Holiganizme karşı bir cephe daha açılıyor

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Antalya Kundu'da düzenlenen Futbolda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Platformu, "Çözüme Doğru-2" toplantısı tamamlandı. Toplantı sonrası TFF Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan'la birlikte basın toplantısı düzenleyerek alınan kararları açıkladı.

Sporda şiddetin artarak örgütlü bir hale geldiğini kaydeden Egemenoğlu, müsabaka günlerinde kentlerin, şiddetin mekânı haline geldiğini ifade etti. Platform olarak bazı kararlar aldıklarını belirten Egemenoğlu, "Kulüplerin stadyuma gelen kişileri seyirci, taraftar, holigan ve fanatik olarak kategorize ederek, bu bilgileri emniyet yetkilileri ile paylaşması kararlaştırılmıştır" dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan da, toplantı süresince özel güvenlik şirketlerinin statlarda görevlendirilmesi ve kulüplere özel polis görevlendirilmesini içeren "gözlemci polislik" konularına ağırlık verdiklerini söyledi. Çalışkan, 5 Mayıs itibariyle stadyum içinde, kulüpler tarafından görevlendirilecek özel güvenlik görevlilerinin sorumluluk alacağını, ancak polisin statlardan tamamen çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı olarak, önümüzdeki günlerde "gözlemci polislik" uygulamasına geçmeyi düşünüyoruz. Avrupa ülkelerindeki gibi takıma özel polis görevlendireceğiz. Avrupa'da her kulübe ve taraftar grubuna özel olarak yeteri kadar polis görevlendirilmektedir. Bu görevliler takımın yurtiçinde ve dışında tüm müsabakalarına bizzat iştirak etmekte, kulübün fanatik holiganları hakkında detaylı bilgilere sahip olmaktadırlar. Deplasmanda oynanan maçlarda gidilen ilin spor güvenlik birimi ile ortak çalışma yapmakta ve takip ettiği takımın cezalı taraftarlarının müsabakaya girişlerini engellemektedirler. Bu uygulamayı Türkiye'de önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi düşünüyoruz."

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Özerten de, futbolda şiddetin önlenmesi için hedefin belirlenmesi ve bu hedef doğrultusunda çalışma yapılması gerektiğini bildirdi. Hedefin holigan taraftarlar olduğunu dile getiren Özerten, bu taraftarların stada girişi engellenirse sorunun da çözüleceğini, ancak futbol ailesinin paydaşlarının biletsiz seyircilere göz yumduğunu ya da bedava bilet dağıttığını öne sürdü.

Seminerin sonuç bildirisinin tamamı ise şöyle:

1-) Futbolda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve kulüpler arasındaki mevcut işbirliği devam ettirilmelidir. Söz konusu işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilecek toplantılara, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu yetkililerinin de katılımı sağlanmalıdır.

2-) Stadyumlarımızdaki altyapısal düzenin, kamu düzeninin ve seyirci sağlığının etkin şekilde korunması amacıyla, emniyet konuları olan ilk yardım, yangın söndürme sistemleri gibi acil müdahale altyapısının uygunluğu il/ilçe spor güvenlik kurulları tarafından denetlenmeli ve "Emniyet ve Güvenlik Sertifikası"   verilerek stadyumların uygunluğu tescillenmelidir.

3-) Müsabakada görev yapan tüm görevlilerinin, yetki, görev ve sorumluluklarının tanımlandığı "Müsabaka Organizasyon Kılavuz Kitabı", Türkiye Futbol Federasyonu ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile uluslararası federasyonların ve Avrupa Konseyi'nin kabul ettiği kriterler çerçevesinde yayınlanmalıdır.

4-) Türkiye Futbol Federasyonu talimatları çerçevesinde, Turkcell Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig kulüplerinin istihdam etmekle yükümlü bulundukları "kulüp güvenlik sorumluları"nın Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında yapılacak işbirliği çalışması ile görev tanımı ve eğitimlerinin sağlanması kararlaştırılmıştır.

5-) 5149 sayılı yasa çerçevesinde 05.05.2009 tarihinden itibaren stadyum içi güvenliğin "özel güvenlik" görevlileri tarafından sağlanması zorunluluğu ile ilgili olarak EGM yetkilileri, özel güvenlik görevlilerinin verilen eğitimlerle yeterliliklerinin sağlandığı ve ayrıca yeterli sayıda istihdam edilmeye hazır sertifikalı özel güvenlik görevlilerinin stadyum içi güvenliğini sağlayabileceklerini belirtmiştir. EGM, stadyum içinde alınan güvenlik tedbirlerinde özel güvenliğin yetersiz kaldığı durumlarda ve riskli maçlarda şimdi olduğu gibi yine polis stadyum içerisinde görev almaya devam edeceğini ifade etmişlerdir. Kulüpler ise başta ekonomik nedenler ile söz konusu yasanın konuya ilişkin hükmünün yürürlüğe girme tarihinin ertelenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

6-) Turkcell Süper Lig ve Bank Asya 1. liglerinde kamera sistemi ve kontrol odasını emniyet yetkililerinin yanı sıra müsabaka operasyonunda en üst düzeyde görev alan kişilerin de kullanması gerektiği ve kamera sistemlerinin de daha fazla geliştirilmesi kararlaştırılmıştır.  

