Haziran'da cari açık küçülmedi Ama para girişi devam etti.

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Haziran ayında cari açık 7.5 milyar dolar oldu. Nisan'da 7.6 milyar dolar, Mayıs'da 7.8 milyar dolardı. Demek ki önemli bir gerileme yok. Aylık gerilemenin  Temmuz'da başlaması bekleniyor. Cari açığın ana nedeni ithalatdır. Aylık ithalat  Mart ayından  bu yana 21 milyar dolar. Haziran'da dış ticaret açığı  10 milyar dolar. Dış ticaret açığı 10 milyar dolar olunca cari açığın da aylık olarak 7.5 milyar dolar olması normaldir. Yanlış inanış devam ediyor. Çok harcadığımız için açığın oluştuğunu söyleyenler var.

Döviz önce harcanır, sonra aranmaz. Önce bulunur.Sonra harcanır.Açık ifade ile buldukça harcıyoruz. Haziran ayında döviz girişi devam etti. Harcadığımızdan fazla döviz girdiğinden ortalama döviz fiyatı ucuz oldu. Ucuz dövizi harcadık. Haziranda toplam döviz girişi  4.4 milyar doları kredi ve 2.1 milyar doları nereden geldiği belli olmayan döviz olmak üzere  9.2 milyar dolardı. Buna karşılık 7.5 milyar dolar döviz açığı oluştu. Haziran'da rezerve  1.7 milyar dolar eklendi. Ocak haziran döviz açığı 45.0 milyar dolara ulaştı. Buna harşı 6 ayda ülkeye sermaye hareketi ile giren döviz  55.8 milyar dolar. Rezerve aktarılan 10.8 milyar dolar. Burada dikkat çeken  yılın ilk 6 ayında  Türkiye'ye döviz girişinin devam etmesidir.

Döviz girişi devam ettikçe cari açık küçülmeyecektir. Döviz girişi yavaşlar ise döviz fiyatının artması sonucu  cari açık küçülür. Temmuz ayında   sınırlı döviz çıkışı  oldu.Girişte yavaşlama söylentisi var. Bunun sonucu dolar fiyatı 1.55 TL.lerden 1.75 TL.lere yükseldi. Acaba bu hareket nedeniyle cari açık küçüldü mü ? Bunu öğrenmek için bir ay bekleyeceğiz.

Sermaye Hareketi İle

Ne Kadar Döviz Girdi?

Döviz Açığımız (Cari Açık)

Ne Kadar?

                                                           (Milyar Dolar)

 Haziran Ocak/Haziran

GİREN DÖVİZ +9.285 +55.852

- Yabancı Sermaye 561 4.853

- Bono-Tahvil Hisse Senedi 2.036 16.869

- Kredi 4.495 24.358

- Nereden Geldiği Belirsiz 2.193 9.772

CARİ AÇIK -7.548 -45.008

Fazlalık - Rezerv +1.737 +10.844

Babacan 'nın büyüme tahmini Yüzde 6

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV/CNBC-e ortak yayınında CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı. Babacan çok konuya değindi. 2010 Yılında ekonominin yüzde 6 oranında büyüyeceğini söyledi. Kriz ortamında Tük ekonomisinin yüzde 6 büyümesi çok önemlidir. Bu büyümeye rağmen  Babacan, cari açıkta iyileşme bekletişini vurguladı. Babacan şunları söyledi: "Cari açığa ilişkin açıklamalar beklentilere uygun. Cari açık bir süre yüksek devam edecek. Kasım ayından itibaren alınan tedbirlerin etkisi gecikmeyle görülüyor. Dördüncü çeyrekte cari açığın trendi daha makul bir noktaya ulaşacak. 70 milyar dolarlık bir açığın ilk altı ayda 45 milyar dolarlık kısmını gördük. Cari açığın bu yıl 70 milyar doların biraz üzerinde rakam olacağını tahmin ediyoruz. Avrupa'da oldukça enteresan aslında beklenen ama çözüm üretilemeyen sorunlar var. Bizim alacağımız tedbirler, orta vadeli program içerisindeki unsurlar cari açığın seyrinde belirleyici olacak."

Babacan'ın anlattığına göre  gürültü patırtı arasında 10 günde Türkiye'den çıkan sıcak para  miktarı sadece 1.5-1.6 milyar dolar. Babacan diyor ki," Ağustos'un başından bu yana. Borsada yabancılar yabancılara satıyor. Yabancılar bono piyasasına giriyor, Türkiye'ye karşı bir güven kaybı yok. ABD ve Avrupa'daki olaylar sonrası piyasalar denge kurmaya çalışıyor. Borcun milli gelire oranı Türkiye'de yüzde 40'ın da altına inebilir. "

Tüm yazılarını göster