“Her şey zamanında!”

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Türkiye’nin önde gelen otobüs firmalarının birinin sloganıdır: “Her şey zamanında!” Hayatın her alanına uyarlamak mümkündür tabii ki. Zamansız atılan adımlardan, zamansız verilen kararlardan kaçınmayı ya da bazı kararları zamanında vermek gerektiğini anlatır.

Merkez Bankası’nın bu akşam yapmaya karar verdiği Para Politikası Kurulu toplantısı, bu sloganı anımsattı bize.

Zamanında yapmadık bazı şeyleri, zamanında atmadık bazı adımları ve şimdi olağanüstü bir toplantıyla karar almak durumunda kalıverdik. Daha bir hafta önce olağan toplantısını yapan ve örtülü bir faiz artışıyla yetinmeyi tercih eden Merkez Bankası, aradan bir hafta geçti ve gelen çığa direnemedi, olağanüstü toplantının kaçınılmaz olduğu görüldü.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla 28 Ocak 2014 Salı akşamı toplanacaktır” deniliyor. Toplantıda alınan karar saat 24.00’te bir basın duyurusu ile açıklanacak. Yani, olağanüstü toplantının piyasalara bire bir etkisini yarın görebileceğiz. İlk etkileri, toplantı kararının açıklanmasıyla birlikte gördük; daha önce 2.39’a ulaşan dolar, 2.31’lere geriledi.  

Grogi durumu

Boksör ringde çok yumruk alır, fena sarsılmıştır, ama “Yıkılmadım ayaktayım” misali sallanarak da olsa ayakta kalmayı sürdürür ya, hani İngilizce ifadeyle grogi durumdadır ya, bizim Merkez Bankamız da o durumda.

Daha bir hafta geçmedi mi Para Politikası Kurulu toplantısının üstünden. “Ne yani, olağanüstü gelişmeler olduğunda toplanmanın neresi garip” denilebilir. Olağanüstü toplantı elbette garip değil. Garip olan, gidişatı bir türlü görememek, daha da kötüsü, gördüğü halde bir şekilde eli kolu bağlı halde önlem alamamak.

Başbakan yurtdışından faiz artırmadı diye Merkez Bankası’na teşekkür ediyorsa, demek ki faiz artırıldığında teşekkür edilmeyeceği gibi belki “sitem” yollanacaktı. Yoksa, zaten ta baştan Merkez Bankası’nın o gün ne karar alacağı biliniyor muydu, bu daha kötü ya!

Bir yandan piyasa sağlı sollu yumruklarla saldırıyor, kur arttıkça artıyor, bir yandan da Başbakan, faiz artırılmadı diye teşekkür mesajı iletiyor.

Tam iki arada bir derede durumu! Tam grogi durumu!

Sonunda Merkez Bankası, bu gidiş iyi gidiş değil, diyerek hükümeti ikna etmiş olmalı ki, faiz artışının kapısını aralayacak olağanüstü toplantı kararı alındı.

Bugünkü toplantıdan faiz artırma kararı çıkması dışında bir karar beklenmiyor. Ama, hangi oranda bir artırım, işte merak edilen bu. Merkez Bankası, ılımlı bir faiz artışıyla yetinmeyi denerse, olağanüstü toplantının da esprisi kalmaz, dün toplantı kararının açıklanmasından sonra dövizde başlayan durulma da daha sert bir şekilde tersine döner. O yüzden, Merkez Bankası’ndan bugün agresif bir artış bekleyenlerin sayısı hayli fazla.

Taraflar birbirini tartacak gibi 

Peki madem olağanüstü toplantıya gidilecek, bu toplantı neden dün yapılmadı ve bugüne, üstelik akşam saatlerine bırakıldı.

Bu zamanlamada galiba ince bir hesap var. Merkez Bankası’nda bugün saat 10.00’da bir basın toplantısı yapılacak. Başkan Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak.

Şu aşamada enflasyon raporu kimin umurunda! Tüm dikkatler akşama, saat 24.00’te gelecek habere çevrilmişken, kim umursar enflasyon raporunu!

Ama kabul etmek gerekir ki, 2014’ün ilk enflasyon raporunun tanıtılacağı toplantı, Merkez Bankası için adeta bir “faiz anketi” toplantısına dönüşecek. 

Herkes, akşamki PPK toplantısından nasıl bir karar çıkabileceğine dönük ipuçları peşinde olacak. Dolayısıyla, enflasyon raporunun tanıtımına ilişkin toplantı, tümüyle PPK toplantısının saha çalışmasının yapıldığı bir toplantı gibi geçecek.

Kamuoyu, Başkan Erdem Başçı’ya yöneltilecek sorularla PPK toplantısında nasıl bir yön çizileceğini, daha doğrusu faiz artışının ne miktarda olacağını öğrenmeye, ipuçları yakalamaya çalışacak. Merkez Bankası ise, yöneltilecek sorulardan kamuoyunun beklentisinin ne olduğunu anlama gayreti içinde olacak. Yani taraflar adeta karşılıklı olarak birbirlerini tartacak.

Tüm yazılarını göster