Haydi otantik tatların peşinde Karadeniz’e!

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… 

✔ Trabzon ve Rize’nin lezzet mekânları…

Türkiye'nin köklü zeytinyağı markalarından Komili, Anadolu'nun bin yıllık yemek geleneğini doğdukları topraklara ait öyküleriyle gün ışığına çıkarmayı amaçlayan bir projeye imza atmıştı. Osmanlı mutfak kültürüne yönelik çalışmalarıyla tanınan Şef Ömür Akkor'un "Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi" isimli kitabı, Komili sponsorluğunda hem dijital olarak hem de kâğıda basılarak yayınlanmıştı.
Evliya Çelebi'nin anısına hazırlanan ve Ege'den başlayan seyahatnamede; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinden yöresel tarifler yer alıyordu.

Komili ailesi, kitabın ardından bu lezzetlerin peşini bırakmadı. Çünkü, Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy’un da vurguladığı gibi “bu yemeklerin izini süren gezginler aracılığıyla yurt içi turizmde yeni bir hareket doğması” bu çalışmanın yayınlanma amaçları arasında.

Komili, o lezzetlerin doğduğu toprakları, yapıldığı mekânları tanıtma çabasını sürdürüyor. İşte bu nedenle Karadeniz rotasının iki önemli şehri Trabzon ve Rize’yi kitabın rehberliği, Şef Ömür Akkor’un eşliğinde dolaştık. Bakın neler yaşadık?

✔ “Bir ürün, ancak bu kadar talihli olabilir!”

Komili Trabzon – Rize gezisinde birlikte olduğumuz Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy diyor ki: “Türkiye’nin her tarafında hasat şenlikleri yapılıyor, herkes onun hakkında konuşuyor. Ben, zeytinyağı aleyhine söz söyleyen bir kişi duymadım. Bir ürün, ancak bu kadar talihli olabilir, çok güzel bir durum. Ve herkes zeytinyağı sektöründe daha iyi bir şeyler olmasını istiyor, ama rakamlara baktığımız zaman, geriye mi gittik? diye de soruyoruz. Belki geriye gitmedik, ama daha hızlı ilerleyebilmek keşke mümkün olsa!”

İtalyan Mutfağı Haftası, kasımda yapılacak

Türk tüketiciler ile gastronomi profesyonellerine gerçek İtalyan ürünlerini tanıtmayı amaçlayan “İtalyan Mutfağı Haftası” ve “Autentico Italiano” programları 21-27 Kasım tarihlerinde tüm dünyayla eş zamanlı olarak İstanbul ve Türkiye’nin birçok şehrinde gerçekleştirilecek.

“Autentico Italiano” projesinin etkinlik programı, İtalya Büyükelçisi Luigi Matiolo’nun ev sahipliğinde, Venedik Sarayı’nda açıklandı. Matiolo konuşmasında "Bu programın gerçek hedefi otantik ürünlerin tanıtımını sağlamak, insanlara bunun taklidinin verebileceği zararları izah etmek, bundan özellikle tüketiciyi korumak ve İtalyan ürünlerinin özelliklerinin yanlış anlaşılmasını ortadan kaldırmak" olduğunu vurguladı.

“Damak paletimiz gitgide daralıyor”

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan “Bugün 32 çeşit koyun çeşidimiz varken, yakın bir gelecekte Adana kebap ve hamburgerde kullanılan et aynı olacak. Çünkü, bölgelere göre evrimleşerek adapte olmuş hayvan ırklarımız yavaş yavaş yok oluyor. Bir gün bütün peynirler Ezine peyniri olacak, ama Ezine peyniri, artık Ezine peyniri olmayacak. Ve tek bir peynir çeşidi herkese yetmek zorunda kalacak. Farklılıklar yok olacak” diyor.

İstanbul Coffee Festival’de 120 bin bardak kahve

dsm group kurucusu ve Başkanı Alper Sesli, bu yıl İstanbul Coffee Festival’in 30 bine yakın ziyaretçi ile yeni bir rekor kırdığını kaydederek etkinlik için 85 bin kahve bardağı hazırladıklarını, stantlarda yer alan kahve markalarının kendi bardakları da dahil edildiğinde bu sayının 120 binin üzerine çıktığını söyledi.

Arzum, yeni kahve makinesi OKKA Minio’yu tanıttı

Tanıtım toplantısında değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Türk kahvesinin geçmişi bundan 500 yıl öncesine dayanıyor. Biliyorsunuz 2013 yılında Türk kahvesi, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer aldı. Bu kültür mirasımızı gelecek nesillere aktarmakta bize önemli görevler düşüyor” dedi.

The Bodrum Cup’ta lezzetler de yarışacak

28. The Bodrum Cup, sadece yelken değil, yemek tutkunlarına da hitap edecek. 18 Ekim’deki Bodrum- Gümüşlük ve 21 Ekim’deki Leros-Yalıkavak etapları sırasında teknelerde ekipler “Mavi Yolculuk Mutfağı”na kültürel bir katkı amacıyla yemeklerini de yarıştıracaklar.

Tüm yazılarını göster