Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile pazartesi günü akademisyenler ve ekonomistler ile İstanbul'da istişare toplantısı gerçekleştirdik. Ekonomi alanında hayata geçirilmesi gereken politikalara ilişkin verimli bir istişare toplantısı oldu. Albayrak önce dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisi ile ilgili kısa bir genel değerlendirme yaptı. ABD’nin başlattığı ticaret savaşından ülke olarak hızlı hareket edebilirsek avantajlı çıkacağımıza inandığı söyledi. Yeni sistemde kararların hızlı ve etkin bir şekilde alınacağını bürokratik işlemlerin hızla yapılacağını engellerin çabuk geçileceğini ve sonuç odaklı bir yapıya bürüneceğini ifade etti.
Bakan Albayrak;
" - Bütçe disiplini,
- Tek haneli enflasyon ve yapısal reformlar,
- Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi
- Uluslararası finansal piyasalardaki tüm aktörler ve paydaşlarla beraber, işbirliği içinde çalışılacağını
- Türkiye’ye dış kaynak giriş miktarını ve kaynak çeşitliliğini artıracaklarını,
- Merkez Bankası'nın bağımsız bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapması gerektiğinin"
mesajını verirken, toplantıda tüm konuklar da söz alarak görüşlerini ifade ettiler.
- Genel olarak enflasyonun yapışkan hale geldiğini, Merkez Bankası bağımsızlığının yurt içinde ve yurt dışında zedelendiği bir an önce Merkez Bankası'nın tekrar krebilitesinin yükselmesi için ciddi bir çalışma yapılması gerektiği ifade edildi.
- Türkiye ekonomisinin orta ve uzun vadede küresel gelişmelere yönelik olarak bunları Türkiye için fırsata dönüştürmek adına neler yapılabileceği konusunda önemli tespitler yapıldı.
- Özellikle kaynak kullanımlarında verimliğin esasa alınacak yatırımlara öncelik verilmesi gerektiği konusunda genel bir mutabakat vardı.
- Yabancı yatırımcıların en çok sordukları soruların başında hukuk ve adalet konusunda çok ciddi endişelerin olduğunu aktardılar.
Şahsım olarak; Ülkenin en önemli probleminin yüksek teknoloji ihracat açığı olduğunu, enflasyonda sorunun sadece gıdadan kaynaklanmadığını, enflasyon sepetindeki ürünlerin her ay yüzde 70'in fiyatının artığını, sanayide son 5 yıldır istihdam artışının olmadığını daha çok iş bulanların hizmet sektöründe düşük ücretler ile çalıştıklarını söyledim. İstihdamda verilen teşviklerin tüm sektörler yerine sanayi sektörüne verilmesi gerektiğini, büyümenin kapsayıcı olmadığı tüm sektörlere yansımadığını, piyasada firmaların ciddi anlamda tahsilât sıkıntısı çektiklerini aktardım.
Şahsi görüşüm Sayın Berat Albayrak’ın bilgi ve tecrübesi ile ve bazı ön yargılar kırılırsa başarılı olacağını düşünüyorum..