7-) Kulüplerin, stadyuma gelen kişileri, seyirci, taraftar, holigan ve fanatik olarak kategorize ederek buradan derleyeceği istihbarat bilgilerini emniyet yetkilileri ile paylaşması kararlaştırılmıştır.

8-) Kulüplerin, hukuka saygılı ve sporun ruhuna uygun hareket eden taraftar derneklerini tanıyarak, dernek üyesi taraftarlarını resmi şekilde tanınan taraftar adı altında deklare etmesi ve bu taraftar dernekleri ile sürekli işbirliğinde bulunması kararlaştırılmıştır.

9-) Bilet satış sisteminin değiştirilerek tanımlı seyirci sayısının artırılması amacıyla barkotlu bilet sistemi yerine çipli plastik kartlı bilet sistemi uygulanmalıdır.

10-) 5149 sayılı yasa kapsamında alınan kararların, karar ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla,  içtihatların yer aldığı "En İyi Uygulamalar Kılavuzu" oluşturulması kararlaştırılmıştır.

 11-) 5149 sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da görülen eksikliklerin giderilmesi amacıyla bütün futbol ailesi paydaşlarının aktif katılımıyla yeniden düzenlenmelidir. Halen yürürlükte olan kanundan alınan dersler ve edinilen tecrübeler çerçevesinde caydırıcı nitelik taşıyan cezalar öngörülerek, oluşturulacak yeni kanunun fiilen uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

12-) Futboldaki şiddet ve düzensizliğin önlenmesi için stadyumların fiziki şartları iyileştirilmek zorundadır. Stadyumların mülkiyet sorunları çözüme kavuşturulmalı, stadyum iyileştirmelerinde devlet katkısı sağlanmalıdır.

13-) Emniyet Genel Müdürlüğü'nce kulüplere yönelik olarak bir gözlemci polis (spotter polis) uygulaması hayata geçirilmelidir.

14-) Şiddet ve düzensizlikle mücadelede eğitim mihenk taşı olarak belirlenmelidir. Bu eğitim, aile ortamında başlamalı, okulda güçlendirilmeli; Türkiye Futbol Federasyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü, kulüpler ve medyanın işbirliği içerisinde yürütülmelidir. Bu çerçevede çocuk ve engelli tribünleri oluşturulmalıdır.

15-) Medya da yapıcı haberleri ile tansiyonun düşürülmesi ve ideal taraftar eğitiminin sağlanması için taşın altına elini sokmalıdır.

16-) Adli ve disipliner cezaların layıkıyla uygulanmasına ilaveten futbola fair-play ruhunun hâkim olmasının kulüpleri ve taraftarları teşvik edici faaliyetler desteklenmelidir. 

17-)  Futbolla teması olan tüm sosyal paydaşlar, ulusal bir "futbolu koruma anlaşması" imzalanması için bir araya gelmelidirler.

2008 yılı spor gündemi

Milli takım, Euro 2008'deki başarısıyla parladı

Medya Takip Merkezi'nin (MTM) yılın medya gündemi raporuna göre, geçtiğimiz yılın en önemli spor olayı, Milli Takımın Euro 2008'de sergilediği büyük başarı oldu. Maçlarda son dakikalarda attığı gollerle Türkiye'yi sevince boğan ve yarı finale kadar yükselen Milli Takım, 54 bin 853 haberle medyanın yakın markajındaydı.

Yılın en çok konuşulan spor kulübü, Fenerbahçe

MTM'nin, her yıl düzenli hazırladığı "Yılın Medya Raporu"nun 2008 yılı sonuçlarına göre, en popüler spor kulübü, bir önceki yılın da birincisi Fenerbahçe'ydi. Her adımı dikkatle ve ilgiyle takip edilen; transferleri, oynadığı maçları, seyircisi, teknik direktörü ve futbolcularıyla medyanın gözdesi olan ünlü spor kulübü, medyada toplam 220 bin 546 habere konu edildi. Fenerbahçe'nin haber sayısı önceki yıla göre yüzde 2 oranında bir düşüş gösterdi. Galatasaray, 2008 yılının en çok habere konu olan ikinci kulübüydü. Şampiyonluğuyla taraftarlarını sevindiren ve listede önceki senenin yerini koruyan Galatasaray'ın haber sayısında ise yüzde 6 artış gerçekleşti. Yılın en çok konuşulan üçüncü spor kulübü, 146 bin 621 haberle Beşiktaş olurken, onu dördüncü sırada 79 bin 640 haberle Trabzonspor izledi.

