Hazır giyimciler AB pazarına kg.ı 23.04 eurodan ihracat yapıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com
 
AB Komisyonu İstatistik Ofisi'nin rakamlarına göre bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla AB'nin hazırgiyim ithalatında her zaman Çin'in ardından ikinci ülke olan Türkiye, ilk kez üçüncülüğe geriledi. İkinci ülke ise Bangladeş oldu. Türkiye, bu yılın ilk dokuz ayında AB'ye 6.2 milyar Euro tutarında hazırgiyim ihracatı yaptı. Bangladeş'in ihracatı ise 6.4 milyar Euro oldu.
2011'in aynı dönemine göre Türkiye'nin ihracatı yüzde 3.7 oranında gerilerken, Bangladeş'inki yüzde 8.9 arttı. Miktar bazında da bakıldığında Türkiye'nin ihracatı yüzde 5.1 oranında düşerek 270 bin 396 ton şeklinde gerçekleşti. Buna karşılık Bangladeş'in miktar bazındaki ihracatı yüzde 1.1 artarak 519 bin 775 ton oldu. Bangladeş'in miktar bazıyla, gelir bazındaki artış farkı katma değeri yüksek üretimin arttığını gösteriyor. 
Bu önemli gelişme nedense bizim medyamızda gereken ilgiyi göremedi. DÜNYA Gazetesi dışında  yazılı ve görsel medya maalesef Türk ekonomisinde ağırlığı olan hazırgiyim sanayindeki gelişmelere ve bu sektörün ihracatındaki değişime  önem vermiyor.
AB Komisyonu istatistik Ofisinin  rakamlarını kullanarak bu konuda en geniş değerlemeyi Seçkin Ürey yaptı.  Seçkin Ürey'in  yazısında kullandığı rakamların bir bölümünü ve bu rakamlara dayalı olarak  hesapladığım kilo başı ihracat fiyatlarını bu yazının altında bulacaksınız.
Tabloda dikkati çeken Çin'in Pazar hakimiyetini sürdürmesi. Çin 9 ayda 21.0 milyar euroluk ihracat yaparken ikinci ve üçüncü sıradaki Bangladeş ve Türkiye'nin ihracat değeri 6 milyar euro. Hindistan'ın 3 milyar euro. Daha sonraki ülkeler 1 milyar euro ihracat geliri elde edebiliyor.
Önemli olan  hazırgiyimde l kg.lık ihraç ürününün değeri.  Türkiye hazırgiyim eşyasını AB pazarına kg.mı 23.40 eurodan ihraç ediyor. Türkiye'nin önündeki ülke kg. fiyatı 29.12 euro ile Tunus.
Çin'in fiyatı 15.46 euro Türkiye'den sonra yüksek fiyatla ihracat yapan ülkeler kg.da  22.81 euro ile Fas  ve 22.10 euro ile Hindistan.
Her şeye rağmen Türkiye'nin ihracat performansı hiç de kötü görünmüyor.
 
 
ABD patladı
AB'nin toplam hazırgiyim ithalatında payı yüzde 1'i geçmese de ABD'nin gösterdiği yükseliş dikkat çekti. ABD'nin AB'ye hazırgiyim ihracatı Euro bazında yüzde 24.8 ve miktar bazında yüzde 20.1 arttı. ABD, 335.6 milyon Euro tutarında 8 bin 864 tonluk ihracat gerçekleştirdi. ABD, AB'ye hazırgiyim ihracatı yapan ilk 20 ülke arasında Kamboçya'dan sonra en fazla artış gerçekleştiren ülke oldu. 
 
337 euro zam yaptık
AB'nin hazırgiyim ithalatı toplamda yüzde 5.6 düşerek 50.2 milyar Euro oldu. Miktar bazında da yüzde 13.2'lik düşüş olsa da ihracatçıların AB'ye verdiği birim fiyat zamlandı. Türkiye'nin ihracat fiyatı ton başına 22 bin 676'dan 337 Euro yükselerek 23 bin Euro'ya çıktı. Bangladeş ise tonu 12 bin 489 Euro'dan mal sattı.
 
Sadece ucuz işçilik değil
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, meselenin ucuz işçilik olmadığını belirtti. Tanrıverdi, "Hammaddeyi bizden daha ucuza alıyorlar. Bizim ödediğimiz vergileri ödemiyorlar. Sadece ucuz işçilik olsa, kaliteyle aşarız. Bizim artış potansiyelimiz yüzde 10" dedi.
Tüm yazılarını göster