Her takıma lazım: Fabian Ernst

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş mutlak favori olarak çıktığı Antalyaspor karşılaşmasında, galibiyeti Bobo'nun son dakikalara sığdırdığı golle yakaladı. Maçın genelinde üstün gözüken taraf olan siyah-beyazlılar, Guti'nin eksikliğinde hücum organizasyonlarında aksayınca bu üstünlüğü tabelaya yansıtamadılar. Teknik direktör Bernd Schuster'in 4-3-1-2 şeklinde kurguladığı taktik anlayış; orta alanda Ernst, Necip, Aurelio üçlüsüyle sahaya yansımış ve belli ki bu üçlüden çift santrforun arkasında rol biçilen Tabata'ya destek vermeleri istenmişti. Lafı dolandırmadan bir tespit yapacak olursak, Ernst'in "iş başa düştü" diyerek Guti'liğe soyunması Beşiktaş adına maçı kurtaran en önemli faktör oldu. Hem Beşiktaş hem de Antalyaspor savunmalarını önde kurup orta alana yardım getirince maç içinde dönem dönem "kör dövüşü" izler hissiyatına kapıldık. Böylesine sıkışık bir oyunda kilidi açacak en önemli faktör olarak ortaya çıkan Guti, sakatlığı dolayısıyla görev alamayınca doğal olarak Beşiktaş'ın hücum aksiyonları da aksadı. Antalyaspor, Necati-Djiehoua-Tita üçlüsüyle kurduğu şeytan üçgenini daha maçın başında Djiehoua'nın sakatlanmasıyla kaybetti. Bu futbolcunun yerine giren Veysel belki hava toplarında kendisinden bekleneni verdi ama tandemi meşgul etme ve hatta Djiehoua gibi bezdirme konusunda sınıfta kaldı.

Siyah-beyazlı takıma gönül veren pek çok taraftarın sağ bek mevkiinde izlemek istediği Hilbert, Antalyaspor önündeki futboluyla maalesef geçer not alamadı. Alman futbolcu zorluk derecesi daha yüksek maçlarda sağ bek olarak görev yapamayacağının sinyallerini verir gibiydi. Buna karşılık Toraman-Zapo ikilisi maksimum motivasyonla ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştılar. Daha önce de birçok kez yazdık, eğer Cenk Gönen'in herhangi bir sakatlığı yoksa Beşiktaş'ta 1 numaralı forma kendisine teslim edilmeli. En azından oynadığı maçlara bakarak bu şansı hak ettiğini söylemek mümkün. Schuster'in kurguladığı orta alanda Aurelio belki "bal yapmayan arı" görüntüsünde ama Ernst'in bir anda playmaker özelliklerini orta yere dökmesinde onun da payı var. Alman panzerin ileri çıktığı anlarda Aurelio ve Necip "asayiş berkemal" dercesine geride güven verdiler. Schuster'in Antalyaspor karşılaşmasının ilk 45 dakikasında düştüğü hata, Bobo'nun yanında ikinci santrfor olarak Quaresma'yı kullanmasıydı. Oysa yıldız futbolcu kanatlardan içe kat ederek oynadığı maçlarda çok daha etkili ve üretken bir grafik çizmişti. 3 puanın zora girdiğini anlayan Schuster'in Quaresma'yı alışılmış yerine döndürmesi de maçın kırılma anlarından biri sayılabilir. Zaten Türkiye liginde izlediğimiz kadarıyla Schuster, kimi zaman cesaretinden kimi zaman da bilgi eksikliğinden yaptığı yanlış uygulamaları oyunu izleyip doğru teşhisler koyarak giderebiliyor. Bu onun en büyük artısı. Enteresan biçimde bugüne kadar yaptığı taktik hamlelerin birçoğunda yanlışa düşen tecrübeli teknik adam "oyunu okuyarak" maç içinde doğruları buldu ve Beşiktaş'a önemli katkı yaptı. Soru şu; taktiksel değişimleri kadro rotasyonu ile birleştirdiği için kendisini yermeli miyiz yoksa oyuna müdahalelerine bakarak övmeli miyiz?

Antalyaspor penceresinden maçı değerlendirmek gerekirse, ilk olarak takımın ilk haftadan bu yana kaydettiği aşamayı not etmek gerek. Bu durum, takımını kriz yönetimiyle sağ salim güvenli bir limana ulaştıran Mehmet Özdilek için de önemli bir artı. Kırmızı-beyazlı ekibin en büyük handikabı, geçtiğimiz sezon Jedinak'ın üstlendiği çift taraflı oyun sorumluluğunu bu yıl kimsenin üstlenemiyor oluşu. Açıkçası Antalyaspor'un bu mevkide kaliteli bir transfere ihtiyacı var. Mehmet Özdilek'in 4-3-3 tarzındaki oyun anlayışı ileri uçta gayet efektif biçimde sahaya yansıyor ama aynı övgüleri orta alan için yapmak zor. Benzer şekilde savunma dörtlüsünde de koordinasyon zorunu göze çarpıyor. Doğru teşhis ve tedavilerle Antalyaspor bu sezon da ligi rahat geçirecek ve "renk veren" bir takım halini alabilir.