En medyatik teknik direktör: Fatih Terim

MTM'nin hazırladığı aynı rapora göre, 2008 yılının en çok konuşulan teknik direktörü, 29 bin 601 haberle Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim oldu. Milli Takım'ın Euro 2008'deki büyük başarısıyla beğeni toplayan, maçlardaki tarzı ve "gidecek mi, kalacak mı" tartışmalarıyla gündemden düşmeyen ve nihayetinde federasyonla sözleşmesini 2012 yılına kadar uzatan Fatih Terim, medyanın yıl boyunca en çok yer verdiği spor adamıydı.

1 Haziran 2007'de göreve başlayan ve siyah-beyazlı takımın başında toplam 61 resmi maça çıkan teknik direktör Ertuğrul Sağlam'ın, görevinden istifa etmesi ve Beşiktaş'la yollarını ayırması, spor camiasında yılın önemli gelişmelerinden biri olarak kayda geçti. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 21 bin 366 habere konu olan Sağlam, Beşiktaş'ın aldığı yenilgiler nedeniyle yıl boyunca medyanın yakın takibinde kalmış ve sıkça eleştirilere hedef olmuştu. 2007 yılında en çok konuşulan teknik adam olarak listenin ilk sırasında yer alan Fenerbahçe'nin önceki sezondaki teknik direktörü Zico, bu sene haber sayısında yaşanan yüzde 31'lik düşüşle, üçüncü sıraya geriledi. Zico'yu, dördüncü sırada, Fenerbahçe'de yeni sezonda göreve başlayan teknik direktörü Luis Aragones izledi.

En medyatik kulüp yöneticisi bu yıl da değişmedi: Aziz Yıldırım

 Yılın medya raporunun sonuçlarına göre, yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi, geçen senenin de birincisi Aziz Yıldırım oldu. Haber sayısı yüzde 17 oranında artış gösteren Yıldırım, 20 bin 720 haberde yer aldı. Haber sayısı yüzde 50 oranında artış gösteren Adnan Polat ise "en medyatik kulüp yöneticileri" listesinde, beşinci sıradan ikinciliğe yükseldi. Geçtiğimiz yıl, medyada en çok yer bulan ikinci kulüp yöneticisi olan Yıldırım Demirören'in haberlerinde düşüş oldu ve Demirören, en medyatikler listesinde üçüncü sıraya geriledi.

Roberto Carlos'un reytingi düştü; yeni gözde Alex de Souza

MTM'nin geleneksel medya raporunun 2008 yılı sonuçlarına göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği futbolcu, Fenerbahçe kaptanı Alex de Souza oldu. Medyatik futbolcu, 26 bin 119 haberle, listenin birinci sırasına yerleşti. En popüler futbolcular listesinde ikinci sıraya ise 22 bin 357 haberle Galatasaraylı Lincoln yerleşti. Geçtiğimiz sene en medyatikler listesinde ilk sırada yer alan Roberto Carlos, yüzde 6'lık haber düşüş yaşayarak, listede üçüncü sıraya geriledi. Medyanın en çok ilgi gösterdiği Türk futbolcu ise, 19 bin 49 haberle Semih Şentürk ve geçtiğimiz yıla göre reytinginde düşüş yaşanan Hakan Şükür oldu.

Yılın önemli bir diğer olayı ise, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'ın ani vefatı oldu. Bu önemli kayıp spor camiasında derin bir üzüntüyle karşılanırken, Hasan Doğan medyada yıl toplamında 13 bin 948 habere konu oldu.

Pekin Olimpiyatları spor basınına damgasını vurdu

29. Olimpiyat Oyunları, Pekin'deki Kuş Yuvası adı verilen Ulusal Stadyum'da düzenlenen görkemli bir törenle yapıldı. Türkiye'nin de olimpiyat tarihinde ilk kez 12 spor dalında temsil edildiği Pekin Olimpiyatları, tüm dünya sporseverlerini bir araya getirdi. Türk ve dünya basınının büyük ilgi gösterdiği olimpiyatlar hakkında, Türk basınında 29 bin 412 kez haber yapıldı.

Formula 1 ilgi görmeye devam ediyor

Sporseverlerin yakından takip ettiği sporlar arasında olan Formula 1, geçtiğimiz yıl spor medyasının en çok yer verdiği konular arasındaki yerini aldı. Türk ve dünya medyasının yakından takip ettiği motorsporları arasında en büyük organizasyon olan Formula 1'in haberleri, önceki yıla oranla yüzde 4'lük bir artış gösterdi. Formula 1, yıl boyunca toplam 11 bin 977 habere konu edildi.

Tüm yazılarını göster