Her şeye rağmen 1 yılda 700 bin iş imkanı yaratıldı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İşsizlik en önemli sorun. İşi olup da işini kaybetmek bir sorun, iş arayanların iş bulamaması bir başka sorun. 

Nüfus artışı olmayan veya az olan ülkelerde işsizliğin artmasının nedeni çalışanların işlerini kaybetmesidir. 

Bizim sorunumuz, yaratılan yeni iş imkanlarının, çalışmak isteyenlerin tamamına yetmemesidir. 2015 Ekim ayı işsizlik bilgileri açıklandı. 

Kaba rakamlara dayalı bir anlatımla, bir yılda 2014 Ekiminden 2015 Ekimine çalışmaya hazır nüfus 800 bin arttı. 

700 bin kişiye iş imkanı yaratıldı. 100 Bin kişiye iş bulunamadığından bunlar da işsizler ordusuna eklendi. Gene kaba anlatımla, çalışmaya hazır 30 milyon kadın ve erkeğimiz var. Bunların 27 milyonu iş sahibi, 3 milyonu işsiz. 

Dünyada ve ülkede ekonominin durakladığı dönemde bir yılda 700 bin kişiye yeni iş imkanı yaratabilmek başarıdır. 

Tabii ki yaratılan bu 700 bin yeni istihdam kapısının dağılımı da önemlidir. Son bir yılda sanayide çalışan sayısında artış 10 bin. Hizmetler kesimi işsizlere iş yaratan ana sektör. Bir yılda 600 bin kişi hizmetler kesiminde iş bulabildi. Tarımda çalışanların sayıları 70 bin, inşaatta çalışanların sayıları 40 bin arttı. 

Son bir yılda sanayideki yavaşlama sonucu, sanayinin iş yaratma imkanlarının en aza indiği görülüyor. Ama sanayide istihdam imkanının daralmaması sevinilecek bir durumdur. 

Sevinilecek bir durum da ücretle ve yevmiye ile çalışanların sayılarındaki artış. Son bir yılda ücret ve yevmiye ile çalışanların sayılarında 830 bin artış var. 

İstihdam verilerinde yıllık değişim kadar aylık değişim de önemlidir. 

Bir ay önceye göre ekimde toplam çalışan sayısı, tarımda çalışanların sayılarındaki azalmadan kaynaklanarak 300 bine yakın azaldı. İşsizlik oranı 2014 Ekiminde 10.6 iken, 2015 Ekiminde 10.7 oldu. 

Tekrarda yarar var. İstihdam imkanlarının artmasına rağmen işsizlik oranının artmasında, hızlı nüfus artışının, her yıl 1 milyona yakın kadın ve erkeğin çalışmak için iş aramaya başlamasının da etkisi var. Ekonominin her şeye rağmen yarattığı iş imkanları, çalışmak isteyenlerin tamamının iş bulmasına imkan vermiyor.

Tüm yazılarını göster