Ankara derbisi Gençler'in

Spor Toto Süper Lig 6. haftası Başkent derbisine sahne oldu. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Gençlerbirliği 1-0 kazanarak üç puanı alan taraf oldu. Karşılaşmanın tek golünü 45. dakikada penaltıdan Shane Smelz kaydetti. Geçtiğimiz yıllara oranla Başkent derbisine bu yıl da taraftarların ilgi göstermediği gözlendi. Karşılaşmaya Gençlerbirliği kalecisi Serdar Kulbilge'nin yüzüne aldığı darbenin ardından hastaneye kaldırılması damgasını vurdu. Bu sonuçla Gençlerbirliği ligde puanını 8'e yükseltti. Ankaragücü ise 7 puanda kaldı. Gençlerbirliği'nde Mustafa Pektemek, Mehmet Akgün, Stewart, Harbuzi, Zec ve Curri, Ankaragücü'nde ise sakatlıkları bulunan Senecky, Umut, Kağan, Zewlakow ve Aydın karşılaşmada forma giyemedi.

Gaziantep nefes aldı

Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta karşılaşmasında Eskişehirspor'un evinde konuğu Gaziantepspor'du. Konuk ekip 20. dakikada Serdar Kurtuluş'un attığı gol ile 1-0 kazandı ve 3 puana uzandı. Bu sonucun ardından Eskişehirspor 2 puanda kalırken, Gaziantepspor puanını 6 yaptı. Gaziantepspor ligde 6. haftada ilk galibiyetini aldı, Eskişehirspor'un galibiyet hasreti ise devam etti. Gaziantepspor maçından sonra Eskişehirspor taraftarının istifasını istediği Eskişehirspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, yönetimle görüşmeden istifa kararı almayacağını söyledi ve "Bucaspor maçından sonra devam mı tamam mı konuşuruz." dedi.

Bursaspor tutulmuyor

Spor Toto Süper Lig 6. hafta mücadelesinde Bursaspor kendi evinde Bucaspor'u ağırladı. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan mücadele ev sahibi ekibin 1-0'lık galibiyeti ile sona erdi. Bursaspor'un tek golünü karşılaşmanın henüz 4. dakikası dolmadan Hüseyin Cimşir kaydetti. Bu sonuçla Bursaspor maç eksiği olmasına rağmen 15 puana yükselerek ligde kayıpsız liderliğini sürdürdü. Karşılaşmayı Galatasaray maçında aldığı ceza nedeniyle tribünden takip eden Bucaspor teknik direktörü Bülent Uygun'un yerine yardımcısı eski Beşiktaşlı futbolcu Bayram Bektaş kulübedeydi. Bucaspor ise bu maçın ardından 5 puanda kaldı. Gaziantepspor maçında 5 as oyuncusunu dinlendiren Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam, rotasyon yapmayı bu karşılaşmada da sürdürdü.

Gol yok kart çok

Spor Toto Süper Lig'in 6. haftasında Trabzonspor Kayseri Kadir Has Stadı'nda Kayserispor ile golsüz berabere kaldı. İki takımın da gol çabaları sonuç vermeyince takımlar 1'er puana razı oldular. Maçın 79. dakikasında Trabzonspor'dan Giray ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışı kaldı ve takımını 10 kişi bıraktı. Bu sonuçla Trabzonspor ve Kayserispor puanlarını 11'e yükselttiler. Trabzonspor deplasmanda Kayserispor ile oynadığı son 6 Süper Lig maçını kazanamadı. Kayserispor deplasmanında son 6 karşılaşmasında 2 beraberlik 4 yenilgi alan Trabzonspor sadece 2 puan aldı. Bu arada Kayserispor, bu sezon sahasında oynadığı 3 maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik alırken bu 3 maçta da kalesinde gol görmedi.

Konya'da galip çıkmadı

Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta mücadelesinde Konyaspor ile Karabükspor karşı karşıya geldi. Mücadele 2-2'lik eşitlikle sona erdi. Konya Atatürk Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı da 1-1'lik eşitlikle sona eren mücadelede ev sahibi takımın golleri 2. dakikada Lietava ve 68. dakikada Peter Grajcar'dan gelirken, Karabük'ün golleri 15. dakikada Florin Cernat ve 52. dakikada Hakan Özmert'ten geldi. Bu sonucun ardından Süper Lig'de yeni sezondaki ilk beraberliğini alan Karabükspor puanını 10'a, Konyaspor da 6'ya yükseltti. Konyaspor ligin 7. haftasında Ankaragücü'ne konuk olurken, Karabükspor evinde, Galatasaray'ı ağırlayacak.

