’ı dinlerken bu iki beklentiyi önemseyen bir tutumun 2016 Yılı Eylem Planı’na yansıdığını gördüm. Doğru bulduğumu söylemeliyim. Bir başka gördüğüm ve doğru bulduğum konu ise seçim propaganda dönemlerindeki mitinglerde gençlere, kadınlara, esnafa toplumun farklı kesimlerine ve KOBİ’lere vaat olarak dile getirilen sözlerin üç ay, altı ay ve bir yıl içersinde gerçekleşme takvimine bağlı olarak açıklanmasıydı. 

Daha önce açıklanan takvime bağlı konularda dönem sonu bilançolarının açıklanmamasını, gerçekleştirilenler ve gerçekleştirilemeyenler konusunda topluma açık ve net bilgi verilmemesini sürekli olarak eleştiren birisi olarak bu takvime bağlı topluma hesap verilme konusunu çok doğru ve önemsenmesi gereken bir durum olarak değerlendiriyorum. 

Çünkü, önceki dönemde bu tür açıklamalara pek tanık olamadık. 2011 yılında açıklanan Sanayi Strateji Belgesi’nde 74 eylem planının takvime bağlı sorumlu kurumlarının tespiti ile ülkemizin 2014 yılı sonunda Avrasya’nın orta ve yüksek teknoloji ürünlerde üretim merkezi olması amaçlanıyordu. Yukarıda söz ettiğim iş dünyası ile sohbetlerimde bu konuda sonuçların açıklanmamış olmasından şikayetlerini sık sık dile getirdiklerine tanık oldum. 

O nedenle takvime bağlı konularda sonuçların açıklamasının önemini dile getirmek istedim. Başbakan da takvime bağlı açıklamalarını toplumun izlemesini, denetlemesini isterken, “Verdiğimiz sözü ne zaman gerçekleştirdiğimizi takip etmenizi istiyoruz. Seçim geçtikten sonra eski defterleri kapatan, verilen sözleri unutan bir siyaset anlayışımız olmadı, olmayacak” dedi. 

Reformların hayata geçirilmesi için kamuoyunun hakemliğinin önemli olduğunu belirten Davutoğlu,12 Eylül Anayasası’nı tarihe gömmek ve reformlarla ilgili yasal değişiklikler için TBMM iradesi gerektiğini belirterek, muhalefete, “Gelin ülkeyi el ele vererek yarınlara hep birlikte taşıyalım” çağrısını yaptı. 

2016 yılı Eylem Planı’nda 3, 6 ay ve bir yıl içersinde hayata geçirilecek reformları açıklayan Başbakan Davutoğlu, bir hafta içersinde yapılacaklardan söz ederken, “Eylem Planı’nın uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararını çıkarıyoruz. Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu ile Reform Grubu oluşturuyoruz. Gençlerimize projeleri için karşılıksız destek vermeye başlıyoruz. 24 Aralık Perşembe günü ilk adımı atacağız. Gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğiyle ilgili süreci başlatacağız” diyerek bir hafta içersinde gerçekleştirecekleri konuları dile getirdi. 

Reformlar konusunda yer alan konular Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinde geniş olarak ele alınıyor.

Tüm yazılarını göster