Manisa coştu bir kere

Manisaspor, yeni teknik direktörü Hikmet Karaman yönetiminde Trabzonspor'dan sonra Sivasspor'u da yenerek 2'de 2 yapmış oldu. Manisaspor'a galibiyeti getiren üç golü de Simpson kaydetti. Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta mücadelesinde Manisaspor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Geçtiğimiz hafta Trabzonspor'u deplasmanda mağlup eden Manisaspor, 19 Mayıs Stadı'nda Sivasspor'u da 3-0 devirerek ligde hiç kolay bir rakip olmadığının mesajını verdi. Manisaspor'a galibiyeti getiren golleri 13, 90 ve 92. dakikalarda Joshua Simpson kaydetti. Bu galibiyetin ardından Manisaspor puanını 6'ya yükseltirken; Sivasspor 5 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de bir sonraki hafta Manisaspor evinde Kayserispor'u, Saivasspor ise Gaziantepspor'u ağırlayacak.

HAFTANIN TAKIMI : Gençlerbirliği

HAFTANIN İNCİSİ : "Futbolda her zaman şansa ihtiyaç vardır." Milan BAROS

KARE AS   : Da Silva Bobo (Beşiktaş)

     Milan Baros (Galatasaray)

     Joshua Simpson (Manisaspor)

Peter Grajciar (Konyaspor)

GOL KRALLIĞI  :   5 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

       5 Gol - Joshua Simpson (Manisaspor)

  4 Gol - Emmanuel Emenike (Karabükspor)

  4 Gol - Teofilo Gutierrez (Trabzonspor)

  4 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

  3 Gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

  3 Gol - İbrahima Yattara (Trabzonspor)

  3 Gol - Mamadou Niang (Fenerbahçe)

  3 Gol - Ariza Makukula (Manisaspor)

Spor Toto Süper Lig 2010/2011 Puan Durumu

  O G B M A Y P

Bursa 5 5 0 0 8 1 15

Beşiktaş 6 4 1 1 12 5 13

Galatasaray 6 4 0 2 9 6 12

Trabzon 6 3 2 1 12 6 11

Kayseri 6 3 2 1 7 3 11

Karabük 6 3 1 2 10 9 10

Büyükşehir Bld. 6 3 0 3 8 8 9

Antalya 6 2 2 2 6 9 8

Gençlerbirliği 6 2 2 2 4 7 8

Fenerbahçe 5 2 1 2 11 8 7

Ankaragücü 6 2 1 3 7 8 7

Gaziantep 5 1 3 1 3 3 6

Konya 6 1 3 2 7 8 6

Manisa 6 2 0 4 10 12 6

Buca 6 1 2 3 4 5 5

Sivas 6 1 2 3 5 14 5

Eskişehir 6 0 2 4 4 9 2

Kasımpaşa 5 0 2 3 2 8 2

NOT: Kasımpaşa - Fenerbahçe maçı değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ

(Galatasaray - İ.B. Belediyespor)

Kanatlar çalışınca

Galatasaray, ligin sıkı takımlarından İ.B. Belediyespor önünde galibiyete çok rahat uzandı. Karşılaşmanın ilk yarısında farka giden Galatasaray'da Baros attığı gollerle yıldızlaşırken, bilhassa sağ kanadı kullanan Serkan-Pino ikilisinin geliştirdiği ataklar İ.B. Belediyespor'u çökerten başlıca unsurdu. Sahaya 4-3-3 sisteminde yayılan Abdullah Avcı'nın talebeleri kanat savunmasına yeterli yardımı getiremeyince 3-1 mağlup olmaktan kurtulamadılar. Buna karşılık Galatasaray yine Misimovic'in santrfora destek verdiği ve kısmen oyun kurucu rolünü üstlendiği 4-2-3-1 sistemi ile oynadı. 4-3-3'ün belki en büyük dezavantajı kanatlardaki etkinliği sınırlayabilmekti ve Belediyespor da bu etkinliğe çare üretemeyince kendisinden beklenen mücadeleyi sergileyemedi.

HAFTANIN MAÇI

(Beşiktaş - Antalyaspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Beşiktaş  :    95.900.000 Euro (28 Futbolcu)  Beşiktaş  : 28,1

Antalyaspor  :    19.550.000 Euro (22 Futbolcu)  Antalyaspor  : 28,1

Tüm yazılarını göster